Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μηλόξυδο και απώλεια βάρους

Μηλόξυδο και απώλεια βάρους

Το ξίδι μηλίτης μήλου έχει χρησιμοποιηθεί ως τονωτικό της υγείας για χιλιάδες χρόνια. Έρευνες δείχνουν ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μπορείτε όμως να προσθέσετε μηλόξυδο στη διατροφή σας για να χάσετε βάρος;

Μια κουταλιά της σούπας (15 ml) ξύδι μηλίτης μήλου περιέχει περίπου τρεις θερμίδες και ουσιαστικά δεν περιέχει υδατάνθρακες. Το μηλόξυδο παρασκευάζεται σε διεργασία ζύμωσης δύο σταδίων. Το οξικό οξύ είναι το κύριο ενεργό συστατικό του ξιδιού. Το οξικό οξύ έχει διάφορα οφέλη για την απώλεια λίπους. Είναι ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας που διαλύεται σε οξικό και υδρογόνο στο σώμα σας.

Μερικές μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το οξικό οξύ στο μηλόξυδο μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους με διάφορους τρόπους:

Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Σε μία μελέτη αρουραίων, το οξικό οξύ βελτίωσε την ικανότητα του ήπατος και των μυών να απορροφούν ζάχαρη από το αίμα

Μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης: Στην ίδια μελέτη αρουραίων, το οξικό οξύ μείωσε επίσης την αναλογία ινσουλίνης προς γλυκαγόνη, γεγονός που θα μπορούσε να ευνοήσει την καύση λίπους.

Βελτίωση του μεταβολισμού: Μια άλλη μελέτη σε αρουραίους που εκτέθηκαν σε οξικό οξύ έδειξε αύξηση του ενζύμου AMPK, που αυξάνει την καύση λίπους και μειώνει την παραγωγή λίπους και ζάχαρης στο συκώτι.

Μειώνει την αποθήκευση λίπους: Η αντιμετώπιση των παχύσαρκων, διαβητικών αρουραίων με οξικό οξύ ή οξικό άλας τους προστατεύει από την αύξηση του σωματικού βάρους και αυξάνει την έκφραση γονιδίων που μειώνουν την αποθήκευση λίπους στο κοιλιακό λίπος και το λίπος στο ήπαρ.

Το λίπος καίγεται: Μια μελέτη σε ποντίκια που έλαβαν τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, συμπληρωμένη με οξικό οξύ, έδειξε σημαντική αύξηση στα γονίδια που ευθύνονται για καύση λίπους, γεγονός που οδήγησε σε μικρότερη συσσώρευση λίπους στο σώμα.

Καταστέλλει την όρεξη: Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι το οξικό οξύ μπορεί να καταστείλει τα κέντρα στον εγκέφαλό σας που ελέγχουν την όρεξη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη τροφής.

Παρόλο που τα αποτελέσματα των μελετών σε ζώα φαίνονται πολλά υποσχόμενα, απαιτείται έρευνα στους ανθρώπους για να επιβεβαιώσουν αυτά τα αποτελέσματα.

Το μηλόξυδο μπορεί να προωθήσει την πληρότητα, η οποία μπορεί να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων. Σε μια μικρή μελέτη σε 11 άτομα, όσοι έλαβαν ξίδι με γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είχαν 55% χαμηλότερη απόκριση σακχάρου στο αίμα μία ώρα μετά το φαγητό. Καταλήγουν επίσης να καταναλώνουν 200-275 λιγότερες θερμίδες για το υπόλοιπο της ημέρας.

Εκτός από τα αποτελέσματα καταστολής της όρεξης, το ξίδι μηλίτης μήλου έχει επίσης αποδειχθεί ότι επιβραδύνει το ρυθμό με τον οποίο τα τρόφιμα αφήνουν το στομάχι σας. Σε μια άλλη μικρή μελέτη, το μηλόξυδο με αμυλούχο γεύμα επιβράδυνε σημαντικά την εκκένωση του στομάχου. Αυτό οδήγησε σε αυξημένα συναισθήματα πληρότητας και κατέγραψε χαμηλά επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης. Ωστόσο, για μερικούς το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές.

Η γαστροπάρεση ή η καθυστερημένη εκκένωση του στομάχου είναι μια συνηθισμένη επιπλοκή του διαβήτη τύπου 1.  Δεδομένου ότι το ξίδι μηλίτης μήλων έχει αποδειχθεί ότι παραττείνει το χρόνο που το φαγητό παραμένει στο στομάχι σας, η λήψη του με τα γεύματα θα μπορούσε να επιδεινώσει την γαστροπάρεση. Σε μια μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων, 144 έφηβοι παχύσαρκοι Ιάπωνες κατανάλωναν είτε 1 κουτάλι σούπας (15 ml) ξύδι, 2 κουταλιές της σούπας (30 ml) ξύδι ή ένα ποτό με εικονικό φάρμακο κάθε μέρα.

Τους συμβούλεψαν να περιορίσουν την πρόσληψη αλκοόλ τους αλλά να συνεχίσουν τη συνήθη διατροφή και τη δραστηριότητά τους καθ ‘όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Όσοι κατανάλωναν 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) ξύδι κάθε μέρα είχαν – κατά μέσο όρο – τα ακόλουθα οφέλη:

Απώλεια βάρους: 1,2 κιλά

Μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους: 0,7 κιλά

Μείωση της περιφέρειας της μέσης: 1,4 εκ.

Μείωση των τριγλυκεριδίων: 26%. Αυτό αλλάζει σε εκείνους που καταναλώνουν 2 κουταλιές της σούπας (30 ml) ξύδι ανά ημέρα:

Απώλεια βάρους: 1,7 κιλά

Μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους: 0,9%

Μείωση της περιφέρειας της μέσης: 1,9 εκ.

Μείωση των τριγλυκεριδίων: 26%

Η ομάδα του εικονικού φαρμάκου κέρδισε 0,9 κιλά (0,4 κιλά) και η περιφέρεια της μέσης αυξήθηκε ελαφρά.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, προσθέτοντας 1 ή 2 κουταλιές της σούπας μήλο μηλίτη στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Μπορεί επίσης να μειώσει το σωματικό σας ποσοστό λίπους, να σας κάνει να χάσετε το λίπος της κοιλιάς και να μειώσετε τα τριγλυκερίδια του αίματός σας.

Αυτή είναι μια από τις λίγες μελέτες που έχουν διερευνήσει τις επιπτώσεις του ξιδιού στην απώλεια βάρους. Αν και η μελέτη ήταν αρκετά μεγάλη και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon