Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μελομακάρονα: Φτιάξτε τα πιο νόστιμα μελομακάρονα που έχετε δοκιμάσει ποτέ

Μελομακάρονα: Φτιάξτε τα πιο νόστιμα μελομακάρονα που έχετε δοκιμάσει ποτέ

Μελομακάρονα: Τα μελομακάρονα όχι μόνο γεμίζουν τον αέρα με το ζεστό, ανακουφιστικό άρωμα των μπαχαρικών αλλά και φέρνουν τη γλυκιά ουσία των ελληνικών εορταστικών παραδόσεων στο σπίτι σας.


Τα μελομακάρονα, ένα κλασικό ελληνικό χριστουγεννιάτικο μπισκότο, είναι μια απολαυστική απόλαυση εμποτισμένη με μέλι, μπαχαρικά και καρύδια. Αυτά τα υγρά, γευστικά μπισκότα αποτελούν βασικό προϊόν στα ελληνικά νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, φέρνοντας ζεστασιά και γλύκα στις γιορτές των γιορτών. Ακολουθεί μια συνταγή βήμα προς βήμα για να φτιάξετε αυθεντικά μελομακάρονα στο σπίτι:

Για τα μελομακάρονα:

  • 2 φλιτζάνια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1/4 φλιτζάνι μπράντι ή κονιάκ
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Περίπου 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι:

  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Για γαρνιτούρα:

  • 1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα

Οδηγίες παρασκευής:

Προθερμάνετε το φούρνο:
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για μπισκότα:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την τριμμένη κανέλα και το τριμμένο γαρύφαλλο. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Προσθέστε ξηρά υλικά:
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, κοσκινίστε μαζί τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και 4 φλιτζάνια αλεύρι. Προσθέστε σταδιακά τα ξηρά υλικά στο υγρό μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς. Συνεχίστε να προσθέτετε αλεύρι, ένα φλιτζάνι τη φορά, μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και εύκολη στο χειρισμό. Ο στόχος είναι να έχουμε μια λεία, μη κολλώδη ζύμη.

Δώστε σχήμα στα cookies:
Πάρτε ένα μικρό μέρος της ζύμης και τυλίξτε το σε οβάλ ή στρογγυλό σχήμα, μήκους περίπου 1,5 ίντσας. Τοποθετήστε τα μπισκότα σε ένα ταψί στρωμένο με περγαμηνή, αφήνοντας ένα μικρό κενό μεταξύ τους.

Ψήστε:
Ψήνετε τα μπισκότα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Όσο ψήνονται τα μπισκότα, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό, το ξύσμα πορτοκαλιού και ένα ξυλάκι κανέλας. Φέρτε το μείγμα σε μια ήπια βράση, στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για περίπου 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Βουτήξτε τα μπισκότα:
Μόλις βγουν τα μπισκότα από το φούρνο και είναι ακόμα ζεστά, βουτάμε προσεκτικά το καθένα στο σιρόπι που έχει κρυώσει, φροντίζοντας να έχουν καλυφθεί. Αφήστε τα μπισκότα να απορροφήσουν το σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα και μετά τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.

Γαρνιτούρα:
Πασπαλίστε τα ψιλοκομμένα καρύδια πάνω από κάθε μελομακάρονο όσο το σιρόπι είναι ακόμα ελαφρώς κολλώδες. Οι ξηροί καρποί θα κολλήσουν στην επιφάνεια, προσθέτοντας ένα απολαυστικό τραγανό.

Σερβίρετε και απολαύστε:
Αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν εντελώς πριν τα σερβίρετε. Τα μελομακάρονα τα απολαμβάνετε καλύτερα με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι και αποτελούν μια απολαυστική προσθήκη σε κάθε ποικιλία μπισκότων διακοπών.

Τα μελομακάρονα όχι μόνο γεμίζουν τον αέρα με το ζεστό, ανακουφιστικό άρωμα των μπαχαρικών αλλά και φέρνουν τη γλυκιά ουσία των ελληνικών εορταστικών παραδόσεων στο σπίτι σας. Αυτά τα γιορτινά μπισκότα είναι ένας τέλειος τρόπος για να μοιραστείτε τη χαρά και τις γεύσεις της εποχής με την οικογένεια και τους φίλους σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Καλάθι των Χριστουγέννων: Έρχεται την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου - Τι θα περιέχει;

Κάλαντα Χριστουγέννων: Ποια είναι η ιστορία αυτής της όμορφης παράδοσης;

Δημιουργήστε την πιο νόστιμη χριστουγεννιάτικη συνταγή για μελομακάρονα

Μπείτε στο πνεύμα των Χριστουγέννων μαγειρεύοντας με τα μικρά σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon