Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μαύρο τσάι: Σε τι μας ωφελεί και ποιους κινδύνους κρύβει

Μαύρο τσάι: Σε τι μας ωφελεί και ποιους κινδύνους κρύβει

Το μαύρο τσάι παρασκευάζεται από τα φύλλα ενός θάμνου που ονομάζεται Camellia sinensis. Με μια διαδικασία που ονομάζεται οξείδωση μετατρέπονται τεχνητά τα φύλλα από πράσινο σε σκούρο καφέ-μαύρο χρώμα. Αυτή η οξείδωση σημαίνει ότι τα φύλλα εκτίθενται σε αέρα που είναι πλούσιος σε υγρασία και οξυγόνο.

Οι παραγωγοί τσαγιού μπορούν να ελέγξουν την ένταση της οξείδωσης. Το μαύρο τσάι είναι ένα πλήρως οξειδωμένο τσάι. Το πράσινο τσάι προέρχεται από το ίδιο φυτό, αλλά δεν οξειδώνεται.

Το μαύρο τσάι έχει μεγάλη περιεκτικότητα καφεΐνης. Περιέχει επίσης ποσότητα μιας ουσίας που ονομάζεται θεοφυλλίνη. Αυτές οι δύο ουσίες μπορούν να επιταχύνουν το ρυθμό της καρδιάς και να σας κάνουν να αισθανθείτε σε αυξημένη εγρήγορση.

Το μαύρο τσάι είναι επίσης πλούσιο σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων σας από βλάβες του DNA.

Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά στο τσάι (συμπεριλαμβανομένων και των κατεχινών) μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου. Για παράδειγμα, έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που πίνουν τακτικά μαύρο τσάι έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών από τις γυναίκες που δεν πίνουν μαύρο τσάι.

Επίσης, ολοένα και περισσότερα επιστημονικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα αντιοξειδωτικά στο μαύρο τσάι μπορούν να μειώσουν την αθηροσκλήρωση (φραγμένες αρτηρίες), ιδιαίτερα στις γυναίκες. Μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Η τακτική κατανάλωση μαύρου τσαγιού μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για τις παρακάτω ασθένειες:

  • Διαβήτης
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Πέτρες στα νεφρά
  • Νόσος του Πάρκινσον

Αλλά περισσότερη έρευνα για τις ακριβείς επιπτώσεις της κατανάλωσης μαύρου τσαγιού για αυτές τις σοβαρές ασθένειες κρίνεται απαραίτητη από τη σύγχρονη επιστήμη.

Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακροχρόνια κατανάλωση μαύρου τσαγιού μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από οστεοπόρωση και καρκίνο του πνεύμονα.

Τέλος, έρευνες δείχνουν ότι το μαύρο τσάι αυξάνει τον μεταβολισμό και την αρτηριακή πίεση.

Οι κίνδυνοι από την υπερβολική κατανάλωση μαύρου τσαγιού

Το μαύρο τσάι, όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες είναι γενικά ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους. Η κατανάλωση, όμως, μεγάλων ποσοτήτων μαύρου τσαγιού (πάνω από από 4-5 φλιτζάνια την ημέρα) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της καφεΐνης που συνδέεται με πολλές παρενέργειες.

Οι παρενέργειες του μαύρου τσαγιού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένο στρες και δυσκολία στον ύπνο
  • Γρήγορη αναπνοή
  • Πονοκέφαλος
  • Αυξημένη ούρηση
  • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός (αρρυθμία)
  • Ναυτία και τάση προς έμετο
  • Νευρικότητα και ανησυχία
  • Κουδούνισμα/βούισμα στα αυτιά
  • Τρέμουλο

Η ταυτόχρονη κατανάλωση μαύρου τσαγιού με άλλες τροφές-πηγές καφεΐνης μπορεί να αποδειχτεί πολύ επικίνδυνη. Μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει περιλαμβάνουν τρέμουλο, αύξηση της πίεσης του αίματος, μεταβολές του καρδιακού ρυθμού, επιληπτικές κρίσεις, και λιποθυμικά επεισόδια.

Το μαύρο τσάι μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα και συμπληρώματα που παίρνετε. Μερικά φάρμακα μπορούν να κάνουν την καφεΐνη να παραμείνει στο σώμα σας περισσότερο από το συνηθισμένο. Συζητήστε με το γιατρό σας για να δείτε αν τα φάρμακα που παίρνετε μπορεί να έχουν αυτή την παρενέργεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

3 Συνταγές για να αξιοποιήσετε τα λαχανικά της εποχής

Tι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας αν τρώμε μια σαλάτα κάθε μέρα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απόλαυστικό σπιτικό burger με αγνά υλικά

Σπιτικό Burger: Τα σπιτικά μπέργκερ είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα νόστιμο γεύμα που μπορείς να προσαρμόσεις σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου. Είναι εύκολα στην παρασκευή τους

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Πρωινό παιδιά: Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές πρωινού για παιδιά που παρέχουν ενέργεια

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Close Icon