Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μέλι: Προσθέστε το μέλι στη διατροφή σας

Μέλι: Προσθέστε το μέλι στη διατροφή σας

Μέλι: Το μέλι αποτελεί μία από της πιο υγιεινές τροφές που υπάρχουν στο κόσμο.


Το μέλι είναι τροφή που φτιάχνουν οι μέλισσες για τις μέλισσες, αλλά και πολλοί άνθρωποι το απολαμβάνουν. Οι άνθρωποι έχουν εκτιμήσει το μέλι για τη γλυκιά του γεύση εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Ορισμένοι ερευνητές λένε ότι το μέλι είναι κάτι περισσότερο από γλυκαντικό. Μπορεί επίσης να έχει οφέλη για την υγεία, αν και υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για ορισμένες από τις ιατρικές του χρήσεις.

Πόσο καλό μάς κάνει το μέλι;

Το ωμό μέλι προέρχεται κατευθείαν από μια κυψέλη. Ορισμένοι παραγωγοί μελιού περνούν την ουσία μέσω ενός χονδροειδούς φίλτρου για να αφαιρέσουν ξένες ύλες, αλλά παραμένει μη επεξεργασμένη τροφή. Το μεγαλύτερο μέρος του μελιού που πωλείται στα καταστήματα περνά από μια διαδικασία θέρμανσης για να γίνει λιγότερο κολλώδες και ευκολότερο να φιλτράρεται. Οι υψηλές θερμοκρασίες παστεριώνουν το μέλι και καταστρέφουν τα κύτταρα της ζύμης σε αυτό που μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητη ζύμωση.

Διατροφικές Πληροφορίες

Το μέλι είναι βασικά ζάχαρη. Είναι πραγματικά υψηλότερο σε θερμίδες από την τυπική λευκή ζάχαρη που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα ή το ψήσιμο. Επειδή είναι πιο γλυκό, μπορεί να χρειαστείτε λιγότερα αν το χρησιμοποιείτε ως υποκατάστατο. Επίσης, το μέλι προσθέτει γεύση που δεν έχει η λευκή ζάχαρη.

Μια κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει:

Θερμίδες: 64
Πρωτεΐνη: 0 γραμμάρια
Λίπος: 0 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 17 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια
Ζάχαρη: 17 γραμμάρια

Το μέλι περιέχει ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα σε ίχνη, συμπεριλαμβανομένων μικρών ποσοτήτων:

  • Σίδερο
  • Ψευδάργυρος
  • Κάλιο

Το ωμό μέλι δεν είναι ανώτερο από το επεξεργασμένο μέλι σε θρεπτικά ή οφέλη για την υγεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επεξεργασία δεν επηρεάζει τη θρεπτική αξία του μελιού ή τα επίπεδα αντιοξειδωτικών.
Πιθανά οφέλη για την υγεία του μελιού

Αν και δεν είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, μερικοί άνθρωποι θεωρούν το μέλι ως υγιεινή τροφή. Υπάρχουν ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία για πολλούς κοινούς ισχυρισμούς σχετικά με το μέλι, αλλά η έρευνα υποστηρίζει μερικά από τα ακόλουθα:

Αντιφλεγμονώδεις Επιδράσεις

Το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από φλεγμονές. Η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και των αυτοάνοσων διαταραχών. Μια μελέτη ανακάλυψε ότι τα αντιοξειδωτικά στο μέλι φαγόπυρου ήταν ανιχνεύσιμα στο πλάσμα του αίματος, δείχνοντας ότι η κατανάλωση μελιού θα μπορούσε να ενισχύσει την αντιοξειδωτική δραστηριότητα στο σώμα.

Ανακούφιση Βήχα για Παιδιά

Οι υγειονομικές αρχές δεν συνιστούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή για τη θεραπεία του βήχα και του κρυολογήματος των μικρών παιδιών. Μερικοί γονείς μπορεί να αναζητήσουν φυσικές θεραπείες. Σε μια μελέτη, δύο κουταλάκια του γλυκού μέλι ανακούφισαν από τον νυχτερινό βήχα των παιδιών και τους επέτρεψαν να κοιμηθούν. Ωστόσο, οι γιατροί δεν συνιστούν αυτή την πρακτική για παιδιά κάτω του ενός έτους.

Πιθανοί κίνδυνοι του μελιού

Το μέλι είναι μια ασφαλής τροφή για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά όχι για όλους. Ακολουθούν ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωση μελιού, συμπεριλαμβανομένου του ωμού μελιού:

Η αλλαντίαση στα βρέφη

Δεν πρέπει να δίνετε μέλι σε βρέφη κάτω των 12 μηνών. Το μέλι περιέχει σωματίδια σκόνης που μπορεί να μεταφέρουν σπόρια των βακτηρίων που προκαλούν αλλαντίαση. Τα βρέφη δεν έχουν αντοχή σε πολλά μικρόβια και μπορεί να αρρωστήσουν πολύ. Η χρήση μελιού στο μαγείρεμα φαγητού για παιδιά θα πρέπει να είναι ασφαλής, καθώς η θερμότητα καταστρέφει τα περισσότερα βακτήρια.

Αλλεργίες

Όσοι είναι επιρρεπείς σε αλλεργίες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην κατανάλωση μελιού. Αν και οι αλλεργίες στο μέλι είναι σπάνιες, συμβαίνουν. Ίσως αυτό οφείλεται στη γύρη των μελισσών στο μέλι. Η γύρη των μελισσών είναι ένα μείγμα γύρης και πεπτικών ενζύμων από τις μέλισσες. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι η κατανάλωση τοπικού μελιού βελτιώνει τις εποχιακές τους αλλεργίες. Πιστεύουν ότι η γύρη στο μέλι τους απευαισθητοποιεί στη γύρη του αέρα. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να το υποστηρίζουν. Θα μπορούσε να είναι επιβλαβές να βασίζεστε στο μέλι αντί να αναζητάτε ιατρική θεραπεία για αναπνευστικές αλλεργίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φτιάξτε το πιο λαχταριστό χταπόδι για την Καθαρά Δευτέρα

Τα παιδιά λαμβάνουν τη σωστή διατροφή;

Προσθέστε το ταχίνι στην διατροφή σας

Τα οφέλη του μελιού για την υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon