Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μήλο: Γιατί πρέπει να εντάξουμε τα μήλα στην διατροφή μας;

Μήλο: Γιατί πρέπει να εντάξουμε τα μήλα στην διατροφή μας;

Μήλο: Τα μήλα, μαζί με τα φρούτα όπως τα ροδάκινα, το αβοκάντο και τα βατόμουρα περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες που ονομάζονται σαλικυλικά. Εδώ είναι πέντε γνωστά οφέλη για την υγεία των μήλων.


Αποδεικνύεται ότι μπορεί να υπάρχει κάποια αλήθεια στο παλιό ρητό: «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Φορτωμένα με θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα μήλα έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία που κυμαίνονται από τη βελτίωση της υγείας του εντέρου έως την πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Εδώ είναι πέντε γνωστά οφέλη για την υγεία των μήλων.

Ποια είναι τα 5 κορυφαία οφέλη των μήλων για την υγεία;

1. Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη. Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, μια φυσική ίνα που βρίσκεται στα φυτά. Πρόσφατη έρευνα του European Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ολόκληρων μήλων πλούσιων σε πηκτίνη είχε αποτέλεσμα μείωσης της χοληστερόλης σε υγιείς εθελοντές, σε σύγκριση με τον χυμό μήλου. Μια μελέτη από το Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση περίπου 75 γραμμαρίων αποξηραμένων μήλων (περίπου δύο μήλα) βοήθησε στη μείωση της χοληστερόλης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

2. Μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη. Τα μήλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Αυτό, μαζί με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φλαβονοειδή, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία είναι σημαντική τόσο για τη διαχείριση του βάρους όσο και για την πρόληψη του διαβήτη.

3. Μπορεί να αποτρέψει την παχυσαρκία. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η πηκτίνη που εξάγεται από τα μήλα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του μικροβιώματος του εντέρου (ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου), το οποίο με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και άλλων φλεγμονωδών διαταραχών. Οι μελέτες σε ανθρώπους φαίνονται επίσης ελπιδοφόρες, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

4. Μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις. Τα μήλα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, προστατευτικές φυτικές ενώσεις, μία από τις οποίες είναι ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται κερσετίνη. Έρευνα από το American Journal for Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα κερκετίνης (κυρίως μέσω της κατανάλωσης μήλων) είχαν χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και ακόμη και του άσθματος.

5. Μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία των οστών. Η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών θεωρείται ότι σχετίζεται με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και βελτιωμένη υγεία των οστών. Τα ευρήματα από μια μελέτη σε υγιείς γυναίκες πρότειναν ότι τα μήλα, ειδικότερα, μπορεί να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα ασβεστίου που χάνεται από το σώμα και ως εκ τούτου να βελτιώσουν την αντοχή των οστών.

Είναι ασφαλές για όλους να τρώνε μήλα;

Τα μήλα, μαζί με τα φρούτα όπως τα ροδάκινα, το αβοκάντο και τα βατόμουρα περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες που ονομάζονται σαλικυλικά. Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε αυτές τις ενώσεις και μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση, συμπεριλαμβανομένου δερματικού εξανθήματος και πρηξίματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αξιοποιήστε τα αβοκάντο με διάφορες γευστικές παραλλαγές

Τροφές που είναι πλούσιες σε Κάλιο

Οι δομημένες σχολικές μέρες σε αντίθεση με τις διακοπές κρατούν τα παιδιά υγιή.

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο προεκλαμψίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Close Icon