Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μαύρα φασόλια: Γιατί είναι τόσο σημαντικά για τη διατροφή μας;

Μαύρα φασόλια: Γιατί είναι τόσο σημαντικά για τη διατροφή μας;

Μαύρα φασόλια: Τα φασόλια όλων των τύπων είναι μια υγιεινή και φθηνή φυτική πρωτεΐνη που παρέχει άφθονες φυτικές ίνες στη διατροφή.



Ανάμεσα σε εκατοντάδες ποικιλίες φασολιών, τα μαύρα φασόλια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή. Έχουν γλυκιά γεύση και απαλή υφή που λειτουργεί όμορφα σε διάφορα πιάτα, ειδικά στην κουζίνα της Κεντρικής Αμερικής, της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής. Τα φασόλια όλων των τύπων είναι μια υγιεινή και φθηνή φυτική πρωτεΐνη που παρέχει άφθονες φυτικές ίνες στη διατροφή. Τα μαύρα φασόλια είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου και φυλλικού οξέος, δύο μικροθρεπτικών συστατικών που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη.


Επιπλέον, η κατανάλωση μαύρων φασολιών έχει συνδεθεί με την καρδιαγγειακή υγεία και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Ας δούμε τη διατροφή των μαύρων φασολιών, τι τα κάνει καλά για εσάς και υγιεινές συνταγές μαύρων φασολιών που πρέπει να δοκιμάσετε.

Διατροφικά στοιχεία για τα μαύρα φασόλια

Μια μερίδα ½ φλιτζάνι ανάλατα μαύρα φασόλια έχει:

  • 114 θερμίδες
  • 8 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 0 γραμμάρια λίπους
  • 20 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 8 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 2 χιλιοστόγραμμα σιδήρου
  • 128 mcg φυλλικού οξέος
  • Τα βρασμένα μαύρα φασόλια δεν έχουν νάτριο, αλλά τα μαύρα φασόλια σε κονσέρβα συσκευάζονται σε αλμυρή άλμη.

Οφέλη από μαύρα φασόλια

Τα μαύρα φασόλια διαθέτουν υψηλή δόση πρωτεΐνης, φυτικών ινών, σιδήρου και φυλλικού οξέος. Η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες είναι δύο θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στον κορεσμό, μια σημαντική πτυχή του ελέγχου του βάρους και της διαχείρισης της πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι φυτικές ίνες είναι επίσης πολύ γνωστές για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας και για τη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος.

Αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι η έρευνα δείχνει ότι ένας από τους τύπους ινών στα φασόλια, που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο, μπορεί να προάγει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο και να προάγει τη συνολική υγεία του εντέρου. Το φυλλικό οξύ είναι μια σημαντική βιταμίνη Β για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, καθώς βοηθά στην πρόληψη των ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα σε ένα έμβρυο. Η λήψη επαρκούς φυλλικού οξέος στη διατροφή μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και άνοιας.

Υπάρχουν μόνο λίγες μελέτες ειδικά για τα μαύρα φασόλια, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση μαύρων φασολιών μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και το σάκχαρο του αίματος. Προηγούμενη έρευνα είχε αποδείξει ότι η κατανάλωση φασολιών για αρκετές εβδομάδες μπορεί να βελτιώσει την αγγειακή λειτουργία και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αλλά μια μελέτη του 2021 στο περιοδικό Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases εξέτασε εάν η κατανάλωση μαύρων φασολιών είχε κάποια επίδραση στην καρδιά μετά από ένα γεύμα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μαύρων φασολιών χαλάρωσε τα αιμοφόρα αγγεία για έως και 6 ώρες μετά το γεύμα, γεγονός που μπορεί να προάγει την αγγειακή λειτουργία. Μια άλλη μελέτη στο περιοδικό Nutrients εξέτασε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης μαύρων φασολιών με ρύζι στο σάκχαρο αίματος μετά το γεύμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση μαύρων φασολιών με ρύζι μείωσε την απόκριση του σακχάρου στο αίμα, σε σύγκριση με την κατανάλωση ρυζιού μόνο. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τα άτομα με διαβήτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η Vegan διατροφή μειώνει τις εξάψεις κατά 95%

Εύκολη συνταγή με φασόλια και σπαγγέτι από την Τοσκάνη

Είναι τα φασόλια πλούσια σε φυτικές ίνες;

Νόστιμο και υγιεινό χούμους με φασόλια και σκορδολέμονο

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon