Μελόπιτα: Είτε την ετοιμάζετε για μια ειδική περίσταση είτε ως ανακουφιστικό οικογενειακό επιδόρπιο, η μελόπιτα είναι ένας απολαυστικός τρόπος για να απολαύσετε τη γλύκα του μελιού σε μια κλασική, σπιτική πίτα.
Η πίτα με μέλι είναι ένα απολαυστικό επιδόρπιο με μια γλυκιά, λαχταριστή γέμιση και μια τρυφερή, ξεφλουδισμένη κρούστα. Αυτή η κλασική πίτα είναι εύκολο να γίνει και μπορεί να είναι μια απολαυστική προσθήκη σε κάθε γεύμα. Ακολουθεί μια απλή συνταγή που θα σας καθοδηγήσει στη δημιουργία της δικής σας μελόπιτας.
Συστατικά μελόπιτας:
Για την κρούστα:
- 1 1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο, κρύο και κομμένο σε κύβους
- 3-4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό
Για τη γέμιση:
- 1 φλιτζάνι μέλι
- 1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
- 4 μεγάλα αυγά
- 1/4 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και κρυωμένο
- 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Οδηγίες παρασκευής:
Για την κρούστα:
- Ξεκινήστε φτιάχνοντας την κρούστα της πίτας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι. Προσθέστε το κρύο, κομμένο σε κύβους ανάλατο βούτυρο.
- Χρησιμοποιήστε έναν κόφτη ζαχαροπλαστικής ή δύο πιρούνια για να κόψετε το βούτυρο στο αλεύρι μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρό τρίμμα.
- Προσθέστε σταδιακά παγωμένο νερό, μια κουταλιά της σούπας τη φορά, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Προσέχουμε να μην καταπονηθεί υπερβολικά η ζύμη.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε δίσκο, την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C.
Για τη γέμιση:
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί το μέλι, την κρυσταλλική ζάχαρη, τα αυγά, το λιωμένο ανάλατο βούτυρο, το λευκό ξύδι, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
Συναρμολόγηση και ψήσιμο:
- Ανοίγετε την παγωμένη ζύμη της πίτας σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για να χωρέσει το ταψί σας για πίτα. Μεταφέρετε τη ζύμη σε πλάστη στο ταψί της πίτας και κόψτε την περίσσεια που κρέμεται από την άκρη.
- Ρίχνουμε την έτοιμη γέμιση μελιού στην κρούστα της πίτας.
- Ψήνουμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45-55 λεπτά ή μέχρι να δέσει η γέμιση και να έχει ένα χρυσοκαφέ χρώμα από πάνω. Ίσως χρειαστεί να καλύψετε τις άκρες της κρούστας με αλουμινόχαρτο για να αποτρέψετε το υπερβολικό ψήσιμο.
- Μόλις γίνει, βγάζετε την πίτα από τον φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει σε μια σχάρα.
- Για καλύτερα αποτελέσματα, αφήστε τη μελόπιτα να κρυώσει εντελώς πριν την κόψετε σε φέτες και τη σερβίρετε.
- Η μελόπιτα μπορείτε να την απολαύσετε μόνη της, αλλά είναι επίσης νόστιμη όταν τη σερβίρετε με μια κούκλα σαντιγί ή μια μπάλα παγωτό βανίλια. Η πλούσια, γλυκιά γέμισή του έχει μια απολαυστική γεύση μελιού, καθιστώντας το ένα τέλειο επιδόρπιο για όσους αγαπούν τις λιχουδιές με βάση το μέλι.
Είτε την ετοιμάζετε για μια ειδική περίσταση είτε ως ανακουφιστικό οικογενειακό επιδόρπιο, η μελόπιτα είναι ένας απολαυστικός τρόπος για να απολαύσετε τη γλύκα του μελιού σε μια κλασική, σπιτική πίτα. Απολαύστε αυτό το απλό και νόστιμο επιδόρπιο που σίγουρα θα γίνει αγαπημένο στο ρεπερτόριο των συνταγών σας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube