Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μη αμυλούχα φρούτα: Φρούτα που όσο ωριμάζουν, τόσο λιγότερο άμυλο έχουν

Μη αμυλούχα φρούτα: Φρούτα που όσο ωριμάζουν, τόσο λιγότερο άμυλο έχουν

Μη αμυλούχα φρούτα: Με εξαίρεση τις μπανάνες, η συντριπτική πλειοψηφία των φρούτων που καταναλώνονται συνήθως χαρακτηρίζονται ως μη αμυλούχα. Αν και οι μπανάνες εξακολουθούν να αντλούν περισσότερο από το 50 τοις εκατό των θερμίδων τους από απλά σάκχαρα, σχεδόν το 25 τοις εκατό των θερμίδων τους προέρχεται από άμυλο.


Τα φρούτα περιέχουν γενικά σημαντικές ποσότητες σύνθετων υδατανθράκων ή αμύλου, μόνο όταν είναι νεαρά. Σχεδόν όλο αυτό το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη καθώς ωριμάζουν, γι’ αυτό και τα ώριμα φρούτα είναι πιο γλυκά.

  • Πεπόνια

Τα πεπόνια σταματούν να ωριμάζουν μόλις μαζευτούν, πράγμα που σημαίνει ότι ένα σφιχτό και άγευστο πεπόνι πιθανότατα συγκομίστηκε πολύ νωρίς. Όπως τα περισσότερα είδη φρούτων, τα ώριμα πεπόνια δεν περιέχουν ουσιαστικά άμυλο. Μια μερίδα – 1 φλιτζάνι πεπόνι κομμένο σε κύβους – έχει περίπου 50 θερμίδες και 13 γραμμάρια εύπεπτους υδατάνθρακες. Περίπου το 96 τοις εκατό αυτών των υδατανθράκων προέρχονται από τα απλά σάκχαρα: σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

  • Μούρα

Τα μούρα είναι ένα άλλο φρούτο που πρέπει να ωριμάσει πλήρως πριν τη συγκομιδή του. Αν και τα βατόμουρα περιέχουν αμελητέα ποσότητα αμύλου, περίπου το 70 τοις εκατό των υδατανθράκων -και των θερμίδων τους- προέρχονται από απλούς υδατάνθρακες. Οι φράουλες και τα σμέουρα είναι επίσης ουσιαστικά χωρίς άμυλο.

  • Εσπεριδοειδή

Δεν θα πάρετε σημαντική ποσότητα αμύλου από πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια ή οποιαδήποτε άλλη ποικιλία εσπεριδοειδών. Αν και τα εσπεριδοειδή παράγουν ζάχαρη καθώς ωριμάζουν στο δέντρο, ορισμένα είδη είναι εγγενώς πιο όξινα. Περίπου το 80 τοις εκατό των θερμίδων που παρέχει ένα μανταρίνι προέρχεται από απλά σάκχαρα, κυρίως με τη μορφή σακχαρόζης. Σύμφωνα με το USDA, τα μανταρίνια έχουν 0 γραμμάρια αμύλου.

  • Πυρηνόκαρπα φρούτα

Τα πυρηνόκαρπα φρούτα όπως τα βερίκοκα, τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα και τα κεράσια περιέχουν επίσης λίγο έως καθόλου άμυλο όταν είναι ώριμα. Αυτά τα φρούτα γενικά δεν αναπτύσσουν περισσότερη ζάχαρη μετά τη συγκομιδή τους, αλλά γίνονται πιο μαλακά και πιο ζουμερά όταν αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου. Η ζάχαρη αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90 τοις εκατό των θερμίδων που παρέχονται από ένα ώριμο ροδάκινο και περισσότερο από το 80 τοις εκατό των θερμίδων που λαμβάνονται από τα κεράσια. Και τα δύο φρούτα είναι χωρίς άμυλο, σύμφωνα με το USDA.

Με εξαίρεση τις μπανάνες, η συντριπτική πλειοψηφία των φρούτων που καταναλώνονται συνήθως χαρακτηρίζονται ως μη αμυλούχα. Αν και οι μπανάνες εξακολουθούν να αντλούν περισσότερο από το 50 τοις εκατό των θερμίδων τους από απλά σάκχαρα, σχεδόν το 25 τοις εκατό των θερμίδων τους προέρχεται από άμυλο. Τα λαχανικά και τα δημητριακά είναι από τις πιο σημαντικές πηγές αμύλου. Ορισμένα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των μπιζελιών και των καρότων, είναι πιο γλυκά όταν είναι πιο φρέσκα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα φρούτα, οι υδατάνθρακες σε αυτά τα τρόφιμα μετατρέπονται από ζάχαρη σε άμυλο καθώς ωριμάζουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αμυλούχα τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγετε

Μη αμυλούχα τρόφιμα για να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Αμυλούχα vs μη αμυλούχα λαχανικά - Τι πρέπει να γνωρίζετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon