Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μελιτζάνα Καπονάτα: Μια υπέροχη συνταγή κατευθείαν από την Σικελία

Μελιτζάνα Καπονάτα: Μια υπέροχη συνταγή κατευθείαν από την Σικελία

Μελιτζάνα Καπονάτα: Μια σάλτσα γεμάτη με λαχταριστά τρυφερά λαχανικά είναι ένας λόγος για να γιορτάσετε.

Ένα ακαταμάχητα πικάντικο πιάτο της Σικελίας, αυτή η καπονάτα μελιτζάνας είναι γεμάτη με φρέσκα καλοκαιρινά λαχανικά σε μια τολμηρά καρυκευμένη γλυκόξινη σάλτσα. Μια σάλτσα γεμάτη με λαχταριστά τρυφερά λαχανικά είναι ένας λόγος για να γιορτάσετε. Σερβίρετε σε φρυγανισμένο ψωμί με λίγο pecorino romano για μια νόστιμη εναλλακτική της μπρουσκέτας, ανακατέψτε σε al dente noodles για μια γευστική σάλτσα ζυμαρικών με λαχανικά ή απολαύστε το ως καλοκαιρινό συνοδευτικό και δείτε τους καλεσμένους να το απολαμβάνουν με το κουτάλι σε ψητό κοτόπουλο και ψητές πατάτες.

Τι είναι η caponata μελιτζάνας;

Η caponata μελιτζάνας είναι μια σικελική απόλαυση από τηγανητή ή ψητή μελιτζάνα, σέλινο, σάλτσα ντομάτας, ελαιόλαδο, ελιές και κάπαρη σε σάλτσα agrodolce. Μια παραδοσιακή γλυκιά (dolce) και ξινή (agro) σάλτσα στην ιταλική μαγειρική, αυτή η σάλτσα φτιάχνεται μαγειρεύοντας ξύδι και ζάχαρη με λαχανικά μέχρι να γίνει ένα πικάντικο καρύκευμα. Η ψητή μελιτζάνα ψήνεται μέχρι να γίνει μεταξένια ενώ το σέλινο διατηρεί μια τρυφερή-τραγανή μπουκιά. Οι χρυσές σταφίδες και η αλμυρή κάπαρη χρησιμεύουν για να τονίσουν περαιτέρω την γλυκόξινη ισορροπία.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ρατατούιγ και καπονάτα;

Ενώ και τα δύο ρουστίκ, μεσογειακού στιλ μαγειρευτά περιέχουν μελιτζάνες, ντομάτες και άλλα καλοκαιρινά λαχανικά, είναι πολύ διαφορετικά πιάτα. Με καταγωγή από τη Σικελία, η caponata είναι περισσότερο απόλαυση με γλυκόξινη σάλτσα. Το ratatouille, που έγινε διάσημο στις Ηνωμένες Πολιτείες από έναν φιλόδοξο αρουραίο κινουμένων σχεδίων, είναι ένα ανακουφιστικό γαλλικό προβηγκιανό στιφάδο που παρασκευάζεται με μελιτζάνα, ντομάτες, κολοκυθάκια, κόκκινη πιπεριά, κρεμμύδι, σκόρδο και μυρωδικά.

Η όμορφη, πολυεπίπεδη κατσαρόλα που απεικονίζεται στην ταινία θα μπορούσε να θεωρηθεί τιάν, όπου τα λαχανικά σε λεπτές φέτες στρώνονται σε τακτοποιημένες σειρές πάνω από σάλτσα ντομάτας σε ένα πιάτο κατσαρόλας. Η υφή του παραδοσιακού, ρουστίκ ρατατούιγ είναι πολύ πιο απαλή και πιο κρεμώδης από μια καπονάτα. Επίσης, δεν περιέχει ξύδι, γλυκαντικές ουσίες ή ελιές που κάνουν την caponata μοναδική.

Συστατικά

  • 1 μεγάλη μελιτζάνα, κομμένη σε κύβους
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη στα τέσσερα, αφαιρέστε τον πυρήνα και τους σπόρους
  • 1/4 φ. ελαιόλαδο, χωρισμένο
  • 2 κουτ. αλάτι kosher, διαιρεμένο
  • 1 κουτ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, χωρισμένο
  • 1 μέτριο κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 2 κοτσάνια σέλινο, κομμένο σε κύβους
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κουτάκι θρυμματισμένες ντομάτες
  • 1/2 φ. πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένες
  • 1/3 φ.σταφίδες
  • 3 κ.σ. Ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 2 κ.σ. κάπαρη, στραγγισμένη
  • 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/4 φ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Φρυγανισμένο ψωμί, για σερβίρισμα

Οδηγίες παρασκευής

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  • Στο έτοιμο ταψί, τοποθετήστε τη μελιτζάνα και την πιπεριά και ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας λάδι, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι. Ψήνετε μέχρι η μελιτζάνα να γίνει χρυσή και τρυφερή, για 20 με 25 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι τη μέση.
  • Όταν κρυώσει αρκετά για να το χειριστείτε, κόψτε την κόκκινη πιπεριά σε κομμάτια.
  • Σε ένα μεσαίο φούρνο, ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σέλινο, το υπόλοιπο 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει, για 5 με 7 λεπτά. Ανακατεύουμε τη μελιτζάνα και την πιπεριά μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέστε το σκόρδο και τη ρίγανη και μαγειρέψτε μέχρι να μυρίσει, 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό. Προσθέστε τις ντομάτες, τις ελιές, τις σταφίδες, το ξύδι, την κάπαρη και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να σιγοβράσει και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, για 10 λεπτά. Ανακατεύουμε με τον φρέσκο μαϊντανό.
  • Σερβίρετε ζεστό, κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου σε φρυγανισμένο ψωμί, αν θέλετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φτιάξτε ένα νόστιμο και καλοκαιρινό πιάτο

7 Οφέλη της μελιτζάνας που βοηθούν το σώμα σας

Δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο σουφλέ λαχανικών

Δημιουργήστε ένα υγιές και ελαφρύ δείπνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απόλαυστικό σπιτικό burger με αγνά υλικά

Σπιτικό Burger: Τα σπιτικά μπέργκερ είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα νόστιμο γεύμα που μπορείς να προσαρμόσεις σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου. Είναι εύκολα στην παρασκευή τους

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Πρωινό παιδιά: Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές πρωινού για παιδιά που παρέχουν ενέργεια

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Close Icon