Μελομακάρονα: Τα μελομακάρονα όχι μόνο γεμίζουν τον αέρα με το ζεστό, ανακουφιστικό άρωμα των μπαχαρικών αλλά και φέρνουν τη γλυκιά ουσία των ελληνικών εορταστικών παραδόσεων στο σπίτι σας.
Τα μελομακάρονα, ένα κλασικό ελληνικό χριστουγεννιάτικο μπισκότο, είναι μια απολαυστική απόλαυση εμποτισμένη με μέλι, μπαχαρικά και καρύδια. Αυτά τα υγρά, γευστικά μπισκότα αποτελούν βασικό προϊόν στα ελληνικά νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, φέρνοντας ζεστασιά και γλύκα στις γιορτές των γιορτών. Ακολουθεί μια συνταγή βήμα προς βήμα για να φτιάξετε αυθεντικά μελομακάρονα στο σπίτι:
Για τα μελομακάρονα:
- 2 φλιτζάνια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 1/4 φλιτζάνι μπράντι ή κονιάκ
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Περίπου 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι:
- 1 φλιτζάνι μέλι
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι νερό
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 ξυλάκι κανέλας
Για γαρνιτούρα:
- 1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
Οδηγίες παρασκευής:
Προθερμάνετε το φούρνο:
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για μπισκότα:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την τριμμένη κανέλα και το τριμμένο γαρύφαλλο. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέστε ξηρά υλικά:
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, κοσκινίστε μαζί τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και 4 φλιτζάνια αλεύρι. Προσθέστε σταδιακά τα ξηρά υλικά στο υγρό μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς. Συνεχίστε να προσθέτετε αλεύρι, ένα φλιτζάνι τη φορά, μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και εύκολη στο χειρισμό. Ο στόχος είναι να έχουμε μια λεία, μη κολλώδη ζύμη.
Δώστε σχήμα στα cookies:
Πάρτε ένα μικρό μέρος της ζύμης και τυλίξτε το σε οβάλ ή στρογγυλό σχήμα, μήκους περίπου 1,5 ίντσας. Τοποθετήστε τα μπισκότα σε ένα ταψί στρωμένο με περγαμηνή, αφήνοντας ένα μικρό κενό μεταξύ τους.
Ψήστε:
Ψήνετε τα μπισκότα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Όσο ψήνονται τα μπισκότα, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό, το ξύσμα πορτοκαλιού και ένα ξυλάκι κανέλας. Φέρτε το μείγμα σε μια ήπια βράση, στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για περίπου 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Βουτήξτε τα μπισκότα:
Μόλις βγουν τα μπισκότα από το φούρνο και είναι ακόμα ζεστά, βουτάμε προσεκτικά το καθένα στο σιρόπι που έχει κρυώσει, φροντίζοντας να έχουν καλυφθεί. Αφήστε τα μπισκότα να απορροφήσουν το σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα και μετά τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Γαρνιτούρα:
Πασπαλίστε τα ψιλοκομμένα καρύδια πάνω από κάθε μελομακάρονο όσο το σιρόπι είναι ακόμα ελαφρώς κολλώδες. Οι ξηροί καρποί θα κολλήσουν στην επιφάνεια, προσθέτοντας ένα απολαυστικό τραγανό.
Σερβίρετε και απολαύστε:
Αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν εντελώς πριν τα σερβίρετε. Τα μελομακάρονα τα απολαμβάνετε καλύτερα με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι και αποτελούν μια απολαυστική προσθήκη σε κάθε ποικιλία μπισκότων διακοπών.
Τα μελομακάρονα όχι μόνο γεμίζουν τον αέρα με το ζεστό, ανακουφιστικό άρωμα των μπαχαρικών αλλά και φέρνουν τη γλυκιά ουσία των ελληνικών εορταστικών παραδόσεων στο σπίτι σας. Αυτά τα γιορτινά μπισκότα είναι ένας τέλειος τρόπος για να μοιραστείτε τη χαρά και τις γεύσεις της εποχής με την οικογένεια και τους φίλους σας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube