Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μήλο: Γιατί πρέπει να εντάξουμε τα μήλα στην διατροφή μας;

Μήλο: Γιατί πρέπει να εντάξουμε τα μήλα στην διατροφή μας;

Μήλο: Τα μήλα, μαζί με τα φρούτα όπως τα ροδάκινα, το αβοκάντο και τα βατόμουρα περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες που ονομάζονται σαλικυλικά. Εδώ είναι πέντε γνωστά οφέλη για την υγεία των μήλων.


Αποδεικνύεται ότι μπορεί να υπάρχει κάποια αλήθεια στο παλιό ρητό: «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Φορτωμένα με θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα μήλα έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία που κυμαίνονται από τη βελτίωση της υγείας του εντέρου έως την πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Εδώ είναι πέντε γνωστά οφέλη για την υγεία των μήλων.

Ποια είναι τα 5 κορυφαία οφέλη των μήλων για την υγεία;

1. Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη. Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, μια φυσική ίνα που βρίσκεται στα φυτά. Πρόσφατη έρευνα του European Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ολόκληρων μήλων πλούσιων σε πηκτίνη είχε αποτέλεσμα μείωσης της χοληστερόλης σε υγιείς εθελοντές, σε σύγκριση με τον χυμό μήλου. Μια μελέτη από το Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση περίπου 75 γραμμαρίων αποξηραμένων μήλων (περίπου δύο μήλα) βοήθησε στη μείωση της χοληστερόλης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

2. Μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη. Τα μήλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Αυτό, μαζί με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φλαβονοειδή, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία είναι σημαντική τόσο για τη διαχείριση του βάρους όσο και για την πρόληψη του διαβήτη.

3. Μπορεί να αποτρέψει την παχυσαρκία. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η πηκτίνη που εξάγεται από τα μήλα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του μικροβιώματος του εντέρου (ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου), το οποίο με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και άλλων φλεγμονωδών διαταραχών. Οι μελέτες σε ανθρώπους φαίνονται επίσης ελπιδοφόρες, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

4. Μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις. Τα μήλα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, προστατευτικές φυτικές ενώσεις, μία από τις οποίες είναι ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται κερσετίνη. Έρευνα από το American Journal for Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα κερκετίνης (κυρίως μέσω της κατανάλωσης μήλων) είχαν χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και ακόμη και του άσθματος.

5. Μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία των οστών. Η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών θεωρείται ότι σχετίζεται με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και βελτιωμένη υγεία των οστών. Τα ευρήματα από μια μελέτη σε υγιείς γυναίκες πρότειναν ότι τα μήλα, ειδικότερα, μπορεί να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα ασβεστίου που χάνεται από το σώμα και ως εκ τούτου να βελτιώσουν την αντοχή των οστών.

Είναι ασφαλές για όλους να τρώνε μήλα;

Τα μήλα, μαζί με τα φρούτα όπως τα ροδάκινα, το αβοκάντο και τα βατόμουρα περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες που ονομάζονται σαλικυλικά. Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε αυτές τις ενώσεις και μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση, συμπεριλαμβανομένου δερματικού εξανθήματος και πρηξίματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αξιοποιήστε τα αβοκάντο με διάφορες γευστικές παραλλαγές

Τροφές που είναι πλούσιες σε Κάλιο

Οι δομημένες σχολικές μέρες σε αντίθεση με τις διακοπές κρατούν τα παιδιά υγιή.

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο προεκλαμψίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon