Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Mαύρη σοκολάτα: Μύθος ή αλήθεια; Η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει την όραση;

Mαύρη σοκολάτα: Μύθος ή αλήθεια; Η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει την όραση;

Μαύρη σοκολάτα: H μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την οπτική οξύτητα, τουλάχιστον παροδικά.


Μια νέα μελέτη συνέκρινε τις επιδράσεις της σοκολάτας γάλακτος και της μαύρης σοκολάτας σε τρεις παραμέτρους της όρασης: την οπτική οξύτητα και την ευαισθησία φωτεινής αντίθεσης στα μικρά και στα μεγάλα γράμματα. Αυτή έδειξε ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να βελτιώσει την οπτική οξύτητα, τουλάχιστον παροδικά. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 30 ενήλικες, οι οποίοι δεν έπασχαν από κάποιες συγκεκριμένες οφθαλμοπάθειες, απλά οι ερευνητές τους ζήτησαν να φάνε σε δύο διαφορετικές περιστάσεις σοκολάτα γάλακτος και μαύρη σοκολάτα. Δύο ώρες αργότερα, τους υπέβαλλαν σε μέτρηση των τριών παραμέτρων της όρασης.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες και οι τρεις παράμετροι παρουσίασαν βελτίωση έπειτα από την κατανάλωση 47 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας  η οποία περιείχε 72% στερεό κακάο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε φλαβανόλες ήταν 316,3 mg ανά 47 γρ. τροφίμου, ενώ αντίθετα η περιεκτικότητα της σοκολάτας γάλακτος σε φλαβανόλες είναι χαμηλή, μόλις 40 mg ανά 47 γρ. τροφίμου. Επιπλέον, η σοκολάτα γάλακτος περιέχει και πολύ περισσότερα λιπαρά και ζάχαρη, επομένως σε περίπτωση υπερκατανάλωσης υπάρχει αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας και διαβήτη.

Οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν ήταν μικρές όσον αφορά την οπτική οξύτητα και την ικανότητα διάκρισης μεγάλων γραμμάτων σε συνθήκες μειωμένου κοντράστ. Ωστόσο ήταν σημαντικές όσον αφορά την ικανότητα διάκρισης μικρών γραμμάτων στο μειωμένο κοντράστ, αλλά και όταν αξιολογούσαν οι ερευνητές τις τρεις παραμέτρους συνδυαστικά μεταξύ τους. Την πρακτική αξία αυτού του ευρήματος δεν την γνωρίζουν ακόμα οι επιστήμονες γιατί, όπως λένε, δεν έχει πραγματοποιηθεί ανάλογη μελέτη στον αληθινό κόσμο, καθώς η συγκεκριμένη διεξήχθη σε ερευνητικό εργαστήριο. Είναι τόσο πολλά, όμως, τα δεδομένα για τη μαύρη σοκολάτα και τις επιδράσεις της στην υγεία, που προφανώς κάτι σημαίνει αυτό.

Η νέα αυτή μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει δύο προηγούμενες με παρόμοια αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, μία από τις μεταναλύσεις που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2017 στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrients» και στην οποία εξετάστηκαν τα ευρήματα 14 προγενέστερων μελετών με περισσότερους από 508.000 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν συχνά μαύρη σοκολάτα, 2 έως τρεις μερίδες των 30 γραμμαρίων η κάθε μία την εβδομάδα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ενώ και πρότερη μελέτη του 2015 που είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «Heart» με 20.951 συμμετέχοντες είχε δείξει ότι τα άτομα που έτρωγαν έως και 100 γραμμάρια σοκολάτα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν μειωμένος κατά 23% και καρδιοπάθειας ήταν μειωμένος κατά 14%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γνωρίζατε ότι αυτές οι τροφές βοηθούν στην ενίσχυση της ορμόνης της ευτυχίας σας;

8 τροφές που ενισχύουν την σεξουαλική σας διάθεση

Δημιουργήστε το δικό σας κέικ λάβας!

Τι οφέλη μπορεί να έχει η κατανάλωση σοκολάτας;

Η κατανάλωση σοκολάτας μειώνει τη χοληστερόλη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon