Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μοσχάρι γκούλας: Μια συνταγή του απόλυτου comfort food από τη Δανία

Μοσχάρι γκούλας: Μια συνταγή του απόλυτου comfort food από τη Δανία

Μοσχάρι γκούλας: Πολλοί προτιμούν να σερβίρουν το δανέζικο γκούλας πάνω από πουρέ πατάτας, αλλά θα ήταν επίσης νόστιμο σε βουτυρωμένο ρύζι ή χοντρές φέτες φρυγανιάς με προζύμι.



Η συνταγή γκούλας κατάγεται αρχικά από την Ουγγαρία και παρασκευάζεται παραδοσιακά με κρέας στιφάδο, λαχανικά όπως καρότα και πολλά αλμυρά καρυκεύματα σε μια σκούρα, πλούσια σάλτσα. Μην αναρωτιέστε αν είναι αυτό το Γκούλας που συνηθίζετε να τρώτε, επειδή υπάρχει και ένα άλλο αγαπημένο είδος αμερικάνικο που περιλαμβάνει κιμά και ζυμαρικά. Υπάρχουν δεκάδες νόστιμες παραλλαγές και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει λάθος απάντηση στην συνταγή γκούλας. Το δανέζικο γκούλας μπορεί να γίνει εύκολα σε κατσαρόλα στην επιφάνεια της εστίας. Απλά ψήστε το βόειο κρέας σας από όλες τις πλευρές, φροντίζοντας να γίνει μια ωραία καφέ κρούστα. Στη συνέχεια το ρίχνετε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και το ψήνουμε για τέσσερις με έξι ώρες.


Θα χρειαστείτε:

  • 2 κιλά μοσχαρίσιο κρέας σε κύβους
  • αλατοπίπερο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 1 πακέτο ξηρό μείγμα κρεμμυδόσουπας
  • 3 με 4 φλιτζάνια ζωμό βοδινού
  • 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα Worcestershire
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σόγιας σκούρα
  • 4 με 5 καρότα καθαρισμένα και κομμένα
  • 1/4 φλιτζανιού άμυλο καλαμποκιού
  • 1/3 φλιτζανιού νερό
  • 8 φλιτζάνια πουρέ πατάτας

Οδηγίες παρασκευής:

Σιγοβράζουμε το μοσχάρι με λάδι μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε το βόειο κρέας από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη. Προσθέστε τα κρεμμύδια στο τηγάνι και τα σοτάρετε μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν καθαρά και τρυφερά. Μεταφέρετε το κρέας σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε το μείγμα σούπας κρεμμυδιού, το ζωμό, την πάπρικα, το Worcestershire και τη μαύρη σάλτσα σόγιας. Αφήστε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια σιγοβράστε για περίπου μία ώρα. Αν θέλετε το μοσχάρι να είναι πολύ τρυφερό, σιγοβράστε για ακόμα περισσότερο. Περίπου 20 λεπτά πριν το σερβίρετε, προσθέστε τα καρότα και σιγοβράστε μέχρι να είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Ακριβώς πριν το σερβίρετε, προσθέστε το άμυλο καλαμποκιού στο νερό και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σιγά σιγά ανακατέψτε το μείγμα καλαμποκιού στο γκούλας μέχρι να αποκτήσετε την επιθυμητή συνοχή. Προσθέστε ζωμό βοδινού για να αραιώσει ή περισσότερο άμυλο καλαμποκιού για να πήξει. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι για γεύση πριν το σερβίρετε. Σερβίρετε πάνω από πουρέ πατάτας, ρύζι ή φρυγανιά.

Πολλοί προτιμούν να σερβίρουν το δανέζικο γκούλας πάνω από πουρέ πατάτας, αλλά θα ήταν επίσης νόστιμο σε βουτυρωμένο ρύζι ή χοντρές φέτες φρυγανιάς με προζύμι. Το γκούλας μπορεί να γίνει ένα πιάτο χωρίς γλουτένη με μια απλή αντικατάσταση λίγων συστατικών. Χρησιμοποιήστε σάλτσα σόγιας χωρίς γλουτένη, ξηρό μείγμα σούπας κρεμμυδιού και ζωμό βοείου κρέατος για ένα νόστιμο γκούλας χωρίς γλουτένη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μοσχαρίσιο ψαρονέφρι slow cooking με σάλτσα μπάρμπεκιου

Κορεάτικη συνταγή με μοσχάρι και λαχανικά

Μοσχάρι κόντρα φιλέτο με σπαράγγια και μανέστρα

Pizza Burger: Τα δύο αγαπημένα σας φαγητά σε μια γευστική πανδαισία

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon