Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μήλο: Γιατί πρέπει να εντάξουμε τα μήλα στην διατροφή μας;

Μήλο: Γιατί πρέπει να εντάξουμε τα μήλα στην διατροφή μας;

Μήλο: Τα μήλα, μαζί με τα φρούτα όπως τα ροδάκινα, το αβοκάντο και τα βατόμουρα περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες που ονομάζονται σαλικυλικά. Εδώ είναι πέντε γνωστά οφέλη για την υγεία των μήλων.


Αποδεικνύεται ότι μπορεί να υπάρχει κάποια αλήθεια στο παλιό ρητό: «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Φορτωμένα με θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα μήλα έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία που κυμαίνονται από τη βελτίωση της υγείας του εντέρου έως την πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Εδώ είναι πέντε γνωστά οφέλη για την υγεία των μήλων.

Ποια είναι τα 5 κορυφαία οφέλη των μήλων για την υγεία;

1. Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη. Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, μια φυσική ίνα που βρίσκεται στα φυτά. Πρόσφατη έρευνα του European Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ολόκληρων μήλων πλούσιων σε πηκτίνη είχε αποτέλεσμα μείωσης της χοληστερόλης σε υγιείς εθελοντές, σε σύγκριση με τον χυμό μήλου. Μια μελέτη από το Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση περίπου 75 γραμμαρίων αποξηραμένων μήλων (περίπου δύο μήλα) βοήθησε στη μείωση της χοληστερόλης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

2. Μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη. Τα μήλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Αυτό, μαζί με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φλαβονοειδή, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία είναι σημαντική τόσο για τη διαχείριση του βάρους όσο και για την πρόληψη του διαβήτη.

3. Μπορεί να αποτρέψει την παχυσαρκία. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η πηκτίνη που εξάγεται από τα μήλα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του μικροβιώματος του εντέρου (ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου), το οποίο με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και άλλων φλεγμονωδών διαταραχών. Οι μελέτες σε ανθρώπους φαίνονται επίσης ελπιδοφόρες, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

4. Μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις. Τα μήλα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, προστατευτικές φυτικές ενώσεις, μία από τις οποίες είναι ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται κερσετίνη. Έρευνα από το American Journal for Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα κερκετίνης (κυρίως μέσω της κατανάλωσης μήλων) είχαν χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και ακόμη και του άσθματος.

5. Μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία των οστών. Η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών θεωρείται ότι σχετίζεται με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και βελτιωμένη υγεία των οστών. Τα ευρήματα από μια μελέτη σε υγιείς γυναίκες πρότειναν ότι τα μήλα, ειδικότερα, μπορεί να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα ασβεστίου που χάνεται από το σώμα και ως εκ τούτου να βελτιώσουν την αντοχή των οστών.

Είναι ασφαλές για όλους να τρώνε μήλα;

Τα μήλα, μαζί με τα φρούτα όπως τα ροδάκινα, το αβοκάντο και τα βατόμουρα περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες που ονομάζονται σαλικυλικά. Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε αυτές τις ενώσεις και μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση, συμπεριλαμβανομένου δερματικού εξανθήματος και πρηξίματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αξιοποιήστε τα αβοκάντο με διάφορες γευστικές παραλλαγές

Τροφές που είναι πλούσιες σε Κάλιο

Οι δομημένες σχολικές μέρες σε αντίθεση με τις διακοπές κρατούν τα παιδιά υγιή.

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο προεκλαμψίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon