Μεσημεριανό:
Δημιουργήστε μία πεντανόστιμη ελληνική παραδοσιακή συνταγή που ξετρελαίνει τους πάντες. Το λεμονάτο κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή, εάν επιθυμείτε να φτιάξετε κάτι γρήγορο και εύκολο.
Κοτόπουλο λεμονάτο στο φούρνο με πατάτες
Υλικά συνταγής:
- 4 κιλά με πέτσα, μηρούς κοτόπουλου με κόκαλα
- 3 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
- ½ φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη ρίγανη
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
- 1 φλιτζάνι ζωμό κότας, χωρισμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη, ή κατά βούληση
Παρασκευή συνταγής:
Βήμα 1: Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμοί C. Λαδώνετε ελαφρά ένα μεγάλο ταψί.
Βήμα 2: Τοποθετήστε το κοτόπουλο και τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τη ξερή ρίγανη, το αλάτι, το δεντρολίβανο, το μαύρο πιπέρι και το καγιέν. Ανακατέψτε μέχρι να επικαλυφθούν ομοιόμορφα το κοτόπουλο και οι πατάτες.
Βήμα 3: Τοποθετήστε τα κομμάτια κοτόπουλου με την πλευρά του φλοιού προς τα πάνω στο έτοιμο ταψί. Ρίξτε κομμάτια πατάτας γύρω από το κοτόπουλο. Περιχύστε με 2/3 φλιτζάνι ζωμό κότας. Ρίξτε με κουτάλι όση μαρινάδα έχει απομείνει από το μπολ πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες.
Βήμα 4: Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Πετάξτε το κοτόπουλο και τις πατάτες και, στη συνέχεια, τοποθετήστε ξανά το δέρμα του κοτόπουλου προς τα πάνω.
Βήμα 5: Συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι το κοτόπουλο να ροδίσει και να ψηθεί, περίπου 25 λεπτά ακόμα. ένα θερμόμετρο άμεσης ανάγνωσης που εισάγεται κοντά στο οστό θα πρέπει να καταγράφει 74 βαθμούς Κελσίου.
Βήμα 6: Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και κρατήστε το ζεστό. Αφήστε τις πατάτες στο τηγάνι.
Βήμα 7: Μεταφέρετε τις πατάτες στην πιατέλα με το κοτόπουλο.
Βήμα 9: Τοποθετήστε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το υπόλοιπο 1/3 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου και ξύστε τα ροδισμένα κομμάτια από τον πάτο του τηγανιού. Στραγγίστε τους χυμούς του τηγανιού πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με φρέσκια ρίγανη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube