Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μέλι: Προσθέστε το μέλι στη διατροφή σας

Μέλι: Προσθέστε το μέλι στη διατροφή σας

Μέλι: Το μέλι αποτελεί μία από της πιο υγιεινές τροφές που υπάρχουν στο κόσμο.

Το μέλι είναι τροφή που φτιάχνουν οι μέλισσες για τις μέλισσες, αλλά και πολλοί άνθρωποι το απολαμβάνουν. Οι άνθρωποι έχουν εκτιμήσει το μέλι για τη γλυκιά του γεύση εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Ορισμένοι ερευνητές λένε ότι το μέλι είναι κάτι περισσότερο από γλυκαντικό. Μπορεί επίσης να έχει οφέλη για την υγεία, αν και υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για ορισμένες από τις ιατρικές του χρήσεις.

Πόσο καλό μάς κάνει το μέλι;

Το ωμό μέλι προέρχεται κατευθείαν από μια κυψέλη. Ορισμένοι παραγωγοί μελιού περνούν την ουσία μέσω ενός χονδροειδούς φίλτρου για να αφαιρέσουν ξένες ύλες, αλλά παραμένει μη επεξεργασμένη τροφή. Το μεγαλύτερο μέρος του μελιού που πωλείται στα καταστήματα περνά από μια διαδικασία θέρμανσης για να γίνει λιγότερο κολλώδες και ευκολότερο να φιλτράρεται. Οι υψηλές θερμοκρασίες παστεριώνουν το μέλι και καταστρέφουν τα κύτταρα της ζύμης σε αυτό που μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητη ζύμωση.

Διατροφικές Πληροφορίες

Το μέλι είναι βασικά ζάχαρη. Είναι πραγματικά υψηλότερο σε θερμίδες από την τυπική λευκή ζάχαρη που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα ή το ψήσιμο. Επειδή είναι πιο γλυκό, μπορεί να χρειαστείτε λιγότερα αν το χρησιμοποιείτε ως υποκατάστατο. Επίσης, το μέλι προσθέτει γεύση που δεν έχει η λευκή ζάχαρη.

Μια κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει:

Θερμίδες: 64
Πρωτεΐνη: 0 γραμμάρια
Λίπος: 0 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 17 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια
Ζάχαρη: 17 γραμμάρια

Το μέλι περιέχει ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα σε ίχνη, συμπεριλαμβανομένων μικρών ποσοτήτων:

  • Σίδερο
  • Ψευδάργυρος
  • Κάλιο

Το ωμό μέλι δεν είναι ανώτερο από το επεξεργασμένο μέλι σε θρεπτικά ή οφέλη για την υγεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επεξεργασία δεν επηρεάζει τη θρεπτική αξία του μελιού ή τα επίπεδα αντιοξειδωτικών.
Πιθανά οφέλη για την υγεία του μελιού

Αν και δεν είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, μερικοί άνθρωποι θεωρούν το μέλι ως υγιεινή τροφή. Υπάρχουν ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία για πολλούς κοινούς ισχυρισμούς σχετικά με το μέλι, αλλά η έρευνα υποστηρίζει μερικά από τα ακόλουθα:

Αντιφλεγμονώδεις Επιδράσεις

Το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από φλεγμονές. Η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και των αυτοάνοσων διαταραχών. Μια μελέτη ανακάλυψε ότι τα αντιοξειδωτικά στο μέλι φαγόπυρου ήταν ανιχνεύσιμα στο πλάσμα του αίματος, δείχνοντας ότι η κατανάλωση μελιού θα μπορούσε να ενισχύσει την αντιοξειδωτική δραστηριότητα στο σώμα.

Ανακούφιση Βήχα για Παιδιά

Οι υγειονομικές αρχές δεν συνιστούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή για τη θεραπεία του βήχα και του κρυολογήματος των μικρών παιδιών. Μερικοί γονείς μπορεί να αναζητήσουν φυσικές θεραπείες. Σε μια μελέτη, δύο κουταλάκια του γλυκού μέλι ανακούφισαν από τον νυχτερινό βήχα των παιδιών και τους επέτρεψαν να κοιμηθούν. Ωστόσο, οι γιατροί δεν συνιστούν αυτή την πρακτική για παιδιά κάτω του ενός έτους.

Πιθανοί κίνδυνοι του μελιού

Το μέλι είναι μια ασφαλής τροφή για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά όχι για όλους. Ακολουθούν ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωση μελιού, συμπεριλαμβανομένου του ωμού μελιού:

Η αλλαντίαση στα βρέφη

Δεν πρέπει να δίνετε μέλι σε βρέφη κάτω των 12 μηνών. Το μέλι περιέχει σωματίδια σκόνης που μπορεί να μεταφέρουν σπόρια των βακτηρίων που προκαλούν αλλαντίαση. Τα βρέφη δεν έχουν αντοχή σε πολλά μικρόβια και μπορεί να αρρωστήσουν πολύ. Η χρήση μελιού στο μαγείρεμα φαγητού για παιδιά θα πρέπει να είναι ασφαλής, καθώς η θερμότητα καταστρέφει τα περισσότερα βακτήρια.

Αλλεργίες

Όσοι είναι επιρρεπείς σε αλλεργίες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην κατανάλωση μελιού. Αν και οι αλλεργίες στο μέλι είναι σπάνιες, συμβαίνουν. Ίσως αυτό οφείλεται στη γύρη των μελισσών στο μέλι. Η γύρη των μελισσών είναι ένα μείγμα γύρης και πεπτικών ενζύμων από τις μέλισσες. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι η κατανάλωση τοπικού μελιού βελτιώνει τις εποχιακές τους αλλεργίες. Πιστεύουν ότι η γύρη στο μέλι τους απευαισθητοποιεί στη γύρη του αέρα. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να το υποστηρίζουν. Θα μπορούσε να είναι επιβλαβές να βασίζεστε στο μέλι αντί να αναζητάτε ιατρική θεραπεία για αναπνευστικές αλλεργίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φτιάξτε το πιο λαχταριστό χταπόδι για την Καθαρά Δευτέρα

Τα παιδιά λαμβάνουν τη σωστή διατροφή;

Προσθέστε το ταχίνι στην διατροφή σας

Τα οφέλη του μελιού για την υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Πρωινό παιδιά: Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές πρωινού για παιδιά που παρέχουν ενέργεια

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon