Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Mελιτζάνες με παρμεζάνα και σπιτική αγάπη

Mελιτζάνες με παρμεζάνα και σπιτική αγάπη

Το ζητούμενο σ' ένα τέτοιο φαγητό είναι το τι τροποποιήσεις σηκώνει, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το πιάτο, αφενός πιο ελαφρύ και αφετέρου πιο εύκολο και γρήγορο πρακτικά.

Η μελιτζάνα είναι ένα λατρεμένο λαχανικό για εμάς τους Έλληνες. Το συγκεκριμένο πιάτο προερχόμενο από την γειτονική Ιταλία, κάλλιστα μπορεί να μας θυμίζει τις παραδοσιακές μας μελιτζάνες-παπουτσάκια, ως μια παραλλαγή. Δεδομένης της νοστιμιάς των βασικών υλικών λοιπόν, το ζητούμενο σ’ ένα τέτοιο φαγητό είναι το τι τροποποιήσεις σηκώνει, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το πιάτο, αφενός πιο ελαφρύ και αφετέρου πιο εύκολο και γρήγορο πρακτικά.

 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μακρουλές μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες 1 εκατ.
  • 2-3 κ.σ. περίπου αλεύρι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλυτζ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
  • 400 γραμ. μοτσαρέλα σε λεπτές φέτες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 500 γραμ. ντομάτες χοντροκομμένες με το ζουμί τους ή το ανάλογο σε κονσέρβα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 κλωναράκια μαϊντανό ή, όταν υπάρχει, φύλλα φρέσκου βασιλικού

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ρίχνετε στις φέτες αλάτι και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 1 ώρα να στραγγίσουν και να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένετε και τις σκουπίζετε. Τις απλώνετε και τις αλευρώνετε ελαφρά.
  2. Ζεσταίνετε το μισό λάδι σε μεγάλο τηγάνι (όσο μεγαλύτερο τόσο λιγότερες οι φορές που θα τηγανίσετε) και σε μέτρια φωτιά να κάψει χωρίς να καπνίζει και βάζετε όσες μελιτζάνες χωράει σε 1 στρώση.
  3. Βάζετε το καπάκι, χαμηλώνετε τη φωτιά και ψήνετε 7-8 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά. Συνεχίζετε με το υπόλοιπο λάδι και τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
  5. Σε μεσαίου μεγέθους κατσαρόλι ζεσταίνετε το λάδι και προσθέτετε το κρεμμύδι. Το μαραίνετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 5-7 λεπτά, να μαλακώσει χωρίς να πάρει χρώμα.
  6. Προσθέτετε το σκόρδο, τις ντομάτες και 1/2 φλυτζ. νερό, αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό ή βασιλικό, ανάλογα με την εποχή και μαγειρεύετε για 20-30 λεπτά.
  7. Αφήνετε να κρυώσει λίγο και με τον πολτοποιητή χειρός ή μύλο ή στο μπλέντερ, κάνετε τη σάλτσα πουρέ.
  8. Σε σχετικά ρηχό ταψάκι ή πυρέξ απλώνετε στον πάτο λίγη σάλτσα ντομάτας και βάζετε μια στρώση μελιτζάνες.
  9. Ρίχνετε λίγο παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι και τοποθετείτε μια στρώση από φέτες μοτσαρέλας.
  10. Επαναλαμβάνετε με την ίδια σειρά, δηλαδή σάλτσα ντομάτας, μελιτζάνες, παρμιτζιάνο και μοτσαρέλες μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλα τα υλικά και να τελειώσετε με μια στρώση ντομάτας πάνω στην οποία θα ρίξετε λίγο παρμεζάνα και μια γραμμή ελαιόλαδου.
  11. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά. Το βγάζετε και το αφήνετε τουλάχιστον 20 λεπτά να κρυώσει κάπως και να δέσουν τα υλικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

3 ροφήματα που ηρεμούν το έντερο και μειώνουν το φούσκωμα και το λίπος στην κοιλιά

Ποια είναι τα παραδοσιακά πιάτα της Αϊτής;

Φουντούκια: Σύμμαχοι για γερά οστά και δόντια

Κορυφαίες τροφές που πρέπει να δώσετε στα παιδιά για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon