Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μη αμυλούχα φρούτα: Φρούτα που όσο ωριμάζουν, τόσο λιγότερο άμυλο έχουν

Μη αμυλούχα φρούτα: Φρούτα που όσο ωριμάζουν, τόσο λιγότερο άμυλο έχουν

Μη αμυλούχα φρούτα: Με εξαίρεση τις μπανάνες, η συντριπτική πλειοψηφία των φρούτων που καταναλώνονται συνήθως χαρακτηρίζονται ως μη αμυλούχα. Αν και οι μπανάνες εξακολουθούν να αντλούν περισσότερο από το 50 τοις εκατό των θερμίδων τους από απλά σάκχαρα, σχεδόν το 25 τοις εκατό των θερμίδων τους προέρχεται από άμυλο.


Τα φρούτα περιέχουν γενικά σημαντικές ποσότητες σύνθετων υδατανθράκων ή αμύλου, μόνο όταν είναι νεαρά. Σχεδόν όλο αυτό το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη καθώς ωριμάζουν, γι’ αυτό και τα ώριμα φρούτα είναι πιο γλυκά.

  • Πεπόνια

Τα πεπόνια σταματούν να ωριμάζουν μόλις μαζευτούν, πράγμα που σημαίνει ότι ένα σφιχτό και άγευστο πεπόνι πιθανότατα συγκομίστηκε πολύ νωρίς. Όπως τα περισσότερα είδη φρούτων, τα ώριμα πεπόνια δεν περιέχουν ουσιαστικά άμυλο. Μια μερίδα – 1 φλιτζάνι πεπόνι κομμένο σε κύβους – έχει περίπου 50 θερμίδες και 13 γραμμάρια εύπεπτους υδατάνθρακες. Περίπου το 96 τοις εκατό αυτών των υδατανθράκων προέρχονται από τα απλά σάκχαρα: σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

  • Μούρα

Τα μούρα είναι ένα άλλο φρούτο που πρέπει να ωριμάσει πλήρως πριν τη συγκομιδή του. Αν και τα βατόμουρα περιέχουν αμελητέα ποσότητα αμύλου, περίπου το 70 τοις εκατό των υδατανθράκων -και των θερμίδων τους- προέρχονται από απλούς υδατάνθρακες. Οι φράουλες και τα σμέουρα είναι επίσης ουσιαστικά χωρίς άμυλο.

  • Εσπεριδοειδή

Δεν θα πάρετε σημαντική ποσότητα αμύλου από πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια ή οποιαδήποτε άλλη ποικιλία εσπεριδοειδών. Αν και τα εσπεριδοειδή παράγουν ζάχαρη καθώς ωριμάζουν στο δέντρο, ορισμένα είδη είναι εγγενώς πιο όξινα. Περίπου το 80 τοις εκατό των θερμίδων που παρέχει ένα μανταρίνι προέρχεται από απλά σάκχαρα, κυρίως με τη μορφή σακχαρόζης. Σύμφωνα με το USDA, τα μανταρίνια έχουν 0 γραμμάρια αμύλου.

  • Πυρηνόκαρπα φρούτα

Τα πυρηνόκαρπα φρούτα όπως τα βερίκοκα, τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα και τα κεράσια περιέχουν επίσης λίγο έως καθόλου άμυλο όταν είναι ώριμα. Αυτά τα φρούτα γενικά δεν αναπτύσσουν περισσότερη ζάχαρη μετά τη συγκομιδή τους, αλλά γίνονται πιο μαλακά και πιο ζουμερά όταν αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου. Η ζάχαρη αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90 τοις εκατό των θερμίδων που παρέχονται από ένα ώριμο ροδάκινο και περισσότερο από το 80 τοις εκατό των θερμίδων που λαμβάνονται από τα κεράσια. Και τα δύο φρούτα είναι χωρίς άμυλο, σύμφωνα με το USDA.

Με εξαίρεση τις μπανάνες, η συντριπτική πλειοψηφία των φρούτων που καταναλώνονται συνήθως χαρακτηρίζονται ως μη αμυλούχα. Αν και οι μπανάνες εξακολουθούν να αντλούν περισσότερο από το 50 τοις εκατό των θερμίδων τους από απλά σάκχαρα, σχεδόν το 25 τοις εκατό των θερμίδων τους προέρχεται από άμυλο. Τα λαχανικά και τα δημητριακά είναι από τις πιο σημαντικές πηγές αμύλου. Ορισμένα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των μπιζελιών και των καρότων, είναι πιο γλυκά όταν είναι πιο φρέσκα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα φρούτα, οι υδατάνθρακες σε αυτά τα τρόφιμα μετατρέπονται από ζάχαρη σε άμυλο καθώς ωριμάζουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αμυλούχα τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγετε

Μη αμυλούχα τρόφιμα για να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Αμυλούχα vs μη αμυλούχα λαχανικά - Τι πρέπει να γνωρίζετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon