Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μαύρο ψωμί: Πώς να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό μαύρο ψωμί;

Μαύρο ψωμί: Πώς να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό μαύρο ψωμί;

Μαύρο ψωμί: Το να φτιάξετε το δικό σας μαύρο ψωμί στο σπίτι είναι μια ανταποδοτική γαστρονομική επιχείρηση



Το να φτιάξετε το δικό σας μαύρο ψωμί στο σπίτι είναι μια ανταποδοτική γαστρονομική επιχείρηση που όχι μόνο γεμίζει την κουζίνα σας με το ανακουφιστικό άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού, αλλά σας επιτρέπει επίσης να ελέγχετε τα συστατικά για μια πιο υγιεινή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή. Αυτή η συνταγή για σπιτικό μαύρο ψωμί ολικής αλέσεως είναι απλή, υγιεινή και μια απολαυστική προσθήκη σε κάθε γεύμα.


Συστατικά:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πακέτο (2 1/4 κουταλάκια του γλυκού) ενεργή ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 φλιτζάνι λιναρόσπορο (προαιρετικά για πρόσθετη υφή)
  • 1/4 φλιτζάνι ηλιόσποροι (προαιρετικά για πρόσθετο τραγανό)

Οδηγίες:

Ενεργοποιήστε τη μαγιά: Σε ένα μπολ, συνδυάστε χλιαρό νερό, μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου) και δραστική ξηρή μαγιά. Αφήστε το να καθίσει για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής αλέσεως, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι, τους λιναρόσπορους και τους ηλιόσπορους. Συνδυάστε υγρά και ξηρά υλικά: Ρίξτε το μείγμα της ενεργοποιημένης μαγιάς στα ξηρά συστατικά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη. Ζυμώνουμε τη ζύμη: Γυρίζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Πρώτη άνοδο: Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Πλάθουμε το καρβέλι: Χτυπάμε την φουσκωμένη ζύμη και την πλάθουμε σε καρβέλι. Το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Αφήνουμε τη διαμορφωμένη ζύμη να φουσκώσει ξανά για 30-45 λεπτά μέχρι να φτάσει στην κορυφή του ταψιού. Ψήσιμο: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 375°F (190°C). Ψήστε το ψωμί για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάτε στον πάτο. Ψύξτε και κόψτε σε φέτες: Αφήστε το σπιτικό μαύρο ψωμί να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε σε φέτες.

Αυτό το σπιτικό μαύρο ψωμί ολικής αλέσεως προσφέρει μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στις επιλογές που αγοράζονται από το κατάστημα, παρέχοντας την καλοσύνη των δημητριακών ολικής αλέσεως και την ικανοποίηση της δημιουργίας ενός βασικού προϊόντος από την αρχή. Με πλούσια υφή και διακριτική γλυκύτητα από μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, αυτό το ψωμί δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και ένας ευέλικτος σύντροφος σε σούπες, σάντουιτς ή να το απολαμβάνετε μόνο του. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς σπόρων για πρόσθετη αίσθηση και θρέψη. Μοιραστείτε τη χαρά του φρεσκοψημένου μαύρου ψωμιού με την οικογένεια και τους φίλους σας για μια υγιεινή και ικανοποιητική εμπειρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορούμε να τρώμε ψωμί με ζυμαρικά;

Δημιουργήστε το δικό σας αφράτο ψωμί

Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με ψωμί ολικής αλέσεως

Δημιουργήστε το δικό σας vegan ψωμί

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon