Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μέλι: Προσθέστε το μέλι στη διατροφή σας

Μέλι: Προσθέστε το μέλι στη διατροφή σας

Μέλι: Το μέλι αποτελεί μία από της πιο υγιεινές τροφές που υπάρχουν στο κόσμο.



Το μέλι είναι τροφή που φτιάχνουν οι μέλισσες για τις μέλισσες, αλλά και πολλοί άνθρωποι το απολαμβάνουν. Οι άνθρωποι έχουν εκτιμήσει το μέλι για τη γλυκιά του γεύση εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Ορισμένοι ερευνητές λένε ότι το μέλι είναι κάτι περισσότερο από γλυκαντικό. Μπορεί επίσης να έχει οφέλη για την υγεία, αν και υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για ορισμένες από τις ιατρικές του χρήσεις.


Πόσο καλό μάς κάνει το μέλι;

Το ωμό μέλι προέρχεται κατευθείαν από μια κυψέλη. Ορισμένοι παραγωγοί μελιού περνούν την ουσία μέσω ενός χονδροειδούς φίλτρου για να αφαιρέσουν ξένες ύλες, αλλά παραμένει μη επεξεργασμένη τροφή. Το μεγαλύτερο μέρος του μελιού που πωλείται στα καταστήματα περνά από μια διαδικασία θέρμανσης για να γίνει λιγότερο κολλώδες και ευκολότερο να φιλτράρεται. Οι υψηλές θερμοκρασίες παστεριώνουν το μέλι και καταστρέφουν τα κύτταρα της ζύμης σε αυτό που μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητη ζύμωση.

Διατροφικές Πληροφορίες

Το μέλι είναι βασικά ζάχαρη. Είναι πραγματικά υψηλότερο σε θερμίδες από την τυπική λευκή ζάχαρη που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα ή το ψήσιμο. Επειδή είναι πιο γλυκό, μπορεί να χρειαστείτε λιγότερα αν το χρησιμοποιείτε ως υποκατάστατο. Επίσης, το μέλι προσθέτει γεύση που δεν έχει η λευκή ζάχαρη.

Μια κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει:

Θερμίδες: 64
Πρωτεΐνη: 0 γραμμάρια
Λίπος: 0 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 17 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια
Ζάχαρη: 17 γραμμάρια

Το μέλι περιέχει ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα σε ίχνη, συμπεριλαμβανομένων μικρών ποσοτήτων:

  • Σίδερο
  • Ψευδάργυρος
  • Κάλιο

Το ωμό μέλι δεν είναι ανώτερο από το επεξεργασμένο μέλι σε θρεπτικά ή οφέλη για την υγεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επεξεργασία δεν επηρεάζει τη θρεπτική αξία του μελιού ή τα επίπεδα αντιοξειδωτικών.
Πιθανά οφέλη για την υγεία του μελιού

Αν και δεν είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, μερικοί άνθρωποι θεωρούν το μέλι ως υγιεινή τροφή. Υπάρχουν ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία για πολλούς κοινούς ισχυρισμούς σχετικά με το μέλι, αλλά η έρευνα υποστηρίζει μερικά από τα ακόλουθα:

Αντιφλεγμονώδεις Επιδράσεις

Το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από φλεγμονές. Η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και των αυτοάνοσων διαταραχών. Μια μελέτη ανακάλυψε ότι τα αντιοξειδωτικά στο μέλι φαγόπυρου ήταν ανιχνεύσιμα στο πλάσμα του αίματος, δείχνοντας ότι η κατανάλωση μελιού θα μπορούσε να ενισχύσει την αντιοξειδωτική δραστηριότητα στο σώμα.

Ανακούφιση Βήχα για Παιδιά

Οι υγειονομικές αρχές δεν συνιστούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή για τη θεραπεία του βήχα και του κρυολογήματος των μικρών παιδιών. Μερικοί γονείς μπορεί να αναζητήσουν φυσικές θεραπείες. Σε μια μελέτη, δύο κουταλάκια του γλυκού μέλι ανακούφισαν από τον νυχτερινό βήχα των παιδιών και τους επέτρεψαν να κοιμηθούν. Ωστόσο, οι γιατροί δεν συνιστούν αυτή την πρακτική για παιδιά κάτω του ενός έτους.

Πιθανοί κίνδυνοι του μελιού

Το μέλι είναι μια ασφαλής τροφή για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά όχι για όλους. Ακολουθούν ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωση μελιού, συμπεριλαμβανομένου του ωμού μελιού:

Η αλλαντίαση στα βρέφη

Δεν πρέπει να δίνετε μέλι σε βρέφη κάτω των 12 μηνών. Το μέλι περιέχει σωματίδια σκόνης που μπορεί να μεταφέρουν σπόρια των βακτηρίων που προκαλούν αλλαντίαση. Τα βρέφη δεν έχουν αντοχή σε πολλά μικρόβια και μπορεί να αρρωστήσουν πολύ. Η χρήση μελιού στο μαγείρεμα φαγητού για παιδιά θα πρέπει να είναι ασφαλής, καθώς η θερμότητα καταστρέφει τα περισσότερα βακτήρια.

Αλλεργίες

Όσοι είναι επιρρεπείς σε αλλεργίες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην κατανάλωση μελιού. Αν και οι αλλεργίες στο μέλι είναι σπάνιες, συμβαίνουν. Ίσως αυτό οφείλεται στη γύρη των μελισσών στο μέλι. Η γύρη των μελισσών είναι ένα μείγμα γύρης και πεπτικών ενζύμων από τις μέλισσες. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι η κατανάλωση τοπικού μελιού βελτιώνει τις εποχιακές τους αλλεργίες. Πιστεύουν ότι η γύρη στο μέλι τους απευαισθητοποιεί στη γύρη του αέρα. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να το υποστηρίζουν. Θα μπορούσε να είναι επιβλαβές να βασίζεστε στο μέλι αντί να αναζητάτε ιατρική θεραπεία για αναπνευστικές αλλεργίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φτιάξτε το πιο λαχταριστό χταπόδι για την Καθαρά Δευτέρα

Τα παιδιά λαμβάνουν τη σωστή διατροφή;

Προσθέστε το ταχίνι στην διατροφή σας

Τα οφέλη του μελιού για την υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon