Μεταβολισμός: Όταν καταναλώνετε καψαϊκίνη, η εσωτερική σας θερμοκρασία αυξάνεται. Πώς μεταφράζεται αυτό στον μεταβολικό σας ρυθμό;
Κάθε καλοφαγάς το έχει ακούσει τουλάχιστον μία φορά: «Τα πικάντικα φαγητά ενισχύουν τον μεταβολισμό σου!» Υπάρχει όμως κάποια αλήθεια πίσω από αυτή τη δήλωση; Και η κατανάλωση πικάντικων πιάτων επηρεάζει και την όρεξή σας; Σε αυτό το άρθρο, εμβαθύνουμε στην επιστήμη πίσω από τα πικάντικα τρόφιμα και τον αντίκτυπό τους στον μεταβολισμό και την όρεξή μας.
Η πύρινη φλόγα της καψαϊκίνης
Η θερμότητα στα πικάντικα τρόφιμα προέρχεται κυρίως από μια ένωση που ονομάζεται καψαϊκίνη, η οποία βρίσκεται στις πιπεριές τσίλι. Η καψαϊκίνη είναι ένα ισχυρό θερμογόνο χημικό, που σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να αυξάνει την παραγωγή θερμότητας ή τη θερμογένεση του σώματος. Λειτουργεί με την ενεργοποίηση του παροδικού υποδοχέα δυναμικού βανιλλοειδούς 1 (TRPV1) στο σώμα. Αυτή η αντίδραση διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την απόκριση μάχης ή φυγής μας.
Καψαϊκίνη και μεταβολισμός
Η ιδιότητα της καψαϊκίνης να παράγει θερμότητα την έχει καταστήσει στο επίκεντρο των μελετών που εξετάζουν τρόφιμα που ενισχύουν τον μεταβολισμό. Όταν καταναλώνετε καψαϊκίνη, η εσωτερική σας θερμοκρασία αυξάνεται. Σε απάντηση, το σώμα σας εργάζεται σκληρότερα για να κρυώσει και αυτή η διαδικασία απαιτεί ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, ο μεταβολικός σας ρυθμός αυξάνεται.
Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καψαϊκίνης θα μπορούσε να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό κατά περίπου 50 θερμίδες την ημέρα. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά σε διάστημα ενός έτους, μπορεί να προσθέσει έως και πέντε κιλά απώλειας βάρους.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η επίδραση της καψαϊκίνης στον μεταβολισμό δεν είναι αρκετά σημαντική για να αντικαταστήσει μια ισορροπημένη διατροφή και την τακτική άσκηση. Είναι ένα μικρό κομμάτι ενός πολύ μεγαλύτερου παζλ όταν πρόκειται για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και του μεταβολισμού.
Καψαϊκίνη και όρεξη
Υπάρχουν επίσης αδιάσειστα στοιχεία ότι η καψαϊκίνη μπορεί να επηρεάσει την όρεξή μας. Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να μειώσει την πείνα και να αυξήσει τα αισθήματα πληρότητας. Μια μελέτη στο European Journal of Nutrition το 2014 διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τροφές που περιείχαν καψαϊκίνη είχαν χαμηλότερη όρεξη και κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες στο επόμενο γεύμα.
Οι ερευνητές πρότειναν ότι η καψαϊκίνη μπορεί να τροποποιεί τα γαστρεντερικά σήματα που εμπλέκονται στον κορεσμό. Επιπλέον, η καψαϊκίνη φαίνεται να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο τρώτε, κάτι που μπορεί επίσης να συμβάλει σε αισθήματα πληρότητας. Το να τρώτε αργά δίνει στο σώμα σας χρόνο να αναγνωρίσει ότι είστε χορτάτοι, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο.
Πικάντικα τρόφιμα και πέψη
Ενώ εστιάζουμε στον μεταβολισμό και την όρεξη, αξίζει να σημειωθεί ότι τα πικάντικα τρόφιμα έχουν επίσης επιπτώσεις στην πέψη. Η καψαϊκίνη είναι γνωστό ότι διεγείρει τα γαστρικά υγρά και βοηθά στη διαδικασία της πέψης. Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους, ιδιαίτερα εκείνους με ευαίσθητο στομάχι ή γαστρεντερικές παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή το έλκος στομάχου, η κατανάλωση πικάντικων τροφών μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
Συμπέρασμα
Ενώ τα πικάντικα τρόφιμα, ή πιο συγκεκριμένα η καψαϊκίνη, φαίνεται να έχουν κάποιο αντίκτυπο στον μεταβολισμό και την όρεξη, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι μια μαγική σφαίρα για την απώλεια βάρους ή τον έλεγχο της όρεξης. Τα αποτελέσματά τους είναι μέτρια και χρησιμοποιούνται καλύτερα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής.
Επιπλέον, η ανοχή στις επιδράσεις της καψαϊκίνης μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι όσο πιο τακτικά τρώτε πικάντικα τρόφιμα, τόσο λιγότερη επίδραση μπορεί να έχουν στον μεταβολισμό και την όρεξή σας.
Έτσι, εάν απολαμβάνετε τα πικάντικα φαγητά, μπορεί να είναι ένας νόστιμος τρόπος για να προσθέσετε λίγο επιπλέον ξύσμα στα γεύματά σας και μπορεί να προσφέρουν ελαφρά οφέλη για τον μεταβολισμό και τον έλεγχο της όρεξης. Ωστόσο, αν δεν είστε θαυμαστής, δεν χρειάζεται να αρχίσετε να ταΐζετε με το ζόρι καυτερές πιπεριές τσίλι – μια υγιεινή διατροφή μπορεί να έχει πολλές γεύσεις!
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube