Μοσχάρι γκούλας: Πολλοί προτιμούν να σερβίρουν το δανέζικο γκούλας πάνω από πουρέ πατάτας, αλλά θα ήταν επίσης νόστιμο σε βουτυρωμένο ρύζι ή χοντρές φέτες φρυγανιάς με προζύμι.
Η συνταγή γκούλας κατάγεται αρχικά από την Ουγγαρία και παρασκευάζεται παραδοσιακά με κρέας στιφάδο, λαχανικά όπως καρότα και πολλά αλμυρά καρυκεύματα σε μια σκούρα, πλούσια σάλτσα. Μην αναρωτιέστε αν είναι αυτό το Γκούλας που συνηθίζετε να τρώτε, επειδή υπάρχει και ένα άλλο αγαπημένο είδος αμερικάνικο που περιλαμβάνει κιμά και ζυμαρικά. Υπάρχουν δεκάδες νόστιμες παραλλαγές και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει λάθος απάντηση στην συνταγή γκούλας. Το δανέζικο γκούλας μπορεί να γίνει εύκολα σε κατσαρόλα στην επιφάνεια της εστίας. Απλά ψήστε το βόειο κρέας σας από όλες τις πλευρές, φροντίζοντας να γίνει μια ωραία καφέ κρούστα. Στη συνέχεια το ρίχνετε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και το ψήνουμε για τέσσερις με έξι ώρες.
Θα χρειαστείτε:
- 2 κιλά μοσχαρίσιο κρέας σε κύβους
- αλατοπίπερο
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 1 πακέτο ξηρό μείγμα κρεμμυδόσουπας
- 3 με 4 φλιτζάνια ζωμό βοδινού
- 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
- 2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα Worcestershire
- 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σόγιας σκούρα
- 4 με 5 καρότα καθαρισμένα και κομμένα
- 1/4 φλιτζανιού άμυλο καλαμποκιού
- 1/3 φλιτζανιού νερό
- 8 φλιτζάνια πουρέ πατάτας
Οδηγίες παρασκευής:
Σιγοβράζουμε το μοσχάρι με λάδι μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε το βόειο κρέας από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη. Προσθέστε τα κρεμμύδια στο τηγάνι και τα σοτάρετε μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν καθαρά και τρυφερά. Μεταφέρετε το κρέας σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε το μείγμα σούπας κρεμμυδιού, το ζωμό, την πάπρικα, το Worcestershire και τη μαύρη σάλτσα σόγιας. Αφήστε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια σιγοβράστε για περίπου μία ώρα. Αν θέλετε το μοσχάρι να είναι πολύ τρυφερό, σιγοβράστε για ακόμα περισσότερο. Περίπου 20 λεπτά πριν το σερβίρετε, προσθέστε τα καρότα και σιγοβράστε μέχρι να είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Ακριβώς πριν το σερβίρετε, προσθέστε το άμυλο καλαμποκιού στο νερό και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σιγά σιγά ανακατέψτε το μείγμα καλαμποκιού στο γκούλας μέχρι να αποκτήσετε την επιθυμητή συνοχή. Προσθέστε ζωμό βοδινού για να αραιώσει ή περισσότερο άμυλο καλαμποκιού για να πήξει. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι για γεύση πριν το σερβίρετε. Σερβίρετε πάνω από πουρέ πατάτας, ρύζι ή φρυγανιά.
Πολλοί προτιμούν να σερβίρουν το δανέζικο γκούλας πάνω από πουρέ πατάτας, αλλά θα ήταν επίσης νόστιμο σε βουτυρωμένο ρύζι ή χοντρές φέτες φρυγανιάς με προζύμι. Το γκούλας μπορεί να γίνει ένα πιάτο χωρίς γλουτένη με μια απλή αντικατάσταση λίγων συστατικών. Χρησιμοποιήστε σάλτσα σόγιας χωρίς γλουτένη, ξηρό μείγμα σούπας κρεμμυδιού και ζωμό βοείου κρέατος για ένα νόστιμο γκούλας χωρίς γλουτένη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube