Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μειώστε αυτά τα τρόφιμα για να μην πάθετε διαβήτη τύπου 2

Μειώστε αυτά τα τρόφιμα για να μην πάθετε διαβήτη τύπου 2

Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερων τέτοιων τροφίμων, όπως διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Regional Health- Europe».


Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερων τέτοιων τροφίμων, όπως διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Regional Health- Europe».

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές του University College London, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Imperial College του Λονδίνου, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του βαθμού επεξεργασίας των τροφίμων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε 311.892 άτομα από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, τους οποίους παρακολούθησε για 11 χρόνια κατά μέσο όρο.

Όπως διαπιστώθηκε, κάθε 10% αύξηση της ποσότητας των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή ενός ατόμου συνδέεται με 17% αύξηση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Τα φαγώσιμα που συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο ήταν τα αλμυρά σνακ, τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως επεξεργασμένα κρέατα, τα έτοιμα γεύματα και τα ζαχαρούχα ποτά. Αντίθετα, άλλα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ψωμιά, μπισκότα, δημητριακά πρωινού, γλυκά και επιδόρπια, καθώς και οι εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ο κίνδυνος της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων, όπως εντόπισαν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, η αντικατάσταση στη διατροφή του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% μη επεξεργασμένων/ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αυγά, γάλα, φρούτα) και τροφίμων με επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά (αλάτι, βούτυρο, λάδι) μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 14%. Επίσης, η αντικατάσταση του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αλατισμένοι ξηροί καρποί, χειροποίητα ψωμιά, κονσέρβες ψαριών, τυρί, μπύρα) μείωσε τον κίνδυνο κατά 18%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας ως γυναίκες άνω των 50 ετών;

Σωματική δραστηριότητα: Ο ρόλος της στη διαχείριση της εμμηνόπαυσης και της υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς το ακτινίδιο βοηθά στη γρίπη;

Ακτινίδια: Χάρη στη βιταμίνη C, τις αντιοξειδωτικές και τις ενυδατικές του ιδιότητες. Η τακτική κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Κεράσια - Μια φυσική θεραπεία για την αϋπνία;

Κεράσια :Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε μελατονίνη, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του ύπνου και στη μείωση του στρες.

Επιλογές θαλασσινών που βοηθούν την καρδιά – και τον πλανήτη μας 

Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία συμβάλλουν στην υγιή λειτουργία της καρδιάς. Ταυτόχρονα, επιλέγοντας βιώσιμες πηγές θαλασσινών, μπορούμε να μειώσουμε την περιβαλλοντική μας επίπτωση.

Πώς να διατηρήσετε τα αβοκάντο σας φρέσκα

Αβοκάντο: Τα αβοκάντο ωριμάζουν γρήγορα και μπορεί να χαλάσουν αν δεν αποθηκευτούν σωστά. Ακολουθούν οι καλύτεροι τρόποι για να τα διατηρήσετε φρέσκα

Γιατί να καταναλώνετε σταφίδες πριν τον ύπνο;

Σταφίδες: Η κατανάλωση σταφίδας πριν τον ύπνο μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη, όπως η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, η ενίσχυση της μελατονίνης, η μείωση του οξειδωτικού στρες και η υποστήριξη της πέψης.

Η μπανάνα αποτρέπει την χειμερινή κατάθλιψη;

Μπανάνες: Μπορούμε να τις εντάξουμε στη διατροφή μας, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, για να βελτιώσουμε τη διάθεση και να αποτρέψουμε την κατάθλιψη. Χάρη στα θρεπτικά συστατικά του, βιταμίνη Β6, τρυπτοφάνη και αντιοξειδωτική δράση.

Close Icon