Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μηλόξυδο εναλλακτική θεραπεία: Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και ενίσχυση απώλειας βάρους

Μηλόξυδο εναλλακτική θεραπεία: Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και ενίσχυση απώλειας βάρους

Πολλοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να ανακουφίσει διάφορες ενοχλήσεις, καθώς έχει αρκετές επωφελείς για την υγεία ιδιότητες, όπως αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές επιδράσεις.


Μηλόξυδο εναλλακτική θεραπεία: Το μηλόξυδο είναι ένα «γιατροσόφι» που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες τόσο στη μαγειρική όσο και στην ιατρική. Πολλοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να ανακουφίσει διάφορες ενοχλήσεις, καθώς έχει αρκετές επωφελείς για την υγεία ιδιότητες, όπως αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές επιδράσεις. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να προσφέρει και άλλα οφέλη, όπως να συμβάλλει στην απώλεια βάρους και τη μείωση της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Πρέπει, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι οι σχετικές έρευνες είναι λίγες, γι’ αυτό και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για την επιβεβαίωση αυτών των ιδιοτήτων και τη χρήση του μηλόξυδου ως εναλλακτική θεραπεία.

Παρακάτω ακολουθούν δύο ιδιότητές του που φαίνεται να ωφελούν την υγεία:

Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου

Ο πιο αποτελεσματικός και υγιεινός τρόπος να ρυθμίσετε τα επίπεδα σακχάρου είναι να αποφεύγετε τους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα, όμως το μηλόξυδο έχει κι αυτό κάποια επωφελή επίδραση.

Τα διαθέσιμα στοιχειά των ερευνών δείχνουν ότι το μηλόξυδο φαίνεται να δρα ως ρυθμιστής του σακχάρου. Συγκεκριμένα:

Μια μικρή μελέτη δείχνει ότι μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη κατά 19–34% κατά τη διάρκεια ενός γεύματος με πολλούς υδατάνθρακες και να μειώσει σημαντικά το σάκχαρο και την απόκριση στην ινσουλίνη.

Σε μια άλλη μικρή μελέτη με πέντε υγιείς ανθρώπους, το μηλόξυδο μείωσε το σάκχαρο αίματος κατά 31.4% μετά την κατανάλωση 50 γρ. λευκού ψωμιού.

Μια μικρή μελέτη σε πάσχοντες από διαβήτη ανέφερε ότι η κατανάλωση δύο κουταλιών του γλυκού μηλόξυδο πριν τον ύπνο μείωσε το σάκχαρο νηστείας κατά 4% το επόμενο πρωί.

Αναρίθμητες άλλες μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της ινσουλίνης και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου μεταγευματικά.

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Μπορεί να προκαλεί εντύπωση, αλλά μελέτες δείχνουν ότι το μηλόξυδο θα μπορούσε πράγματι να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Αρκετές μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι το μυλόξυδο αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού, οδηγώντας στην συνακόλουθη κατανάλωση λιγότερων θερμίδων στο επόμενο γεύμα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια μελέτη, η κατανάλωση μηλόξυδου μαζί με ένα γεύμα αυξημένων υδατανθράκων οδήγησε σε αυξημένο αίσθημα κορεσμού, κάνοντας τους συμμετέχοντες να καταναλώνουν 200-275 θερμίδες λιγότερες κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Επιπλέον, μελέτη σε 175 πάσχοντες από παχυσαρκία έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μηλόξυδου οδήγησε σε μειωμένο κοιλιακό λίπος και απώλεια βάρους:

1 κουταλάκι του γλυκού (12 mL) οδήγησε σε απώλεια 1.2 κιλών

2 κουταλάκια του γλυκού (30 mL) οδήγησαν σε απώλεια 1.7 κιλών

Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η μελέτη αυτή διήρκησε τρεις μήνες, επομένως οι πραγματικές επιδράσεις στο σωματικό βάρος είναι σχετικά μέτριες. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά, η απλή προσθήκη ή υποκατάσταση μεμονωμένων τροφίμων ή συστατικών στη διατροφή σπάνια έχει μια αξιόλογη επίδραση στο βάρος. Αντιθέτως, οι αλλαγές σε ολόκληρο το διατροφικό μοτίβο και τον τρόπο ζωής επιφέρουν μακροχρόνια απώλεια βάρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εύκολη συνταγή για σπιτική μαγιονέζα χωρίς γλουτένη

Όταν το μηλόξυδο γίνεται "εχθρός"

Το Μηλόξυδο με τα 5 οφέλη για την υγεία και την επιδερμίδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon