Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μαύρο ψωμί: Πώς να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό μαύρο ψωμί;

Μαύρο ψωμί: Πώς να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό μαύρο ψωμί;

Μαύρο ψωμί: Το να φτιάξετε το δικό σας μαύρο ψωμί στο σπίτι είναι μια ανταποδοτική γαστρονομική επιχείρηση

Το να φτιάξετε το δικό σας μαύρο ψωμί στο σπίτι είναι μια ανταποδοτική γαστρονομική επιχείρηση που όχι μόνο γεμίζει την κουζίνα σας με το ανακουφιστικό άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού, αλλά σας επιτρέπει επίσης να ελέγχετε τα συστατικά για μια πιο υγιεινή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή. Αυτή η συνταγή για σπιτικό μαύρο ψωμί ολικής αλέσεως είναι απλή, υγιεινή και μια απολαυστική προσθήκη σε κάθε γεύμα.

Συστατικά:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πακέτο (2 1/4 κουταλάκια του γλυκού) ενεργή ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 φλιτζάνι λιναρόσπορο (προαιρετικά για πρόσθετη υφή)
  • 1/4 φλιτζάνι ηλιόσποροι (προαιρετικά για πρόσθετο τραγανό)

Οδηγίες:

Ενεργοποιήστε τη μαγιά: Σε ένα μπολ, συνδυάστε χλιαρό νερό, μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου) και δραστική ξηρή μαγιά. Αφήστε το να καθίσει για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής αλέσεως, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι, τους λιναρόσπορους και τους ηλιόσπορους. Συνδυάστε υγρά και ξηρά υλικά: Ρίξτε το μείγμα της ενεργοποιημένης μαγιάς στα ξηρά συστατικά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη. Ζυμώνουμε τη ζύμη: Γυρίζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Πρώτη άνοδο: Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Πλάθουμε το καρβέλι: Χτυπάμε την φουσκωμένη ζύμη και την πλάθουμε σε καρβέλι. Το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Αφήνουμε τη διαμορφωμένη ζύμη να φουσκώσει ξανά για 30-45 λεπτά μέχρι να φτάσει στην κορυφή του ταψιού. Ψήσιμο: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 375°F (190°C). Ψήστε το ψωμί για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάτε στον πάτο. Ψύξτε και κόψτε σε φέτες: Αφήστε το σπιτικό μαύρο ψωμί να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε σε φέτες.

Αυτό το σπιτικό μαύρο ψωμί ολικής αλέσεως προσφέρει μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στις επιλογές που αγοράζονται από το κατάστημα, παρέχοντας την καλοσύνη των δημητριακών ολικής αλέσεως και την ικανοποίηση της δημιουργίας ενός βασικού προϊόντος από την αρχή. Με πλούσια υφή και διακριτική γλυκύτητα από μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, αυτό το ψωμί δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και ένας ευέλικτος σύντροφος σε σούπες, σάντουιτς ή να το απολαμβάνετε μόνο του. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς σπόρων για πρόσθετη αίσθηση και θρέψη. Μοιραστείτε τη χαρά του φρεσκοψημένου μαύρου ψωμιού με την οικογένεια και τους φίλους σας για μια υγιεινή και ικανοποιητική εμπειρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορούμε να τρώμε ψωμί με ζυμαρικά;

Δημιουργήστε το δικό σας αφράτο ψωμί

Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με ψωμί ολικής αλέσεως

Δημιουργήστε το δικό σας vegan ψωμί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon