Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μελάσα: Τι είναι η μελάσα και πόσο καλό μας κάνει;

Μελάσα: Τι είναι η μελάσα και πόσο καλό μας κάνει;

Μελάσα: Η μελάσα είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση αντί της ραφιναρισμένης ζάχαρης, καθώς περιέχει μικροθρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη βέλτιστη υγεία.



Η μελάσα είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση αντί της ραφιναρισμένης ζάχαρης, καθώς περιέχει μικροθρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη βέλτιστη υγεία. Η μελάσα είναι μια πηχτή, σκούρα, γλυκιά και σιροπιαστή ουσία, που χρησιμοποιείται σε πολλά αρτοσκευάσματα και σάλτσες. Δημιουργείται με ζαχαροκάλαμα που χυμοποιούνται. Ο χυμός στη συνέχεια βράζεται σε δύο συστατικά: κρυστάλλους ζάχαρης και υγρό. Το υγρό βράζει ακόμη περισσότερο για να παραχθεί μελάσα.


Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι μελάσας;

Η μελάσα διατίθεται σε τρεις τύπους: ανοιχτόχρωμο, σκούρο και μαύρο λουράκι. Κάθε είδος καθορίζεται από το πόσο βράζει. Η ελαφριά μελάσα βράζεται μόνο μία φορά, γνωστή ως τράκα, η σκούρα μελάσα βράζεται δύο φορές και η μελάσα μαύρου λουριού βράζεται τρεις φορές. Αυτό κάνει τη μελάσα blackstrap την πιο παχιά και σκουρόχρωμη ποικιλία. Είναι επίσης το πιο υγιεινό είδος, με λιγότερη γλυκύτητα και παίρνει μια ελαφρώς φρουτώδη και πικρή γεύση.

Χρήσεις για μελάσα

Η ανοιχτόχρωμη μελάσα έχει το πιο ανοιχτό χρώμα και περιέχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Χρησιμοποιείται πάνω από τηγανίτες και βάφλες ή ως γλυκαντικό σε κέικ.

Η μαύρη μελάσα είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη σε αρτοσκευάσματα και λιχουδιές, όπως ενεργειακές μπάλες. Είναι επίσης γνωστό ότι προσθέτει γλυκύτητα σε σάλτσες όπως μπάρμπεκιου, μαύρα φασόλια και hoisin. Η μελάσα Blackstrap είναι λίγο λιγότερο γνωστή, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλους τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω. Μερικοί άνθρωποι αναμειγνύουν επίσης τη μελάσα blackstrap με ζεστό ή κρύο νερό και την καταναλώνουν ως συμπλήρωμα, λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς της σε μαγνήσιο, παρέχοντας υγιείς κινήσεις του εντέρου.

Τα οφέλη της μελάσας

Η μελάσα είναι πολύ γλυκιά, αλλά σε αντίθεση με τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, η μελάσα περιέχει επίσης ορισμένα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες και μέταλλα. Πιο συγκεκριμένα, η μελάσα blackstrap είναι μια καλή πηγή σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, βιταμίνης Β6 και σεληνίου. Οι χορτοφάγοι και οι vegans μπορεί να θέλουν να προσθέσουν λίγη μελάσα blackstrap στη διατροφή τους ως συμπλήρωμα διατροφής, αν και ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί από την προσθήκη μελάσας στη διατροφή του. Εδώ είναι μερικά από τα αγαπημένα μας οφέλη της μελάσας blackstrap:

  • Καλό για την υγεία των οστών. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των οστών και την υγεία των οστών. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για την προστασία από ασθένειες όπως η οστεοπόρωση. Μόλις μια κουταλιά της σούπας την ημέρα μελάσα blackstrap παρέχει τουλάχιστον το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDI) μαγνησίου και ασβεστίου.
  • Καλή πηγή σιδήρου. Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των χορτοφάγων, των vegans και ορισμένων γυναικών, είναι ευάλωτοι στην ανάπτυξη σιδηροπενικής αναιμίας, προκαλώντας τους πάσχοντες να αισθάνονται χρόνια κούραση και το δέρμα να μελανιάζει εύκολα. Η μελάσα Blackstrap είναι μια καλή πηγή σιδήρου, μόλις 1 κουταλιά της σούπας την ημέρα μπορεί να παρέχει έως και το 20% της RDI σιδήρου.
  • Καλό για την υγεία των μυών και της καρδιάς. Η μελάσα είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, καθώς και καλίου. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό μαζί με το μαγνήσιο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση των μυϊκών κράμπες και στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού. Μια κουταλιά της σούπας μελάσα μπορεί να έχει τόσο κάλιο όσο μισή μπανάνα.

Είναι η μελάσα κατάλληλη για όλους; Η μελάσα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε μια γλυκιά φρουτώδη γεύση στο επόμενο πιάτο σας. Καθώς και ενισχύοντας τα επίπεδα μικροθρεπτικών συστατικών σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελάσα πρέπει πάντα να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς παρόλο που η μελάσα blackstrap μπορεί να έχει μικρότερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από την επεξεργασμένη ζάχαρη, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα εάν καταναλωθεί σε υψηλές ποσότητες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εύκολο κοτόπουλο με λαχανικά!

Ποια είναι τα οφέλη του μελιού για τον οργανισμό μας;

Πώς επηρεάζει η σωστή διατροφή την γνωστική λειτουργία;

Πόσο καλό μας κάνει η κατανάλωση χυμών;

Σε ποια τρόφιμα κρύβεται πρόσθετη ζάχαρη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon