Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μειώστε αυτά τα τρόφιμα για να μην πάθετε διαβήτη τύπου 2

Μειώστε αυτά τα τρόφιμα για να μην πάθετε διαβήτη τύπου 2

Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερων τέτοιων τροφίμων, όπως διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Regional Health- Europe».

Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερων τέτοιων τροφίμων, όπως διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Regional Health- Europe».

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές του University College London, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Imperial College του Λονδίνου, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του βαθμού επεξεργασίας των τροφίμων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε 311.892 άτομα από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, τους οποίους παρακολούθησε για 11 χρόνια κατά μέσο όρο.

Όπως διαπιστώθηκε, κάθε 10% αύξηση της ποσότητας των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή ενός ατόμου συνδέεται με 17% αύξηση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Τα φαγώσιμα που συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο ήταν τα αλμυρά σνακ, τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως επεξεργασμένα κρέατα, τα έτοιμα γεύματα και τα ζαχαρούχα ποτά. Αντίθετα, άλλα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ψωμιά, μπισκότα, δημητριακά πρωινού, γλυκά και επιδόρπια, καθώς και οι εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ο κίνδυνος της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων, όπως εντόπισαν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, η αντικατάσταση στη διατροφή του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% μη επεξεργασμένων/ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αυγά, γάλα, φρούτα) και τροφίμων με επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά (αλάτι, βούτυρο, λάδι) μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 14%. Επίσης, η αντικατάσταση του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αλατισμένοι ξηροί καρποί, χειροποίητα ψωμιά, κονσέρβες ψαριών, τυρί, μπύρα) μείωσε τον κίνδυνο κατά 18%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας ως γυναίκες άνω των 50 ετών;

Σωματική δραστηριότητα: Ο ρόλος της στη διαχείριση της εμμηνόπαυσης και της υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι 5 καλύτερες επιλογές για βραδινό, σύμφωνα με διατροφολόγο 

Απώλεια βάρους: Μια πλούσια σαλάτα με φρέσκα λαχανικά, όπως σπανάκι, ρόκα και ντομάτες, μπορεί να είναι εξαιρετική επιλογή. Προσθέστε ψητό κοτόπουλο, τόνο ή φασόλια για να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Βούτυρο ghee: Μπορεί να βοηθήσει στην πέψη;

Βούτυρο ghee: Το βούτυρο ghee, το παραδοσιακό καθαρισμένο βούτυρο που χρησιμοποιείται ευρέως στη νοτιοασιατική κουζίνα, δεν είναι μόνο γνωστό για την πλούσια γεύση του, αλλά και για τα πιθανά οφέλη του για την υγεία.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την πείνα μας;

Αίσθημα πείνας: Η πείνα είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, τόσο φυσιολογικούς όσο και ψυχολογικούς. Παρακάτω αναφέρονται οι κυριότεροι παράγοντες

Αποκατάσταση από τραυματισμούς: Ισορροπημένα γεύματα και σνακ για την ενίσχυσή της

Αποκατάσταση από τραυματισμούς: Η διατροφή έχει ζωτική σημασία στην αποκατάσταση από αθλητικούς τραυματισμούς, επηρεάζοντας σημαντικά την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας επούλωσης.

5 λάθη που κάνουμε με το φυτικό γάλα 

Φυτικό γάλα: Πολλά φυτικά γάλατα περιέχουν πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες ή αρωματικές ουσίες. Αυτές οι προσθήκες μπορούν να αυξήσουν την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, γεγονός που δεν είναι επιθυμητό για όλους.

Κοτόπουλο με μελιτζάνες, πιπεριές, σάλτσα ντομάτας και φέτα 

Αυτή η κλασική συνταγή συνδυάζει υπέροχες γεύσεις και είναι ιδανική για ένα πλούσιο, θρεπτικό γεύμα που θα ικανοποιήσει όλη την οικογένεια. Eίναι ιδανική για παρέα και θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας με τη μοναδική της γεύση. Καλή όρεξη!

Close Icon