Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μέλι: Ποια τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μελιού;

Μέλι: Ποια τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μελιού;

Μέλι: Η κατανάλωση μελιού μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης όταν λαμβάνεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.



Η κατανάλωση μελιού μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης όταν λαμβάνεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Reviews. «Αυτά τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά επειδή το μέλι είναι περίπου 80% ζάχαρη», δήλωσε ο Tauseef Khan, ανώτερος ερευνητής στη μελέτη και ερευνητής στις επιστήμες της διατροφής στην Ιατρική Σχολή Temerty του Πανεπιστημίου του Τορόντο, σε δελτίο τύπου. «Δεν λέμε ότι πρέπει να αρχίσετε να πίνετε μέλι εάν αυτή τη στιγμή αποφεύγετε τη ζάχαρη», πρόσθεσε ο Khan.


Τι είναι ακριβώς το μέλι;

«Το μέλι είναι μια σύνθετη σύνθεση από σάκχαρα (κοινά και σπάνια), οργανικά οξέα, ένζυμα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, μέταλλα, βιταμίνες και βιοδραστικές ουσίες που παρασκευάζονται από τις μέλισσες από το νέκταρ των λουλουδιών», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. Το μέλι και η ζάχαρη είναι και τα δύο υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι αποτελούνται από γλυκόζη και φρουκτόζη, αλλά το καθένα έχει διαφορετικά προφίλ θρεπτικών συστατικών, υφής και γεύσης, είπε η Emma Laing, PhD, RDN, στο Fox News Digital.

Είναι διευθύντρια διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. Η υψηλή πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων έχει συμβάλει στην αύξηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες. «Οι διατροφικές οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν να μην προέρχεται περισσότερο από το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων από τη ζάχαρη — και αυτό περιλαμβάνει το μέλι», δήλωσε ο Laing.

Το μέλι μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα, τη χοληστερόλη

Ερευνητές από το Τορόντο διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 18 κλινικών δοκιμών που περιελάμβαναν πάνω από 1.100 συμμετέχοντες για να προσδιορίσουν την επίδραση του μελιού στους παράγοντες κινδύνου καρδιάς και μεταβολισμού, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της μελέτης. «Στη μελέτη μας, συνδυάσαμε αποτελέσματα από όλες τις ανθρώπινες δοκιμές που έγιναν σε μέλι που εξέτασαν μεταβολικές ασθένειες», είπε ο Khan.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι ορισμένα φρούτα πιο υγιεινά από άλλα;

5 Λόγοι που χρειάζεται να προσθέσετε τα λαχανικά στη διατροφή σας

Γνωρίζατε ότι αυτές οι τροφές βοηθούν στην ενίσχυση της ορμόνης της ευτυχίας σας;

3 από τα σημαντικότερα οφέλη του μελιού για την υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon