Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μήλα και αχλάδια μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Μήλα και αχλάδια μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά τα λεγόμενα λευκά φρούτα, όπως τα μήλα και τα αχλάδια, μπορούν να επωφεληθούν έχοντας μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πιο συγκεκριμένα, μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας μελέτησαν στοιχεία για 20.069 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 20 έως 65 ετών, οι οποίοι δεν έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης.Οι συμμετέχοντες παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και παρακολουθήθηκαν για να δουν αν θα παρουσίαζαν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των επόμενων δέκα ετών.

Υπήρχαν 233 περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης και οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πράσινων, πορτοκαλί, κίτρινων, κόκκινων ή μοβ φρούτων ή τα λαχανικών και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ωστόσο, η υψηλή πρόσληψη των λευκών φρούτων και λαχανικών – ειδικότερα μήλων και αχλαδιών – συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Για κάθε 25g αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης λευκών φρούτων και λαχανικών, ο κίνδυνος ενός ατόμου για εγκεφαλικό επεισόδιο μειώθηκε κατά 9%.

Σύμφωνα με την dr. Sharlin Ahmed: «Είναι ενδιαφέρον να δούμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά με λευκή σάρκα, όπως τα μήλα και τα αχλάδια, μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου περισσότερο από τα άλλα φρούτα. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να αποτρέψει τους ανθρώπους από την κατανάλωση άλλων χρωμάτων φρούτων και των λαχανικών, καθώς έχουν όλα τα οφέλη για την υγεία και παραμένουν ένα σημαντικό μέρος της βασικής διατροφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon