Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μείωσε τον κίνδυνο για άνοια κατά 20% με αυτή την διατροφική αλλαγή

Μείωσε τον κίνδυνο για άνοια κατά 20% με αυτή την διατροφική αλλαγή

Μείωσε τον κίνδυνο για άνοια κατά 20% με αυτή την διατροφική αλλαγή : Η μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας κατά 20% μπορεί να είναι εφικτή μέσω μιας απλής διατροφικής αλλαγής: της υιοθέτησης μιας μεσογειακής διατροφής.



Η μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας κατά 20% μπορεί να είναι εφικτή μέσω μιας απλής διατροφικής αλλαγής: της υιοθέτησης μιας μεσογειακής διατροφής. Η μεσογειακή διατροφή, γνωστή για τα οφέλη της στην καρδιαγγειακή υγεία, αποδεικνύεται ότι παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προστασία του εγκεφάλου και στη μείωση του κινδύνου άνοιας.


Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, ψαριών, ελαιόλαδου και περιορισμένης ποσότητας κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων. Η διατροφή αυτή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μονοακόρεστα λιπαρά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από την οξείδωση και τη φλεγμονή, παράγοντες που συνδέονται με την ανάπτυξη της άνοιας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης και άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούν πιο δυτικού τύπου διατροφές, οι οποίες περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης. Η προστατευτική δράση της μεσογειακής διατροφής αποδίδεται, εν μέρει, στην ικανότητά της να βελτιώνει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που ενισχύει την εγκεφαλική κυκλοφορία και μειώνει τον κίνδυνο μικροεγκεφαλικών επεισοδίων, τα οποία συνδέονται με την άνοια.

Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή ενθαρρύνει τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης άλλων παραγόντων κινδύνου για άνοια, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση.

Σε τελική ανάλυση, η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής δεν είναι μόνο μια επιλογή για καλύτερη υγεία, αλλά και ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας από την άνοια, μειώνοντας τον κίνδυνο κατά 20%. Αυτός ο τρόπος διατροφής προσφέρει μια φυσική και βιώσιμη προσέγγιση για την υποστήριξη της γνωστικής υγείας καθώς μεγαλώνετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς συνδέεται η ΔΕΠΥ με την άνοια;

Μπορεί η επαρκής κατανάλωση μαγνησίου να αποτρέψει την εμφάνιση άνοιας;

Μπορεί η κατανάλωση καρυδιών να μειώσει τα συμπτώματα άνοιας;

Η βιταμίνη D μπορεί να «κρατά μακριά την άνοια», σύμφωνα με νέα έρευνα 

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon