Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μέχρι πόσα κιλά πρέπει να πάρει η έγκυος;

Μέχρι πόσα κιλά πρέπει να πάρει η έγκυος;

 

Η εγκυμοσύνη είναι μία ιδιαίτερη περίοδος για την έγκυο που περιμένει να γίνει μητέρα. Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο για την ίδια όσο και για το μωρό της και την πορεία της εγκυμοσύνης. Κατά την περίοδο αυτή οι διατροφικές ανάγκες της εγκύου είναι αυξημένες, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει η μέλλουσα μητέρα να ΄τρώει για δύο’. Θα πρέπει η διατροφή της να είναι ισορροπημένη και να καλύπτει πλήρως τις αυξημένες απαιτήσεις της σε θερμίδες και σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

 

Οι συστάσεις για την αύξηση του βάρους της εγκύου, διαφέρουν ανάλογα με το βάρος στο οποίο ξεκίνησε η εγκυμοσύνη. Για να κατατάξουμε το βάρος της εγκύου σε μία κατηγορία ανάλογα με το ύψος της, υπολογίζουμε το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο δείκτης αυτός είναι το αποτέλεσμα της διαίρεσης του βάρους (σε κιλά) διά το τετράγωνο του ύψους (σε εκατοστά): ΔΜΣ= Β/Υ².

 

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Βιβή Κατσαρού , Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος M.Med.Sci -Επιστημονικός συνεργάτης MediDiatrofi.

Εάν η έγκυος έχει βάρος εντός φυσιολογικών ορίων (ΔΜΣ 18,5 έως 24,9), τότε συστήνεται η προσθήκη 11,5-16 κιλών, με αύξηση 1-2,5 κιλά το 1ο τρίμηνο, και στη συνέχεια αύξηση κατά 0,5 κιλό την εβδομάδα.

Εάν είναι λιποβαρής (ΔΜΣ κάτω από 18) χρειάζεται να πάρει 12,5-18 κιλά. Εάν είναι υπέρβαρη (ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9) τότε συστήνεται αύξηση βάρους 7-11,5 κιλών, ενώ αν είναι παχύσαρκη (ΔΜΣ πάνω από 30), τότε δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 5-9 κιλά. Σε περίπτωση δίδυμης εγκυμοσύνης, συστήνεται αύξηση βάρους από 16 έως 20,5 κιλά.

Κίνδυνοι από αύξηση βάρους μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη

Γυναίκες που παίρνουν πολύ περισσότερο βάρος από το συνιστώμενο για την περίπτωσή τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε καισαρική, καθώς και να εμφανίσουν επιπλοκές, όπως είναι ο διαβήτης κύησης και η προεκλαμψία. Είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν αρκετά κιλά μετά τη γέννα, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουν μεγαλύτερο βάρος σε επόμενες εγκυμοσύνες.

Όσον αφορά τα μωρά που γεννιούνται από μαμάδες με μεγάλη αύξηση βάρους, μπορεί να είναι μεγάλα σε μέγεθος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές κατά τη γέννα, όχι μόνο στις μητέρες αλλά και στα ίδια τα μωρά. Επίσης, όταν μία γυναίκα έχει ξεκινήσει την εγκυμοσύνη της όντας υπέρβαρη ή παχύσαρκη, το μωρό έχει αυξημένες πιθανότητες να γίνει και το ίδιο υπέρβαρο. Τέλος, το υπερβάλλον βάρος μπορεί να αποτελέσει αιτία για προβλήματα θηλασμού. Για τους λόγους αυτούς συστήνεται να χάσει πρώτα τα περιττά κιλά, ώστε να ξεκινήσει την εγκυμοσύνη της με ένα υγιές βάρος.

Από την άλλη πλευρά, γυναίκες που ξεκινούν την εγκυμοσύνη με βάρος χαμηλότερο από το φυσιολογικό ή παίρνουν κατά την εγκυμοσύνη λιγότερα κιλά από τα ελάχιστα συνιστώμενα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα μωρά.

Κάθε έγκυος πρέπει να ακολουθεί μια διατροφή με καλής ποιότητας τρόφιμα, και η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες της σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, δίνοντας βάση σε αυτά που απαιτούνται σε μεγαλύτερες ποσότητες κατά την εγκυμοσύνη, και να πάρει το βάρος που της αντιστοιχεί, ανάλογα με την περίπτωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

Ο γλυκάνισος φυσικό βοήθημα για την οστεοπόρωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Πόσο υγιεινό είναι το έλαιο καρύδας για την μαγειρική;

Έλαιο καρύδας: Το λάδι καρύδας είναι ένα δημοφιλές λάδι που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, ιδιαίτερα σε χώρες με τροπικό κλίμα. Παρά τις αντιφάσεις γύρω από τη χρήση του, το λάδι καρύδας έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Είναι τα αυγά το κλειδί για μια υγιή εγκυμοσύνη;

Αυγά: Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα, και η κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προσφέρει πλήθος οφελών για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά,

Close Icon