Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μαύρο ψωμί: Πώς να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό μαύρο ψωμί;

Μαύρο ψωμί: Πώς να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό μαύρο ψωμί;

Μαύρο ψωμί: Το να φτιάξετε το δικό σας μαύρο ψωμί στο σπίτι είναι μια ανταποδοτική γαστρονομική επιχείρηση


Το να φτιάξετε το δικό σας μαύρο ψωμί στο σπίτι είναι μια ανταποδοτική γαστρονομική επιχείρηση που όχι μόνο γεμίζει την κουζίνα σας με το ανακουφιστικό άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού, αλλά σας επιτρέπει επίσης να ελέγχετε τα συστατικά για μια πιο υγιεινή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή. Αυτή η συνταγή για σπιτικό μαύρο ψωμί ολικής αλέσεως είναι απλή, υγιεινή και μια απολαυστική προσθήκη σε κάθε γεύμα.

Συστατικά:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πακέτο (2 1/4 κουταλάκια του γλυκού) ενεργή ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 φλιτζάνι λιναρόσπορο (προαιρετικά για πρόσθετη υφή)
  • 1/4 φλιτζάνι ηλιόσποροι (προαιρετικά για πρόσθετο τραγανό)

Οδηγίες:

Ενεργοποιήστε τη μαγιά: Σε ένα μπολ, συνδυάστε χλιαρό νερό, μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου) και δραστική ξηρή μαγιά. Αφήστε το να καθίσει για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής αλέσεως, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι, τους λιναρόσπορους και τους ηλιόσπορους. Συνδυάστε υγρά και ξηρά υλικά: Ρίξτε το μείγμα της ενεργοποιημένης μαγιάς στα ξηρά συστατικά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη. Ζυμώνουμε τη ζύμη: Γυρίζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Πρώτη άνοδο: Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Πλάθουμε το καρβέλι: Χτυπάμε την φουσκωμένη ζύμη και την πλάθουμε σε καρβέλι. Το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Αφήνουμε τη διαμορφωμένη ζύμη να φουσκώσει ξανά για 30-45 λεπτά μέχρι να φτάσει στην κορυφή του ταψιού. Ψήσιμο: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 375°F (190°C). Ψήστε το ψωμί για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάτε στον πάτο. Ψύξτε και κόψτε σε φέτες: Αφήστε το σπιτικό μαύρο ψωμί να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε σε φέτες.

Αυτό το σπιτικό μαύρο ψωμί ολικής αλέσεως προσφέρει μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στις επιλογές που αγοράζονται από το κατάστημα, παρέχοντας την καλοσύνη των δημητριακών ολικής αλέσεως και την ικανοποίηση της δημιουργίας ενός βασικού προϊόντος από την αρχή. Με πλούσια υφή και διακριτική γλυκύτητα από μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, αυτό το ψωμί δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και ένας ευέλικτος σύντροφος σε σούπες, σάντουιτς ή να το απολαμβάνετε μόνο του. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς σπόρων για πρόσθετη αίσθηση και θρέψη. Μοιραστείτε τη χαρά του φρεσκοψημένου μαύρου ψωμιού με την οικογένεια και τους φίλους σας για μια υγιεινή και ικανοποιητική εμπειρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορούμε να τρώμε ψωμί με ζυμαρικά;

Δημιουργήστε το δικό σας αφράτο ψωμί

Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με ψωμί ολικής αλέσεως

Δημιουργήστε το δικό σας vegan ψωμί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon