Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μελάσα: Πώς να την εντάξεις στη διατροφή σου [vid]

Μελάσα: Πώς να την εντάξεις στη διατροφή σου [vid]

Μελάσα: Ένα κουταλάκι μελάσας την ημέρα δυναμώνει το ανοσοποιητικό και μας χαρίζει ενέργεια.



Η μελάσα είναι ένας παχύρρευστος χυμός, σαν σιρόπι, που παρασκευάζεται από την επεξεργασία ζαχαροκάλαμου. Ο βαθμός και ο τύπος της εξαρτάται από την ωριμότητα των ζαχαροκάλαμων που χρησιμοποιούνται αλλά και τη μέθοδο παραγωγής που ακολουθείται.


Τύποι μελάσας

Τη μελάσα θα τη συναντήσουμε στο εμπόριο σε τρείς τύπους (ελαφριά, σκούρη και μαύρη), οι οποίοι προκύπτουν κατά τη διάρκεια μετατροπής συγκεκριμένων τροφίμων σε ζάχαρη. Το θρεπτικό περιεχόμενο και η ποιότητα της εξαρτώνται από τη μέθοδο που ακολουθείται για την παραγωγή της, την ωριμότητα του φυτού και την ποσότητα της ζάχαρης που εξάγεται.

Αναλυτικότερα, οι τύποι της  είναι:

  • Blackstrap Melasses (ή τελική μελάσα): Λαμβάνεται από ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και κονσερβοποιημένη ζάχαρη
  • Μελάσα από ζαχαροκάλαμο: Είναι υποπροϊόν της εξευγενισμένης ζάχαρης από χυμό ζαχαροκάλαμου και μελάσα τεύτλων
  • Θειούχα: Αναφέρεται έτσι η μελάσα που έχει εκχυλιστεί από νεαρό ζαχαροκάλαμο και έχει υποστεί επεξεργασία με διοξείδιο του θείου για συντήρηση
  • Μη απορροφημένη (ή μη σπασμένη μελάσα): Εξάγεται από το ώριμο ζαχαροκάλαμο, δε χρειάζεται η προσθήκη θείου για τη συντήρησή της και διατηρεί την πλούσια και ελαφριά γεύση της
  • Hydrol (ή Υδροόλη): Ο συγκεκριμένος τύπος μελάσας λαμβάνεται από την υδρόλυση αμύλου
  • Άλλοι τύποι μελάσας: Περιλαμβάνουν μελάσα ροδιού, που είναι θρεπτικές και παρασκευάζονται από ρόδι

Τι γεύση έχει;

Η ελαφριά μελάσα έχει γλυκιά και  ήπια γεύση, ενώ η σκούρη μελάσα είναι πλουσιότερη και γεμάτη στη γεύση, σχεδόν σαν τη σακχαρίνη γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε επιδόρπια.

Πόση και πώς να την καταναλώσω;

Η ημερήσια συνιστώμενη δοσολογία της μελάσας είναι έως δύο κουταλάκια του γλυκού την ημέρα.

Αποτελεί ιδανική λύση ως προσθήκη σε σάλτσες ντομάτας, συνταγές με κιμά, όσπρια, γλυκά με βάση τα φρούτα, και μαρμελάδες. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με γιαούρτι, παγωτό, χυμούς, καφέ ή τσάι αλλά και γενικά σε συνταγές μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής που απαιτούν προσθήκη γλυκαντικών ουσιών.

Η μελάσα αποτελεί καλή πηγή υδατανθράκων, οπότε παρέχει στον οργανισμό μας άμεση ενέργεια, ενώ έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε λίπος.

Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως:

  • ασβέστιο
  • κάλιο
  • μαγνήσιο
  • μαγγάνιο
  • κάλιο
  • χαλκό
  • σίδηρο
  • φώσφορο
  • χρώμιο
  • κοβάλτιο
  • νάτριο

Περιέχει, επίσης, βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β (νιασίνη, βιταμίνη Β6, θειαμίνη και ριβοφλαβίνη). Η κατανάλωση μελάσας στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής συμβάλλει θετικά στη θεραπεία ατόμων που πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία, έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή φεριττίνης. Βοηθάει στη μείωση των συμπτωμάτων που έχουν οι γυναίκες κατά την περίοδο της εμμήνου ρύσης, της εμμηνόπαυσης. Θωρακίζει τον οργανισμό με ολικές πολυφαινόλες και με ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Επιπλέον συμβάλλει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, αλλά και τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Ενυδατώνει και βοηθά στην υγιή ανάπτυξη των οστών, αλλά και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας των ενηλίκων. Τέλος, συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και βοηθάει στην επούλωση δερματικών βλαβών.

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ανθυγιεινή διατροφή: Αυτά δεν πρέπει να τρώτε

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων "ασπίδα" για την υπέρταση

Υγιεινά τρόφιμα: Έτσι θα οχυρώσετε τον οργανισμό σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon