Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μεσογειακή διατροφή: Οι 10 χρυσοί κανόνες για να την ακολουθήσεις

Μεσογειακή διατροφή: Οι 10 χρυσοί κανόνες για να την ακολουθήσεις

Μεσογειακή διατροφή: Υπάρχουν πάνω από 20 χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα με πολύ διαφορετικούς πολιτισμούς και πολλές διαφορές στη διατροφή τους.


Πολλοί τύποι διατροφής σε ολόκληρη τη Μεσόγειο δεν είναι σύμφωνοι με το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής, ακόμη και στην ίδια χώρα, όπως έχει παρατηρηθεί από τους ερευνητές. Επιστημονικά στοιχεία υπάρχουν κυρίως για τη διατροφή της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Έτσι, αυτός ο αυστηρότερος ορισμός μας βοηθά να παρέχουμε πιο συγκεκριμένες οδηγίες κάνοντας τη μεσογειακή διατροφή πιο κατανοητή.

 

Ακολουθούν οι 10 χρυσοί κανόνες του μεσογειακού τρόπου διατροφής:

  1. Τα τρόφιμα προέρχονται κυρίως από φυτικές πηγές, όπως φρούτα και λαχανικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά. Τα λαχανικά είναι το κυρίως πιάτο, ενώ το κρέας ή τα πουλερικά είναι ένα συμπληρωματικό πιάτο, το οποίο δεν καταναλώνεται καθημερινά.
  2. Η επεξεργασία των τροφίμων είναι ελάχιστη. Τα γεύματα αποτελούνται από απλά σπιτικά πιάτα με βάση τα λαχανικά.
  3. Προτιμώνται τα τοπικά και εποχιακά τρόφιμα (που μεγιστοποιούν συχνά την περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, τα οποία προωθούν την καλή υγεία) και είναι καλύτερα για το περιβάλλον.
  4. Το ελαιόλαδο είναι η βασική πηγή λιπαρών, αντικαθιστώντας άλλα λίπη και έλαια (συμπεριλαμβανομένου του βουτύρου και της μαργαρίνης). Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο χρησιμοποιείται για όλες τις ανάγκες μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο, το σοτάρισμα και το τηγάνισμα.
  5. Καθημερινή κατανάλωση χαμηλής έως μέτριας ποσότητας τυριού και γιαουρτιού.

         6. Εβδομαδιαία κατανάλωση χαμηλών έως μέτριων ποσοτήτων ψαριών και πουλερικών (πρόσφατη έρευνα                       δείχνει ότι τα ψάρια προτιμώνται κάπως από τα πουλερικά) και κατανάλωση από μηδέν έως τεσσάρων                         αυγών την εβδομάδα.

7. Φρέσκα φρούτα ως τυπικό καθημερινό επιδόρπιο. Τα γλυκά με σημαντική ποσότητα ζάχαρης (συχνά και                      μελιού) και κορεσμένων λιπαρών, καταναλώνονται όχι περισσότερο από μερικές φορές την εβδομάδα και                    συνήθως κατά τη διάρκεια των διακοπών μόνο.

8. Το κόκκινο κρέας καταναλώνεται μερικές φορές το μήνα (πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι εάν καταναλώνετε                   κόκκινο κρέας, η κατανάλωσή του πρέπει να περιορίζεται σε 340 έως 450 γραμμάρια ανά μήνα).

9. Μέτρια κατανάλωση κρασιού, συνήθως μαζί με τα γεύματα. Περίπου ένα έως δύο ποτήρια την ημέρα για                      τους άνδρες και ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες.

10. Η πραγματική μεσογειακή διατροφή είναι μια μέτρια διατροφή υδατανθράκων (περίπου                                                   40% υδατάνθρακες) με μέτριο έως ελαφρώς αυξημένο λίπος (35-40%).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σαρκοφαγική Δίαιτα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν την ξεκινήσεις

Η μεσογειακή διατροφή βοηθάει στην απώλεια βάρους σε ενήλικες και παιδιά

Διατροφή φλεγμονές: η αλλαγή του εντερικού μικροβιώματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon