Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μείωσε τον κίνδυνο για άνοια κατά 20% με αυτή την διατροφική αλλαγή

Μείωσε τον κίνδυνο για άνοια κατά 20% με αυτή την διατροφική αλλαγή

Μείωσε τον κίνδυνο για άνοια κατά 20% με αυτή την διατροφική αλλαγή : Η μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας κατά 20% μπορεί να είναι εφικτή μέσω μιας απλής διατροφικής αλλαγής: της υιοθέτησης μιας μεσογειακής διατροφής.


Η μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας κατά 20% μπορεί να είναι εφικτή μέσω μιας απλής διατροφικής αλλαγής: της υιοθέτησης μιας μεσογειακής διατροφής. Η μεσογειακή διατροφή, γνωστή για τα οφέλη της στην καρδιαγγειακή υγεία, αποδεικνύεται ότι παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προστασία του εγκεφάλου και στη μείωση του κινδύνου άνοιας.

Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, ψαριών, ελαιόλαδου και περιορισμένης ποσότητας κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων. Η διατροφή αυτή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μονοακόρεστα λιπαρά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από την οξείδωση και τη φλεγμονή, παράγοντες που συνδέονται με την ανάπτυξη της άνοιας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης και άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούν πιο δυτικού τύπου διατροφές, οι οποίες περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης. Η προστατευτική δράση της μεσογειακής διατροφής αποδίδεται, εν μέρει, στην ικανότητά της να βελτιώνει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που ενισχύει την εγκεφαλική κυκλοφορία και μειώνει τον κίνδυνο μικροεγκεφαλικών επεισοδίων, τα οποία συνδέονται με την άνοια.

Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή ενθαρρύνει τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης άλλων παραγόντων κινδύνου για άνοια, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση.

Σε τελική ανάλυση, η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής δεν είναι μόνο μια επιλογή για καλύτερη υγεία, αλλά και ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας από την άνοια, μειώνοντας τον κίνδυνο κατά 20%. Αυτός ο τρόπος διατροφής προσφέρει μια φυσική και βιώσιμη προσέγγιση για την υποστήριξη της γνωστικής υγείας καθώς μεγαλώνετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς συνδέεται η ΔΕΠΥ με την άνοια;

Μπορεί η επαρκής κατανάλωση μαγνησίου να αποτρέψει την εμφάνιση άνοιας;

Μπορεί η κατανάλωση καρυδιών να μειώσει τα συμπτώματα άνοιας;

Η βιταμίνη D μπορεί να «κρατά μακριά την άνοια», σύμφωνα με νέα έρευνα 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon