Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μηλόξυδο εναλλακτική θεραπεία: Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και ενίσχυση απώλειας βάρους

Μηλόξυδο εναλλακτική θεραπεία: Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και ενίσχυση απώλειας βάρους

Πολλοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να ανακουφίσει διάφορες ενοχλήσεις, καθώς έχει αρκετές επωφελείς για την υγεία ιδιότητες, όπως αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές επιδράσεις.



Μηλόξυδο εναλλακτική θεραπεία: Το μηλόξυδο είναι ένα «γιατροσόφι» που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες τόσο στη μαγειρική όσο και στην ιατρική. Πολλοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να ανακουφίσει διάφορες ενοχλήσεις, καθώς έχει αρκετές επωφελείς για την υγεία ιδιότητες, όπως αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές επιδράσεις. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να προσφέρει και άλλα οφέλη, όπως να συμβάλλει στην απώλεια βάρους και τη μείωση της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Πρέπει, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι οι σχετικές έρευνες είναι λίγες, γι’ αυτό και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για την επιβεβαίωση αυτών των ιδιοτήτων και τη χρήση του μηλόξυδου ως εναλλακτική θεραπεία.


Παρακάτω ακολουθούν δύο ιδιότητές του που φαίνεται να ωφελούν την υγεία:

Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου

Ο πιο αποτελεσματικός και υγιεινός τρόπος να ρυθμίσετε τα επίπεδα σακχάρου είναι να αποφεύγετε τους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα, όμως το μηλόξυδο έχει κι αυτό κάποια επωφελή επίδραση.

Τα διαθέσιμα στοιχειά των ερευνών δείχνουν ότι το μηλόξυδο φαίνεται να δρα ως ρυθμιστής του σακχάρου. Συγκεκριμένα:

Μια μικρή μελέτη δείχνει ότι μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη κατά 19–34% κατά τη διάρκεια ενός γεύματος με πολλούς υδατάνθρακες και να μειώσει σημαντικά το σάκχαρο και την απόκριση στην ινσουλίνη.

Σε μια άλλη μικρή μελέτη με πέντε υγιείς ανθρώπους, το μηλόξυδο μείωσε το σάκχαρο αίματος κατά 31.4% μετά την κατανάλωση 50 γρ. λευκού ψωμιού.

Μια μικρή μελέτη σε πάσχοντες από διαβήτη ανέφερε ότι η κατανάλωση δύο κουταλιών του γλυκού μηλόξυδο πριν τον ύπνο μείωσε το σάκχαρο νηστείας κατά 4% το επόμενο πρωί.

Αναρίθμητες άλλες μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της ινσουλίνης και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου μεταγευματικά.

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Μπορεί να προκαλεί εντύπωση, αλλά μελέτες δείχνουν ότι το μηλόξυδο θα μπορούσε πράγματι να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Αρκετές μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι το μυλόξυδο αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού, οδηγώντας στην συνακόλουθη κατανάλωση λιγότερων θερμίδων στο επόμενο γεύμα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια μελέτη, η κατανάλωση μηλόξυδου μαζί με ένα γεύμα αυξημένων υδατανθράκων οδήγησε σε αυξημένο αίσθημα κορεσμού, κάνοντας τους συμμετέχοντες να καταναλώνουν 200-275 θερμίδες λιγότερες κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Επιπλέον, μελέτη σε 175 πάσχοντες από παχυσαρκία έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μηλόξυδου οδήγησε σε μειωμένο κοιλιακό λίπος και απώλεια βάρους:

1 κουταλάκι του γλυκού (12 mL) οδήγησε σε απώλεια 1.2 κιλών

2 κουταλάκια του γλυκού (30 mL) οδήγησαν σε απώλεια 1.7 κιλών

Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η μελέτη αυτή διήρκησε τρεις μήνες, επομένως οι πραγματικές επιδράσεις στο σωματικό βάρος είναι σχετικά μέτριες. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά, η απλή προσθήκη ή υποκατάσταση μεμονωμένων τροφίμων ή συστατικών στη διατροφή σπάνια έχει μια αξιόλογη επίδραση στο βάρος. Αντιθέτως, οι αλλαγές σε ολόκληρο το διατροφικό μοτίβο και τον τρόπο ζωής επιφέρουν μακροχρόνια απώλεια βάρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εύκολη συνταγή για σπιτική μαγιονέζα χωρίς γλουτένη

Όταν το μηλόξυδο γίνεται "εχθρός"

Το Μηλόξυδο με τα 5 οφέλη για την υγεία και την επιδερμίδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon