Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μελάσα: Πώς να την εντάξεις στη διατροφή σου [vid]

Μελάσα: Πώς να την εντάξεις στη διατροφή σου [vid]

Μελάσα: Ένα κουταλάκι μελάσας την ημέρα δυναμώνει το ανοσοποιητικό και μας χαρίζει ενέργεια.

Η μελάσα είναι ένας παχύρρευστος χυμός, σαν σιρόπι, που παρασκευάζεται από την επεξεργασία ζαχαροκάλαμου. Ο βαθμός και ο τύπος της εξαρτάται από την ωριμότητα των ζαχαροκάλαμων που χρησιμοποιούνται αλλά και τη μέθοδο παραγωγής που ακολουθείται.

Τύποι μελάσας

Τη μελάσα θα τη συναντήσουμε στο εμπόριο σε τρείς τύπους (ελαφριά, σκούρη και μαύρη), οι οποίοι προκύπτουν κατά τη διάρκεια μετατροπής συγκεκριμένων τροφίμων σε ζάχαρη. Το θρεπτικό περιεχόμενο και η ποιότητα της εξαρτώνται από τη μέθοδο που ακολουθείται για την παραγωγή της, την ωριμότητα του φυτού και την ποσότητα της ζάχαρης που εξάγεται.

Αναλυτικότερα, οι τύποι της  είναι:

  • Blackstrap Melasses (ή τελική μελάσα): Λαμβάνεται από ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και κονσερβοποιημένη ζάχαρη
  • Μελάσα από ζαχαροκάλαμο: Είναι υποπροϊόν της εξευγενισμένης ζάχαρης από χυμό ζαχαροκάλαμου και μελάσα τεύτλων
  • Θειούχα: Αναφέρεται έτσι η μελάσα που έχει εκχυλιστεί από νεαρό ζαχαροκάλαμο και έχει υποστεί επεξεργασία με διοξείδιο του θείου για συντήρηση
  • Μη απορροφημένη (ή μη σπασμένη μελάσα): Εξάγεται από το ώριμο ζαχαροκάλαμο, δε χρειάζεται η προσθήκη θείου για τη συντήρησή της και διατηρεί την πλούσια και ελαφριά γεύση της
  • Hydrol (ή Υδροόλη): Ο συγκεκριμένος τύπος μελάσας λαμβάνεται από την υδρόλυση αμύλου
  • Άλλοι τύποι μελάσας: Περιλαμβάνουν μελάσα ροδιού, που είναι θρεπτικές και παρασκευάζονται από ρόδι

Τι γεύση έχει;

Η ελαφριά μελάσα έχει γλυκιά και  ήπια γεύση, ενώ η σκούρη μελάσα είναι πλουσιότερη και γεμάτη στη γεύση, σχεδόν σαν τη σακχαρίνη γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε επιδόρπια.

Πόση και πώς να την καταναλώσω;

Η ημερήσια συνιστώμενη δοσολογία της μελάσας είναι έως δύο κουταλάκια του γλυκού την ημέρα.

Αποτελεί ιδανική λύση ως προσθήκη σε σάλτσες ντομάτας, συνταγές με κιμά, όσπρια, γλυκά με βάση τα φρούτα, και μαρμελάδες. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με γιαούρτι, παγωτό, χυμούς, καφέ ή τσάι αλλά και γενικά σε συνταγές μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής που απαιτούν προσθήκη γλυκαντικών ουσιών.

Η μελάσα αποτελεί καλή πηγή υδατανθράκων, οπότε παρέχει στον οργανισμό μας άμεση ενέργεια, ενώ έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε λίπος.

Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως:

  • ασβέστιο
  • κάλιο
  • μαγνήσιο
  • μαγγάνιο
  • κάλιο
  • χαλκό
  • σίδηρο
  • φώσφορο
  • χρώμιο
  • κοβάλτιο
  • νάτριο

Περιέχει, επίσης, βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β (νιασίνη, βιταμίνη Β6, θειαμίνη και ριβοφλαβίνη). Η κατανάλωση μελάσας στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής συμβάλλει θετικά στη θεραπεία ατόμων που πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία, έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή φεριττίνης. Βοηθάει στη μείωση των συμπτωμάτων που έχουν οι γυναίκες κατά την περίοδο της εμμήνου ρύσης, της εμμηνόπαυσης. Θωρακίζει τον οργανισμό με ολικές πολυφαινόλες και με ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Επιπλέον συμβάλλει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, αλλά και τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Ενυδατώνει και βοηθά στην υγιή ανάπτυξη των οστών, αλλά και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας των ενηλίκων. Τέλος, συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και βοηθάει στην επούλωση δερματικών βλαβών.

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ανθυγιεινή διατροφή: Αυτά δεν πρέπει να τρώτε

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων "ασπίδα" για την υπέρταση

Υγιεινά τρόφιμα: Έτσι θα οχυρώσετε τον οργανισμό σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός ξηρός καρπός;

Ξηροί Καρποί: Ανάμεσα στους πολλούς καρπούς που υπάρχουν, οι ξηροί καρποί αποτελούν μια από τις πιο υγιεινές επιλογές για τη διατροφή μας, καθώς είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Το μυστικό όπλο για τη μείωση της παχυσαρκίας

Καρύδια οφέλη: Τα θρεπτικά συστατικά του και η ικανότητά του να μειώνει την όρεξη και να βελτιώνει τον μεταβολισμό που παρέχει το καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο στις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Το τέλειο πιάτο για ρομαντικό δείπνο

Ζυμαρικά μανιτάρια: Αυτή η συνταγή για ζυμαρικά με τρούφα και μανιτάρια είναι πεντανόστιμη και ιδανική για ένα γιορτινό γεύμα. Ο συνδυασμός των αρωματικών μανιταριών με τη τρούφα και το λευκό κρασί

Μια νόστιμη εναλλακτική επιλογή για πολέντα

Συνταγή πολέντα: Η πολέντα είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που παρασκευάζεται από αλεσμένο καλαμπόκι, και είναι μια εξαιρετική εναλλακτική στο παραδοσιακό πουρέ. Είναι πλούσια σε γεύση, γεμάτη υφή και μπορεί να συνδυαστεί με πολλές γεύσεις, κάνοντάς την ιδανική για κάθε γεύμα.

Συνταγές για ζεστή σοκολάτα με γεύσεις

Ζεστή σοκολάτα: Η ζεστή σοκολάτα είναι ένα αγαπημένο ρόφημα, ειδικά τους κρύους μήνες. Με λίγα επιπλέον αρώματα, μπορείτε να δημιουργήσετε μοναδικές γεύσεις

Πώς να απολαύσετε την καρμπονάρα σας χωρίς τύψεις

Καρμπονάρα light: Η καρμπονάρα είναι ένα αγαπημένο πιάτο της ιταλικής κουζίνας, γνωστό για την πλούσια και κρεμώδη γεύση του. Αυτή η ελαφριά εκδοχή διατηρεί τη γεύση της κλασικής καρμπονάρα,

Όλη η αλήθεια που αφορά τα δημητριακά ως πρωινό γεύμα

Δημητριακά πρωινό: Τα δημητριακά πρωινού είναι ένα δημοφιλές επιλογή για πολλούς ανθρώπους, αλλά η αλήθεια για την διατροφική τους αξία είναι συχνά παραπλανητική. Αν και πολλά δημητριακά διαφημίζονται ως υγιεινές επιλογές

Close Icon