Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μαύρο τσάι: Σε τι μας ωφελεί και ποιους κινδύνους κρύβει

Μαύρο τσάι: Σε τι μας ωφελεί και ποιους κινδύνους κρύβει

Το μαύρο τσάι παρασκευάζεται από τα φύλλα ενός θάμνου που ονομάζεται Camellia sinensis. Με μια διαδικασία που ονομάζεται οξείδωση μετατρέπονται τεχνητά τα φύλλα από πράσινο σε σκούρο καφέ-μαύρο χρώμα. Αυτή η οξείδωση σημαίνει ότι τα φύλλα εκτίθενται σε αέρα που είναι πλούσιος σε υγρασία και οξυγόνο.

Οι παραγωγοί τσαγιού μπορούν να ελέγξουν την ένταση της οξείδωσης. Το μαύρο τσάι είναι ένα πλήρως οξειδωμένο τσάι. Το πράσινο τσάι προέρχεται από το ίδιο φυτό, αλλά δεν οξειδώνεται.

Το μαύρο τσάι έχει μεγάλη περιεκτικότητα καφεΐνης. Περιέχει επίσης ποσότητα μιας ουσίας που ονομάζεται θεοφυλλίνη. Αυτές οι δύο ουσίες μπορούν να επιταχύνουν το ρυθμό της καρδιάς και να σας κάνουν να αισθανθείτε σε αυξημένη εγρήγορση.

Το μαύρο τσάι είναι επίσης πλούσιο σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων σας από βλάβες του DNA.

Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά στο τσάι (συμπεριλαμβανομένων και των κατεχινών) μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου. Για παράδειγμα, έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που πίνουν τακτικά μαύρο τσάι έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών από τις γυναίκες που δεν πίνουν μαύρο τσάι.

Επίσης, ολοένα και περισσότερα επιστημονικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα αντιοξειδωτικά στο μαύρο τσάι μπορούν να μειώσουν την αθηροσκλήρωση (φραγμένες αρτηρίες), ιδιαίτερα στις γυναίκες. Μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Η τακτική κατανάλωση μαύρου τσαγιού μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για τις παρακάτω ασθένειες:

  • Διαβήτης
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Πέτρες στα νεφρά
  • Νόσος του Πάρκινσον

Αλλά περισσότερη έρευνα για τις ακριβείς επιπτώσεις της κατανάλωσης μαύρου τσαγιού για αυτές τις σοβαρές ασθένειες κρίνεται απαραίτητη από τη σύγχρονη επιστήμη.

Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακροχρόνια κατανάλωση μαύρου τσαγιού μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από οστεοπόρωση και καρκίνο του πνεύμονα.

Τέλος, έρευνες δείχνουν ότι το μαύρο τσάι αυξάνει τον μεταβολισμό και την αρτηριακή πίεση.

Οι κίνδυνοι από την υπερβολική κατανάλωση μαύρου τσαγιού

Το μαύρο τσάι, όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες είναι γενικά ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους. Η κατανάλωση, όμως, μεγάλων ποσοτήτων μαύρου τσαγιού (πάνω από από 4-5 φλιτζάνια την ημέρα) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της καφεΐνης που συνδέεται με πολλές παρενέργειες.

Οι παρενέργειες του μαύρου τσαγιού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένο στρες και δυσκολία στον ύπνο
  • Γρήγορη αναπνοή
  • Πονοκέφαλος
  • Αυξημένη ούρηση
  • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός (αρρυθμία)
  • Ναυτία και τάση προς έμετο
  • Νευρικότητα και ανησυχία
  • Κουδούνισμα/βούισμα στα αυτιά
  • Τρέμουλο

Η ταυτόχρονη κατανάλωση μαύρου τσαγιού με άλλες τροφές-πηγές καφεΐνης μπορεί να αποδειχτεί πολύ επικίνδυνη. Μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει περιλαμβάνουν τρέμουλο, αύξηση της πίεσης του αίματος, μεταβολές του καρδιακού ρυθμού, επιληπτικές κρίσεις, και λιποθυμικά επεισόδια.

Το μαύρο τσάι μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα και συμπληρώματα που παίρνετε. Μερικά φάρμακα μπορούν να κάνουν την καφεΐνη να παραμείνει στο σώμα σας περισσότερο από το συνηθισμένο. Συζητήστε με το γιατρό σας για να δείτε αν τα φάρμακα που παίρνετε μπορεί να έχουν αυτή την παρενέργεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon