Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μικροβιακή αντοχή: Οι φυτικές ίνες μειώνουν την αντίσταση στα αντιβιοτικά

Μικροβιακή αντοχή: Οι φυτικές ίνες μειώνουν την αντίσταση στα αντιβιοτικά

Μικροβιακή αντοχή: Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση λιγότερων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων στο έντερο.


Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής και οι ερευνητές εξακολουθούν να ανακαλύπτουν περισσότερα για τη σημασία τους. Η αντίσταση στα αντιβιοτικά έχει γίνει ένα αυξανόμενο ζήτημα τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας τους κινδύνους των ανθρώπων για σοβαρές ασθένειες και περιορίζοντας τις επιλογές θεραπείας. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή από διάφορες πηγές τροφίμων θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης στα αντιβιοτικά στο έντερο.

Η μικροβιακή αντοχή είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα παγκοσμίως. Συμβαίνει όταν μικροοργανισμοί όπως τα βακτήρια προσαρμόζονται έτσι, ώστε τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να τα εξοντώσουν. Οι ειδικοί εργάζονται για να κατανοήσουν γιατί συμβαίνει η αντίσταση στα αντιβιοτικά και πώς να τη μειώσουν. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο mBio εξέτασε την επίδραση των ινών στη μικροβιακή αντοχή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια ποικίλη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα αντιμικροβιακής αντοχής στα βακτήρια του εντέρου.

Η σημασία των διαιτητικών ινών

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, οι φυτικές ίνες είναι ένας υδατάνθρακας που το σώμα δεν αφομοιώνει καλά. Ωστόσο, οι διαιτητικές ίνες είναι απαραίτητες για ένα υγιές έντερο. Οι φυτικές ίνες παρέχουν μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, βοηθούν στον καθαρισμό της συσσώρευσης στα έντερα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Όλοι οι τύποι φυτικών ινών συμβάλλουν επίσης στην αύξηση του αισθήματος πληρότητας, συμβάλλοντας στη μικρότερη κατανάλωση τροφών.

Αντιμικροβιακή αντοχή

Τα αντιμικροβιακά είναι φάρμακα που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικροοργανισμούς. Ένα από τα πιο κοινά παραδείγματα είναι τα αντιβιοτικά, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων. Μερικές φορές το “αντιμικροβιακό” και το “αντιβιοτικό” μπορεί να χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Η μικροβιακή αντοχή εμφανίζεται όταν τα βακτήρια ή άλλοι μικροοργανισμοί προσαρμόζονται έτσι ώστε να γίνουν ανθεκτικά στις επιδράσεις των αντιβιοτικών.

Το σώμα φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικρόβια ή βακτήρια που είναι συλλογικά γνωστά ως μικροβίωμα. Τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα της αντοχής στα αντιβιοτικά έχει αυξηθεί, οδηγώντας σε σοβαρές ασθένειες, ακόμη και σε θάνατο. Μια μελέτη στο The Lancet διαπίστωσε πρόσφατα ότι από τους 1,27 εκατομμύρια θανάτους που αποδίδονται άμεσα στη μικροβιακή αντοχή (AMR) το 2019, το 73% προκλήθηκαν από μόλις έξι παθογόνους παράγοντες. Ωστόσο, πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με το πώς η διατροφή θα μπορούσε να επηρεάσει τη μικροβιακή αντοχή και αυτή η σχέση ήταν κάτι που οι ερευνητές της τρέχουσας μελέτης προσπάθησαν να εξετάσουν.

Αύξηση φυτικών ινών για μείωση της αντοχής στα αντιβιοτικά

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τη διατροφή περισσότερων από 250 συμμετεχόντων και επίσης τα γονίδια του μικροβιώματος του εντέρου τους. Συγκεκριμένα, αναζήτησαν γονίδια ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν υγιείς ενήλικες μεταξύ 18 και 66 ετών και η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν λευκοί. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από τους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και των δειγμάτων αίματος. Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα κοπράνων ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να εξετάσουν τη γενετική σύνθεση των μικροβιωμάτων του εντέρου των τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι «τα άτομα που κατανάλωναν ποικίλες δίαιτες που ήταν πλούσιες σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε ζωική πρωτεΐνη είχαν λιγότερα γονίδια αντίστασης στα αντιβιοτικά». Η συγγραφέας της μελέτης Δρ Danielle G. Lemay εξήγησε τα ευρήματά της: «Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πιο ποικίλες δίαιτες με περισσότερες διαλυτές φυτικές ίνες έχουν χαμηλότερο αριθμό γονιδίων αντιμικροβιακής αντοχής στα μικροβιώματα του εντέρου τους. Επομένως, μια ποικιλόμορφη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες δυνητικά μειώνει τον κίνδυνο μιας λοίμωξης ανθεκτικής στα αντιβιοτικά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διαιτητικές ίνες: Ετερογενείς και με διαφορετικές επιδράσεις στην υγεία

Η διατροφή που θωρακίζει την υγεία του εντέρου

Η πανδημία ενίσχυσε το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής

1 στους 3 ασθενείς που νοσηλεύονται καταλήγουν στις ΜΕΘ από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Close Icon