Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Mικροβίωμα εντέρου: Κατευθύνει τις διατροφικές μας επιλογές, λέει νέα μελέτη

Mικροβίωμα εντέρου: Κατευθύνει τις διατροφικές μας επιλογές, λέει νέα μελέτη

Mικροβίωμα εντέρου: Τα χιλιάδες βακτήρια που ζουν στα έντερά μας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις διατροφικές μας επιλογές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. 


Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ υποδηλώνει ότι τα εντερικά μικρόβια μπορεί να πυροδοτήσουν λιγούρες για ή επιλογές τροφιμων που περιέχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Στη μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια που εκτράφηκαν έτσι ώστε να μην έχουν μικροβίωμα, αλλά αργότερα αποικίστηκαν με τα μικροβιώματα του εντέρου διαφορετικών ζώων, εμφάνισαν σημαντικές διακυμάνσεις στη διατροφική τους συμπεριφορά.

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι τα βακτήρια του εντέρου θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις διατροφικές μας επιλογές. Οι αποφάσεις που παίρνουμε για το τι θα φάμε μπορεί να μην προέρχονται απλώς από τον εγκέφαλό μας. Οι μηχανισμοί που οδηγούν τις διατροφικές μας επιλογές μπορεί να φτάνουν σε εξελικτικές διαδικασίες με μικρόβια του εντέρου. Για δεκαετίες, οι επιστήμονες αναρωτιόντουσαν εάν η εντερική χλωρίδα οδηγεί τις διατροφικές μας παρορμήσεις. Ωστόσο, κανείς δεν είχε ποτέ δοκιμάσει απευθείας την υπόθεση σε ζώα μεγαλύτερα από μια μύγα φρούτων.

Ο Dr, Kevin Kohl και ο Dr. Brian Trevelline από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια διερεύνησαν αυτή τη δυνατότητα με ποντίκια. Ο Δρ Kohl είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών Kenneth P. Dietrich στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και ο Δρ Trevelline είναι μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Cornell Lab of Ornithology. Η έρευνά τους έδειξε ότι τα ποντίκια που έλαβαν διάφορους τύπους μικροχλωρίδας άλλαξαν οικειοθελώς τις διατροφικές τους προτιμήσεις. «Η δουλειά μας δείχνει ότι ζώα με διαφορετικές συνθέσεις μικροβίων του εντέρου επιλέγουν διαφορετικά είδη δίαιτας», είπε ο Δρ Kohl. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Μικρόβια και αμινοξέα

Ο Δρ Trevelline εξήγησε πώς τα μικρόβια παίζουν ρόλο στην παραγωγή θρεπτικών συστατικών. «Τα ζώα χρειάζονται μια σειρά από απαραίτητα αμινοξέα για να επιβιώσουν. Αλλά τα μικρόβια που ζουν μέσα στα έντερά μας πρέπει [να] αναπτυχθούν και να έχουν κάποια από αυτά τα ίδια θρεπτικά συστατικά ή να παράγουν θρεπτικά συστατικά που μπορεί να αναγνωρίσει το ανθρώπινο σώμα ή το σώμα των ζώων. Για παράδειγμα, παράγουν τα απαραίτητα αμινοξέα και στη συνέχεια απελευθερώνονται στο έντερο όπου μπορούν να απορροφηθούν από τον ξενιστή», είπε. Ο Δρ Κολ, εν τω μεταξύ, πρότεινε ότι τα μικρόβια μπορεί επίσης να διασπαστούν και να αφομοιωθούν για να απελευθερωθούν επίσης θρεπτικά συστατικά.

Σύμφωνα με τον Δρ Trevelline, τα μικρόβια στο έντερο συμβάλλουν ευεργετικά σε πολλές διαδικασίες, ιδιαίτερα στη σύνθεση των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται οι άνθρωποι και τη συμπλήρωση της διατροφής μας. «Δείχνουμε ότι ορισμένα από αυτά τα μόρια μπορούν πραγματικά να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος του ξενιστή και να επηρεάσουν τη συμπεριφορά τους», είπε.

Οι Δρ. Οι Kohl και Trevelline συνέλεξαν μικρόβια από τρία άγρια ​​είδη τρωκτικών με διαφορετικές φυσικές δίαιτες. Έδωσαν αυτά τα μικροβιακά «κοκτέιλ» σε 30 ποντίκια κατασκευασμένα χωρίς μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. Τα ποντίκια σε κάθε ομάδα άρχισαν να επιλέγουν τροφές πλούσιες σε διαφορετικά μακροθρεπτικά συστατικά. Ποντίκια με μικρόβια από φυτοφάγα άγρια ​​τρωκτικά επέλεξαν μια δίαιτα με υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης προς υδατάνθρακες (P:C). Όσοι είχαν μικρόβια από σαρκοφάγα και παμφάγα τρωκτικά επέλεξαν μια δίαιτα χαμηλότερης P:C.

Ο ρόλος της τρυπτοφάνης

Η τρυπτοφάνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ, είναι πρόδρομος του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η ορμόνη μπορεί να ρυθμίζει την διατροφική μας επιλογή. Οι Δρ. Οι Trevelline και Kohl ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια με διαφορετική μικροχλωρίδα είχαν επίσης διαφορετικά επίπεδα τρυπτοφάνης στο αίμα τους πριν επιλέξουν διαφορετικές δίαιτες. Τα ποντίκια με περισσότερη τρυπτοφάνη είχαν επίσης περισσότερα μικρόβια που μπορούσαν να παράγουν το αμινοξύ στα έντερά τους. Η τρυπτοφάνη είναι μόνο ένας από τους πολλούς χημικούς αγγελιοφόρους που επικοινωνούν με το έντερο και τον εγκέφαλο. Αυτό το πείραμα αποκαλύπτει πώς η τρυπτοφάνη μπορεί να επηρεάσει άμεσα την καθημερινή διατροφική συμπεριφορά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διαιτητικές ίνες: Ετερογενείς και με διαφορετικές επιδράσεις στην υγεία

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου - Το εντερικό ιόσωμα μπορεί να ευθύνεται

Ορισμένοι ιοί προάγουν την υγεία του εντέρου, άλλοι την φλεγμονή

Η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τη δράση των αντιυπερτασικών φαρμάκων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon