Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μικροβίωμα: 3 τρόποι για να τρώτε περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης

Μικροβίωμα: 3 τρόποι για να τρώτε περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης

Μικροβίωμα: Τα βακτήρια έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πέψη μας, στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και στην υγεία ολόκληρου του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των μυών και των οστών μας.



Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία του εντέρου, αλλά ένας που μπορούμε να ελέγξουμε είναι η διατροφή. Η θετική επίδραση που μπορεί να έχει η κατανάλωση μιας ποικιλίας φυτικών τροφών στο μικροβίωμα του εντέρου και στην υγεία μας είναι αδιαμφισβήτητη. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά είδη βακτηρίων που ζουν μέσα και πάνω στο σώμα μας – περίπου 40 τρισεκατομμύρια μικρόβια στην πραγματικότητα – και τα περισσότερα από αυτά ζουν στο έντερό μας. Συλλογικά, είναι γνωστά ως μικροβίωμα του εντέρου.


Έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πέψη μας, στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και στην υγεία ολόκληρου του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των μυών και των οστών μας. Μπορούν ακόμη και να επηρεάσουν τη διάθεσή μας. Όλοι έχουμε ένα εντερικό μικροβίωμα που είναι μοναδικό για εμάς, επομένως η επιλογή ενός μόνο δείκτη υγείας είναι δύσκολη. Αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε, ανεξάρτητα από αυτή τη διαφορά μεταξύ των ατόμων, είναι ότι ένα διαφορετικό μικροβίωμα είναι ο καλύτερος δείκτης ενός υγιούς μικροβιώματος. Και ένα υγιές μικροβίωμα θα διατηρήσει το σώμα σας στη βέλτιστη λειτουργία του.

Τα ευρήματα από το American Gut Project, το μεγαλύτερο πρόγραμμα μικροβιώματος της επιστήμης των πολιτών στον κόσμο, δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα από 30 διαφορετικά τρόφιμα φυτικής προέλευσης την εβδομάδα έχουν πιο ποικίλο και επομένως πιο υγιεινό μικροβίωμα από εκείνους που τρώνε δέκα ή λιγότερα. Ένας από τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου μας είναι να τρώμε ένα ευρύ φάσμα φρούτων και λαχανικών. Και όμως, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να φάνε τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα που συνιστά ο ΠΟΥ.

Για παράδειγμα, μια έρευνα Veg Facts του 2021 σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι μόνο το 33% των ενηλίκων και μόλις το 12% των νέων 11-18 ετών καταφέρνουν επί του παρόντος να πετύχουν αυτόν τον ημερήσιο στόχο. Αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους για τους οποίους η Unilever R&D, Nutrition and Ice Cream εργάζονται για τη δημιουργία προϊόντων που διευκολύνουν τους ανθρώπους να τρώνε και να απολαμβάνουν μια πιο φυτική διατροφή.

Τρεις τρόποι για να τρώτε περισσότερα λαχανικά και να αναπτύσσετε καλά βακτήρια του εντέρου

  • Προσθέστε περισσότερες φυτικές ίνες με φασόλια και όσπρια: Αν και τα ρεβίθια ή το μπρόκολο μπορεί να μην είναι συστατικά που κάνουν συχνά την εμφάνισή τους στα γεύματα, η προσθήκη τους σε μια σούπα, τσίλι ή κατσαρόλα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαφοροποιήσετε την πρόσληψη λαχανικών και να προσθέσετε φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες διατηρούν την ποικιλομορφία των μικροβιωμάτων του εντέρου μας. Ενώ το ανθρώπινο μέρος του εντέρου μας δεν μπορεί να τα αφομοιώσει, είναι μια πλούσια πηγή τροφής για τα βακτήρια του εντέρου μας, που όλοι προτιμούν να τρώνε διαφορετικά πράγματα.

  • Αυξήστε την πρόσληψη πρεβιοτικών με μια ώθηση από μούρα: Τα πρεβιοτικά είναι καλά για το μικροβίωμα του εντέρου επειδή λειτουργούν σαν μικροβιακό λίπασμα, διεγείροντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων. Τα καλά νέα είναι ότι τα πρεβιοτικά βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Τα βατόμουρα, για παράδειγμα, είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πολυφαινολών, καθιστώντας τα υγιή τόσο για εσάς όσο και για το μικροβίωμα του εντέρου σας.
  • Προσθέστε μερικές γλυκόξινες γεύσεις με λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση: Η έρευνα δείχνει ότι διαφορετικοί τύποι τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το λάχανο τουρσί, το κεφίρ και το kimchi περιέχουν διαφορετικούς τύπους μικροβίων, επομένως η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί επίσης να είναι ευεργετική. Αποτελούν επίσης μια πλούσια πηγή ωφέλιμων μικροβίων που μπορεί να βελτιώσουν τη λειτουργία του μικροβιώματος μας και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της καλής υγείας του μικροβιώματος, εάν έχει τεθεί σε κίνδυνο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φτιάξτε τα δικά σας Burgers με αγνά υλικά!

Η περίοδος για το Dry January έχει φτάσει!

Δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο και εύκολο κέικ καρότου

Γιατί είναι σημαντικό να έχετε μία ισορροπημένη διατροφή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon