Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μεσογειακή διατροφή: Οι 10 χρυσοί κανόνες για να την ακολουθήσεις

Μεσογειακή διατροφή: Οι 10 χρυσοί κανόνες για να την ακολουθήσεις

Μεσογειακή διατροφή: Υπάρχουν πάνω από 20 χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα με πολύ διαφορετικούς πολιτισμούς και πολλές διαφορές στη διατροφή τους.


Πολλοί τύποι διατροφής σε ολόκληρη τη Μεσόγειο δεν είναι σύμφωνοι με το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής, ακόμη και στην ίδια χώρα, όπως έχει παρατηρηθεί από τους ερευνητές. Επιστημονικά στοιχεία υπάρχουν κυρίως για τη διατροφή της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Έτσι, αυτός ο αυστηρότερος ορισμός μας βοηθά να παρέχουμε πιο συγκεκριμένες οδηγίες κάνοντας τη μεσογειακή διατροφή πιο κατανοητή.

 

Ακολουθούν οι 10 χρυσοί κανόνες του μεσογειακού τρόπου διατροφής:

  1. Τα τρόφιμα προέρχονται κυρίως από φυτικές πηγές, όπως φρούτα και λαχανικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά. Τα λαχανικά είναι το κυρίως πιάτο, ενώ το κρέας ή τα πουλερικά είναι ένα συμπληρωματικό πιάτο, το οποίο δεν καταναλώνεται καθημερινά.
  2. Η επεξεργασία των τροφίμων είναι ελάχιστη. Τα γεύματα αποτελούνται από απλά σπιτικά πιάτα με βάση τα λαχανικά.
  3. Προτιμώνται τα τοπικά και εποχιακά τρόφιμα (που μεγιστοποιούν συχνά την περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, τα οποία προωθούν την καλή υγεία) και είναι καλύτερα για το περιβάλλον.
  4. Το ελαιόλαδο είναι η βασική πηγή λιπαρών, αντικαθιστώντας άλλα λίπη και έλαια (συμπεριλαμβανομένου του βουτύρου και της μαργαρίνης). Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο χρησιμοποιείται για όλες τις ανάγκες μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο, το σοτάρισμα και το τηγάνισμα.
  5. Καθημερινή κατανάλωση χαμηλής έως μέτριας ποσότητας τυριού και γιαουρτιού.

         6. Εβδομαδιαία κατανάλωση χαμηλών έως μέτριων ποσοτήτων ψαριών και πουλερικών (πρόσφατη έρευνα                       δείχνει ότι τα ψάρια προτιμώνται κάπως από τα πουλερικά) και κατανάλωση από μηδέν έως τεσσάρων                         αυγών την εβδομάδα.

7. Φρέσκα φρούτα ως τυπικό καθημερινό επιδόρπιο. Τα γλυκά με σημαντική ποσότητα ζάχαρης (συχνά και                      μελιού) και κορεσμένων λιπαρών, καταναλώνονται όχι περισσότερο από μερικές φορές την εβδομάδα και                    συνήθως κατά τη διάρκεια των διακοπών μόνο.

8. Το κόκκινο κρέας καταναλώνεται μερικές φορές το μήνα (πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι εάν καταναλώνετε                   κόκκινο κρέας, η κατανάλωσή του πρέπει να περιορίζεται σε 340 έως 450 γραμμάρια ανά μήνα).

9. Μέτρια κατανάλωση κρασιού, συνήθως μαζί με τα γεύματα. Περίπου ένα έως δύο ποτήρια την ημέρα για                      τους άνδρες και ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες.

10. Η πραγματική μεσογειακή διατροφή είναι μια μέτρια διατροφή υδατανθράκων (περίπου                                                   40% υδατάνθρακες) με μέτριο έως ελαφρώς αυξημένο λίπος (35-40%).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σαρκοφαγική Δίαιτα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν την ξεκινήσεις

Η μεσογειακή διατροφή βοηθάει στην απώλεια βάρους σε ενήλικες και παιδιά

Διατροφή φλεγμονές: η αλλαγή του εντερικού μικροβιώματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon