Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Mικροβίωμα εντέρου: Κατευθύνει τις διατροφικές μας επιλογές, λέει νέα μελέτη

Mικροβίωμα εντέρου: Κατευθύνει τις διατροφικές μας επιλογές, λέει νέα μελέτη

Mικροβίωμα εντέρου: Τα χιλιάδες βακτήρια που ζουν στα έντερά μας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις διατροφικές μας επιλογές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. 



Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ υποδηλώνει ότι τα εντερικά μικρόβια μπορεί να πυροδοτήσουν λιγούρες για ή επιλογές τροφιμων που περιέχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Στη μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια που εκτράφηκαν έτσι ώστε να μην έχουν μικροβίωμα, αλλά αργότερα αποικίστηκαν με τα μικροβιώματα του εντέρου διαφορετικών ζώων, εμφάνισαν σημαντικές διακυμάνσεις στη διατροφική τους συμπεριφορά.


Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι τα βακτήρια του εντέρου θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις διατροφικές μας επιλογές. Οι αποφάσεις που παίρνουμε για το τι θα φάμε μπορεί να μην προέρχονται απλώς από τον εγκέφαλό μας. Οι μηχανισμοί που οδηγούν τις διατροφικές μας επιλογές μπορεί να φτάνουν σε εξελικτικές διαδικασίες με μικρόβια του εντέρου. Για δεκαετίες, οι επιστήμονες αναρωτιόντουσαν εάν η εντερική χλωρίδα οδηγεί τις διατροφικές μας παρορμήσεις. Ωστόσο, κανείς δεν είχε ποτέ δοκιμάσει απευθείας την υπόθεση σε ζώα μεγαλύτερα από μια μύγα φρούτων.

Ο Dr, Kevin Kohl και ο Dr. Brian Trevelline από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια διερεύνησαν αυτή τη δυνατότητα με ποντίκια. Ο Δρ Kohl είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών Kenneth P. Dietrich στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και ο Δρ Trevelline είναι μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Cornell Lab of Ornithology. Η έρευνά τους έδειξε ότι τα ποντίκια που έλαβαν διάφορους τύπους μικροχλωρίδας άλλαξαν οικειοθελώς τις διατροφικές τους προτιμήσεις. «Η δουλειά μας δείχνει ότι ζώα με διαφορετικές συνθέσεις μικροβίων του εντέρου επιλέγουν διαφορετικά είδη δίαιτας», είπε ο Δρ Kohl. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Μικρόβια και αμινοξέα

Ο Δρ Trevelline εξήγησε πώς τα μικρόβια παίζουν ρόλο στην παραγωγή θρεπτικών συστατικών. «Τα ζώα χρειάζονται μια σειρά από απαραίτητα αμινοξέα για να επιβιώσουν. Αλλά τα μικρόβια που ζουν μέσα στα έντερά μας πρέπει [να] αναπτυχθούν και να έχουν κάποια από αυτά τα ίδια θρεπτικά συστατικά ή να παράγουν θρεπτικά συστατικά που μπορεί να αναγνωρίσει το ανθρώπινο σώμα ή το σώμα των ζώων. Για παράδειγμα, παράγουν τα απαραίτητα αμινοξέα και στη συνέχεια απελευθερώνονται στο έντερο όπου μπορούν να απορροφηθούν από τον ξενιστή», είπε. Ο Δρ Κολ, εν τω μεταξύ, πρότεινε ότι τα μικρόβια μπορεί επίσης να διασπαστούν και να αφομοιωθούν για να απελευθερωθούν επίσης θρεπτικά συστατικά.

Σύμφωνα με τον Δρ Trevelline, τα μικρόβια στο έντερο συμβάλλουν ευεργετικά σε πολλές διαδικασίες, ιδιαίτερα στη σύνθεση των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται οι άνθρωποι και τη συμπλήρωση της διατροφής μας. «Δείχνουμε ότι ορισμένα από αυτά τα μόρια μπορούν πραγματικά να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος του ξενιστή και να επηρεάσουν τη συμπεριφορά τους», είπε.

Οι Δρ. Οι Kohl και Trevelline συνέλεξαν μικρόβια από τρία άγρια ​​είδη τρωκτικών με διαφορετικές φυσικές δίαιτες. Έδωσαν αυτά τα μικροβιακά «κοκτέιλ» σε 30 ποντίκια κατασκευασμένα χωρίς μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. Τα ποντίκια σε κάθε ομάδα άρχισαν να επιλέγουν τροφές πλούσιες σε διαφορετικά μακροθρεπτικά συστατικά. Ποντίκια με μικρόβια από φυτοφάγα άγρια ​​τρωκτικά επέλεξαν μια δίαιτα με υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης προς υδατάνθρακες (P:C). Όσοι είχαν μικρόβια από σαρκοφάγα και παμφάγα τρωκτικά επέλεξαν μια δίαιτα χαμηλότερης P:C.

Ο ρόλος της τρυπτοφάνης

Η τρυπτοφάνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ, είναι πρόδρομος του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η ορμόνη μπορεί να ρυθμίζει την διατροφική μας επιλογή. Οι Δρ. Οι Trevelline και Kohl ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια με διαφορετική μικροχλωρίδα είχαν επίσης διαφορετικά επίπεδα τρυπτοφάνης στο αίμα τους πριν επιλέξουν διαφορετικές δίαιτες. Τα ποντίκια με περισσότερη τρυπτοφάνη είχαν επίσης περισσότερα μικρόβια που μπορούσαν να παράγουν το αμινοξύ στα έντερά τους. Η τρυπτοφάνη είναι μόνο ένας από τους πολλούς χημικούς αγγελιοφόρους που επικοινωνούν με το έντερο και τον εγκέφαλο. Αυτό το πείραμα αποκαλύπτει πώς η τρυπτοφάνη μπορεί να επηρεάσει άμεσα την καθημερινή διατροφική συμπεριφορά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διαιτητικές ίνες: Ετερογενείς και με διαφορετικές επιδράσεις στην υγεία

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου - Το εντερικό ιόσωμα μπορεί να ευθύνεται

Ορισμένοι ιοί προάγουν την υγεία του εντέρου, άλλοι την φλεγμονή

Η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τη δράση των αντιυπερτασικών φαρμάκων

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon