Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μοσχάρι παστισάντα: Η βενετσιάνικη συνταγή και η ιστορία της

Μοσχάρι παστισάντα: Η βενετσιάνικη συνταγή και η ιστορία της

Μοσχάρι παστισάντα: Μαγειρέψτε το μοσχάρι με μια συνταγή από τη Βενετία, η οποία επιβιώνει από τη διαβόητη μάχη της Βερόνα.


Στην γνωστή μάχη της Βερόνας, εκτός από πολλούς νεκρούς στρατιώτες υπήρχαν και πολλά νεκρά άλογα. Όπως συμβαίνει σε κάθε μάχη, έτσι και σε αυτή, στις κατακτημένες περιοχές γινόταν πλιάτσικο. Ο φτωχός λαός λοιπόν βρίσκοντας όλα αυτα τα νεκρά άλογα σκέφτηκε να μην πάει χαμένο τόσο κρέας, παρόλο που το απαγόρευε η θρησκεία τους. Επειδή όμως το κρέας ήταν πολύ και δεν ήθελαν να αλλοιωθεί, σκέφτηκαν να το μαρινάρουν με κρασί και μπαχαρικά για να το διατηρήσουν. Αυτό που παρατήρησαν λοιπόν ήταν ότι κάθε φορά που έβραζαν το μαριναρισμένο κρέας γινόταν όλο και πιο νόστιμο. Έτσι κάπως ξεκίνησε η παστισάδα και εντάχθηκε στα παραδοσιακά πιάτα των Βενετών με την μόνη αλλαγή να είναι αυτή του μοσχαριού έναντι του αλόγου. Αν και υπάρχουν ακόμη αρκετοί που το τρώνε με άλογο!

Tα συστατικά του είναι:

  • 1 με 2 κιλά μοσχάρι (το κομμάτι του λαιμού)
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κιλό λευκά κρεμμύδια
  • 2 καρότα
  • 1 λίτρο κρασί γλυκό κόκκινο
  • Δάφνη
  • Κανέλα
  • Μοσχοκάρυδο
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • Αλάτι

Κάποιοι από τους πιο διάσημους σεφ στον κόσμο προτείνω να ετοιμάσετε αυτό το πιάτο δύο ημέρες πριν το σερβίρετε σε δείπνο. Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι το μεγάλο μυστικό της παστισάντα. Πρέπει να περιμένετε αρκετές ώρες πριν καταναλώσετε αυτό το πιάτο και να το μαγειρέψετε επανειλημμένα μέχρι να πετύχετε την ιδανική γεύση. Αυτή δηλαδή που θα ταιριάζει περισσότερο στους γευστικούς σας κάλυκες.

Παρασκευή

Την πρώτη μέρα ροδίζετε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο και προσθέτετε το κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια θα πείτε στον κρεοπώλη να μην σας τα κόψει πολύ μικρά για να μην λιώσουν στο μαγείρεμα). Μετά προσθέστε τα μπαχαρικά (γαρύφαλλο, φύλλα δάφνης, κανέλα, μοσχοκάρυδο), τα ψιλοκομμένα καρότα, το κόκκινο γλυκό κρασί και σκεπάστε. Βράζοντας το κρέας μας, πρέπει να έχουμε στο νου μας να είναι σε χαμηλή φωτιά και η διαδικασία του βρασίματος θα πάρει περίπου δύο ώρες. Στη συνέχεια, αφού περάσει ο χρόνος βρασίματος αφήστε το να σταθεί μέχρι την επόμενη μέρα.

Τη δεύτερη ημέρα βάζουμε ξανά σε χαμηλή φωτιά για δύο ώρες μέχρι το κρέας να αναμειχθεί για να ξεκολλήσουν τα μάλλον κολλημένα λαχανικά. Την τρίτη μέρα το ζεσταίνετε και σερβίρετε, συνοδεύστε το πιάτο με πουρέ πατάτας ή μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να το αναμίξετε με ζυμαρικά πατάτας όπως τα νιόκι. Είναι μια παραδοσιακή βενετσιάνικη συνταγή που παρά το γεγονός της περίεργης ανακάλυψής της συναρπάζει χρόνια μικρούς και μεγάλους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Δοκιμάστε μοσχάρι bourguignon για πινελιές γαλλικής γαστρονομίας

Γιατί να προτιμήσετε το ελληνικό μοσχάρι;

Για γκουρμέ απολαύσεις, δοκιμάστε Beef Wellington!

Μοσχάρι Chili Con Carne: Μια μεξικάνικη συνταγή που θα λατρέψουν όλοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon