Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μεσογειακή διατροφή: Οι 10 χρυσοί κανόνες για να την ακολουθήσεις

Μεσογειακή διατροφή: Οι 10 χρυσοί κανόνες για να την ακολουθήσεις

Μεσογειακή διατροφή: Υπάρχουν πάνω από 20 χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα με πολύ διαφορετικούς πολιτισμούς και πολλές διαφορές στη διατροφή τους.


Πολλοί τύποι διατροφής σε ολόκληρη τη Μεσόγειο δεν είναι σύμφωνοι με το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής, ακόμη και στην ίδια χώρα, όπως έχει παρατηρηθεί από τους ερευνητές. Επιστημονικά στοιχεία υπάρχουν κυρίως για τη διατροφή της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Έτσι, αυτός ο αυστηρότερος ορισμός μας βοηθά να παρέχουμε πιο συγκεκριμένες οδηγίες κάνοντας τη μεσογειακή διατροφή πιο κατανοητή.

 

Ακολουθούν οι 10 χρυσοί κανόνες του μεσογειακού τρόπου διατροφής:

  1. Τα τρόφιμα προέρχονται κυρίως από φυτικές πηγές, όπως φρούτα και λαχανικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά. Τα λαχανικά είναι το κυρίως πιάτο, ενώ το κρέας ή τα πουλερικά είναι ένα συμπληρωματικό πιάτο, το οποίο δεν καταναλώνεται καθημερινά.
  2. Η επεξεργασία των τροφίμων είναι ελάχιστη. Τα γεύματα αποτελούνται από απλά σπιτικά πιάτα με βάση τα λαχανικά.
  3. Προτιμώνται τα τοπικά και εποχιακά τρόφιμα (που μεγιστοποιούν συχνά την περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, τα οποία προωθούν την καλή υγεία) και είναι καλύτερα για το περιβάλλον.
  4. Το ελαιόλαδο είναι η βασική πηγή λιπαρών, αντικαθιστώντας άλλα λίπη και έλαια (συμπεριλαμβανομένου του βουτύρου και της μαργαρίνης). Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο χρησιμοποιείται για όλες τις ανάγκες μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο, το σοτάρισμα και το τηγάνισμα.
  5. Καθημερινή κατανάλωση χαμηλής έως μέτριας ποσότητας τυριού και γιαουρτιού.

         6. Εβδομαδιαία κατανάλωση χαμηλών έως μέτριων ποσοτήτων ψαριών και πουλερικών (πρόσφατη έρευνα                       δείχνει ότι τα ψάρια προτιμώνται κάπως από τα πουλερικά) και κατανάλωση από μηδέν έως τεσσάρων                         αυγών την εβδομάδα.

7. Φρέσκα φρούτα ως τυπικό καθημερινό επιδόρπιο. Τα γλυκά με σημαντική ποσότητα ζάχαρης (συχνά και                      μελιού) και κορεσμένων λιπαρών, καταναλώνονται όχι περισσότερο από μερικές φορές την εβδομάδα και                    συνήθως κατά τη διάρκεια των διακοπών μόνο.

8. Το κόκκινο κρέας καταναλώνεται μερικές φορές το μήνα (πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι εάν καταναλώνετε                   κόκκινο κρέας, η κατανάλωσή του πρέπει να περιορίζεται σε 340 έως 450 γραμμάρια ανά μήνα).

9. Μέτρια κατανάλωση κρασιού, συνήθως μαζί με τα γεύματα. Περίπου ένα έως δύο ποτήρια την ημέρα για                      τους άνδρες και ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες.

10. Η πραγματική μεσογειακή διατροφή είναι μια μέτρια διατροφή υδατανθράκων (περίπου                                                   40% υδατάνθρακες) με μέτριο έως ελαφρώς αυξημένο λίπος (35-40%).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σαρκοφαγική Δίαιτα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν την ξεκινήσεις

Η μεσογειακή διατροφή βοηθάει στην απώλεια βάρους σε ενήλικες και παιδιά

Διατροφή φλεγμονές: η αλλαγή του εντερικού μικροβιώματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon