Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μεσογειακή διατροφή: Πράγματι μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 23% στις γυναίκες;

Μεσογειακή διατροφή: Πράγματι μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 23% στις γυναίκες;

Μεσογειακή διατροφή: Μπορεί να οδηγήσει σε μείωση περίπου κατά 1/4 στον κίνδυνο θανάτου για περισσότερα από 25 χρόνια με όφελος τόσο για τον καρκίνο όσο και για τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο.



Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία κατά 23% στις γυναίκες των ΗΠΑ άνω των 25 ετών. Τα οφέλη της δίαιτας περιλαμβάνουν χαμηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο και καρδιαγγειακή νόσο, που συνδέονται με θετικές αλλαγές στον μεταβολισμό, τη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι ερευνητές ανέλυσαν βιοδείκτες για να κατανοήσουν αυτές τις βελτιώσεις στην υγεία. Η μελέτη υπογραμμίζει τις δυνατότητες της δίαιτας για μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία.


Μεσογειακή διατροφή: Βασικά στοιχεία

  • Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες κατά 23% στις γυναίκες των ΗΠΑ.
  • Τα οφέλη περιλαμβάνουν χαμηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο και καρδιαγγειακή νόσο.
  • Οι θετικές αλλαγές στον μεταβολισμό, η φλεγμονή και η αντίσταση στην ινσουλίνη εξηγούν τις βελτιώσεις στην υγεία.

 

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία έχουν αναφερθεί σε πολλές μελέτες, αλλά υπάρχουν περιορισμένα μακροπρόθεσμα δεδομένα για τις επιδράσεις της στις γυναίκες των ΗΠΑ και ελάχιστη κατανόηση για το γιατί η δίαιτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου.

Σε μια νέα μελέτη που παρακολούθησε περισσότερες από 25.000 αρχικά υγιείς γυναίκες στις ΗΠΑ για έως και 25 χρόνια, ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν μεγαλύτερη πρόσληψη μεσογειακής διατροφής είχαν έως και 23 % χαμηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, με οφέλη τόσο για τη θνησιμότητα από καρκίνο όσο και για τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία βιολογικών αλλαγών που μπορεί να εξηγήσουν γιατί εντόπισαν αλλαγές στους βιοδείκτες του μεταβολισμού, φλεγμονή, αντίσταση στην ινσουλίνη και πολλά άλλα.

«Για τις γυναίκες που θέλουν να ζήσουν περισσότερο, η μελέτη μας λέει να προσέχετε τη διατροφή σας! Τα καλά νέα είναι ότι η ακολουθία ενός μεσογειακού διατροφικού μοτίβου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση περίπου κατά ένα τέταρτο στον κίνδυνο θανάτου για περισσότερα από 25 χρόνια με όφελος τόσο για τον καρκίνο όσο και για τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο, τις κορυφαίες αιτίες θανάτου στις γυναίκες (και στους άνδρες) στις ΗΠΑ και παγκοσμίως», δήλωσε η συγγραφέας Samia Mora, MD, καρδιολόγος και διευθύντρια του Κέντρου Μεταβολομικής Λιπιδίων στο Brigham.

Η μεσογειακή διατροφή είναι μια πλούσια σε φυτά ποικίλη διατροφή (ξηροί καρποί, σπόροι, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια). Το κύριο λίπος είναι το ελαιόλαδο (συνήθως εξαιρετικό παρθένο) και η διατροφή περιλαμβάνει επιπλέον μέτρια πρόσληψη ψαριών, πουλερικών, γαλακτοκομικών, αυγών και αλκοόλ και σπάνια κατανάλωση κρέατος, γλυκών και επεξεργασμένων τροφίμων.

Η παρούσα μελέτη διερεύνησε το μακροπρόθεσμο όφελος από την τήρηση της μεσογειακής διατροφής σε πληθυσμό των ΗΠΑ που στρατολογήθηκε ως μέρος της Μελέτης για την Υγεία των Γυναικών και διερεύνησε τους βιολογικούς μηχανισμούς που μπορεί να εξηγήσουν τα οφέλη της δίαιτας στην υγεία. Οι ερευνητές της μελέτης αξιολόγησαν μια ομάδα περίπου 40 βιοδεικτών που αντιπροσωπεύουν διάφορες βιολογικές οδούς και κλινικούς παράγοντες κινδύνου.

Οι βιοδείκτες του μεταβολισμού και της φλεγμονής είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή, ακολουθούμενοι από τις πλούσιες σε τριγλυκερίδια λιποπρωτεΐνες, το λίπος, την αντίσταση στην ινσουλίνη. Άλλα βιολογικά μονοπάτια σχετίζονται με αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας, λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας, λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας, γλυκαιμικά μέτρα και υπέρταση έχουν μικρότερη συμβολή.

«Η έρευνά μας παρέχει σημαντική εικόνα για τη δημόσια υγεία: ακόμη και οι μέτριες αλλαγές σε καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες —ιδιαίτερα εκείνους που συνδέονται με μικρομοριακούς μεταβολίτες, φλεγμονή, λιποπρωτεΐνες πλούσιες σε τριγλυκερίδια, παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη— μπορούν να αποφέρουν σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη από την παρακολούθηση μια μεσογειακή διατροφή.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το ελαιόλαδο συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια 

Ο κουρκουμάς συναντά το ελαιόλαδο για την υγεία μας

Η δίαιτα MIND και η σχέση της με την πρόληψη του Αλτσχάιμερ

Μεσογειακή ρεβιθοσαλάτα: Υγιεινή συνταγή έτοιμη σε 10 μόλις λεπτά

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon