Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μερικές χρήσιμες αλήθειες για το ψωμί

Μερικές χρήσιμες αλήθειες για το ψωμί

Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας, είναι εύκολο να το βρει ο καταναλωτής (πρόσβαση), είναι σχετικά οικονομικό και αποτελεί ένα από τα πιο ασφαλή τρόφιμα. Δεν είναι τυχαίο ότι το ψωμί αποτελεί από τα πρώτα βασικά τρόφιμα πολλών λαών για χιλιάδες χρόνια. Προτιμήστε το ψωμί από πολλές επεξεργασμένες αμυλώδεις τροφές, είναι καλύτερο.

Μερικές ομάδες ανθρώπων θα πρέπει να προσέχουν και να περιορίζουν την κατανάλωσή του, όπως:

  • Άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη (καλύτερα να προτιμούν το μαύρο ψωμί σε λελογισμένες ποσότητες, σύμφωνα με οδηγίες),
  • Άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, τα οποία πρέπει να αποφεύγουν μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο αλεύρι (γλουτένη), υπάρχουν όμως κατηγορίες αρτοσκευασμάτων που μπορούν να καταναλωθούν (αλεύρια χωρίς γλουτένη),
  • Άτομα που πρέπει να περιορίσουν το αλάτι (υπέρταση, θεραπευτικοί σκοποί), γιατί το ψωμί του εμπορίου περιέχει αλάτι, εκτός κι αν φούρνοι ακολουθούν συνταγές χωρίς αλάτι ή περιορισμένες σε αλάτι, ενώ πολύ πρόσφατα συντάχθηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ΕΦΕΤ και Ομοσπονδίας Αρτοποιών που αφορά τη μείωση του αλατιού (στόχος η περιεκτικότητα αλατιού στο ψωμί να μην ξεπερνάει το 1,2%).

3 μύθοι για το ψωμί

Α. «το ψωμί παχαίνει»

Λοιπόν, δεν παχαίνει το ψωμί ..εμείς παχαίνουμε. Μπορούμε να τρώμε καθημερινά ψωμί κι όχι απλά να μην παχαίνουμε, αλλά και να αδυνατίζουμε.

1 φέτα ψωμί περιέχει λιγότερες από 70 θερμίδες, οπότε μπορεί να αποτελεί τρόφιμο ακόμα και για άτομα που ακολουθούν αυστηρή δίαιτα αδυνατίσματος.

Β. «δεν τρώω ψωμί, τρώω παξιμάδι για να αδυνατίσω»

Πολύ συχνά άνθρωποι που καταφεύγουν σε δίαιτες αδυνατίσματος προτιμούν την κατανάλωση παξιμαδιών στη θέση του ψωμιού. Εδώ υπάρχει μια σημαντική παρεξήγηση που πρέπει να διαλευκανθεί. Το παξιμάδι ανά γραμμάριο δίδει 3,5 θερμίδες (χονδρικά), ενώ το ψωμί 2 θερμίδες. Κατά συνέπεια μια κριθαροκουλούρα που ζυγίζει 70 γρ προσφέρει 245 θερμίδες, όσες έχουν 3-4 φέτες ψωμί!

Είναι εξηγήσιμο, επειδή λόγω του ψησίματος που υπόκειται το παξιμάδι χάνει το νερό- αφυδατώνεται, κάτι που το καθιστά τελικά πιο πυκνό στα θερμιδογόνα συστατικά (σιτάλευρο, αλεύρι κριθαριού, αλεύρι σικάλεως κα). Από την άλλη πιθανώς είναι πιο χορταστικό από το ψωμί, λόγω της διαδικασίας μάσησης (είναι σκληρό, παράγεται περισσότερο σάλιο, άρα και αμυλάση, οπότε είναι και πιο εύπεπτο).

Γ. «το μαύρο ψωμί δεν παχαίνει»

Το μαύρο ψωμί έχει τις ίδιες θερμίδες με το λευκό, απλά είναι καλύτερο.. Έχει τριπλάσιες φυτικές ίνες (1 φέτα μαύρο ψωμί προσφέρει πάνω από το 10% των αναγκών μας σε φυτικές ίνες), έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και καλύτερο δείκτη κορεσμού– κάτι που το καθιστά προτιμότερο για διαβητικούς και όσους ελέγχουν το βάρος τους. Τέλος, το μαύρο ψωμί περιέχει περισσότερη βιταμίνη του συμπλέγματος Β και περισσότερο σίδηρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο υγιεινό είναι το έλαιο καρύδας για την μαγειρική;

Έλαιο καρύδας: Το λάδι καρύδας είναι ένα δημοφιλές λάδι που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, ιδιαίτερα σε χώρες με τροπικό κλίμα. Παρά τις αντιφάσεις γύρω από τη χρήση του, το λάδι καρύδας έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Είναι τα αυγά το κλειδί για μια υγιή εγκυμοσύνη;

Αυγά: Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα, και η κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προσφέρει πλήθος οφελών για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά,

Ενισχύουν οι χουρμάδες την γονιμότητα;

Χουρμάδες: Οι χουρμάδες  είναι ένας καρπός με μεγάλη θρεπτική αξία και έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για διάφορους λόγους, όπως για την ενίσχυση της υγείας και της ευημερίας. Στην ανατολική ιατρική και τη διατροφή,

Σούπα με μοσχαρίσιο κότσι, λαχανικά και ζυμαρικά 

Η σούπα με μοσχαρίσιο κότσι είναι ένα πλούσιο και χορταστικό πιάτο που θα ζεστάνει τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Με την προσθήκη λαχανικών και ζυμαρικών, αποτελεί μια ιδανική επιλογή για οικογενειακά γεύματα.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η πρωτεΐνη για την υγεία των γυναικών;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας, και ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για την υγεία

Τι πρέπει να προσέξουν οι αρχάριοι στη διαλειμματική νηστεία

Η διαχείριση της πείνας και η επιλογή υγιεινών τροφών κατά τις περιόδους κατανάλωσης είναι κρίσιμη. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά και πηγές πρωτεΐνης.

Πατάτες με μελιτζάνες γιαχνί - Απλή και πεντανόστιμη  συνταγή

Η συνταγή για πατάτες με μελιτζάνες γιαχνί είναι μια απλή και πεντανόστιμη επιλογή που μπορεί να απολαύσει κανείς ως κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό. Είναι ένα πιάτο που συνδυάζει τις γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας και είναι ιδανικό για τις οικογενειακές σας συγκεντρώσεις.

Το καθημερινό γάλα ασπίδα ενάντια στον καρκίνο του εντέρου 

Η καλή υγεία της εντερικής χλωρίδας συνδέεται με την καλύτερη πέψη και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι προβιοτικές τροφές, όπως το γιαούρτι και το γάλα, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης φλεγμονών στο έντερο, οι οποίες είναι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο.

Close Icon