Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μάθετε για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Μάθετε για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori, H. Pylori) είναι ένα βακτήριο που κατοικεί στο στομάχι, και είναι υπεύθυνο για τις παθήσεις του ανώτατου γαστρεντερικού συστήματος, γι αυτό και είναι η κύρια αιτία για τη χρόνια γαστρίτιδα, το έλκος στομάχου και το έλκος δωδεκαδακτύλου.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.grη Τζουλιάννα Καρνέζη -Διαιτολόγος, RD Διαιτολόγος, RD – Dietetics BSC Hons, University of Hertfordshire.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού πλήττει όλο και περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Προκαλεί φλεγμονή, που οδηγεί σε κοιλιακό φούσκωμα, πόνο, ναυτία, εμετό, και απώλεια της όρεξης.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη καταπολέμηση του εν λόγω βακτηρίου, δείτε παρακάτω με πιο τρόπο.
• Συμπεριλάβετε περισσότερα μπρόκολο στη διατροφή σας. Το μπρόκολο έχει αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης, περιέχει σελήνιο και σουλφοραφάνη, που μπορεί να αποτρέψουν ένα πεπτικό έλκος, το οποίο προκαλείται από το H. Pylori. Η σουλφοραφάνη, ειδικότερα, βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο και κουνουπίδι.
• Τα προβιοτικά, φιλικά βακτήρια του εντέρου, μπορεί να συμβάλλουν στην αναστολή της ανάπτυξης του H. Pylori. στο στομάχι. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι, τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής του H Pylori. Τα προβιοτικά θα τα πάρετε από ένα μπολ φρέσκο γιαούρτι ή από συμπληρώματα.
• Πάρτε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος είναι ένα εξαιρετικά σημαντικός, όταν πάσχετε από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, διότι μπορεί να σκοτώσει αυτό το βακτήριο. Πηγές ψευδαργύρου είναι, τα στρείδια, το βοδινό κρέας, το αρνί και το σπανάκι. Ερευνητές βρήκαν επίσης, ότι όταν ο ψευδάργυρος συνδυάζεται με καρνοσίνη, ένα αμινοξύ, όχι μόνο εμποδίζει το σχηματισμό έλκους αλλά, οδηγεί σε επούλωση του.
• Πάρτε τις βιταμίνες C και E. Είναι γεγονός ότι, η βιταμίνη C και Ε έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται στον οργανισμό. Μελέτες, έδειξαν ότι, όταν η βιταμίνη C και βιταμίνη Ε χορηγούνται σε ασθενείς που πάσχουν από λοιμώξεις του πυλωρού, υπήρξε δραστική βελτίωση. Ωστόσο, απαραίτητο να γίνουν και άλλες έρευνες στο μέλλον. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι το φραγκοστάφυλο, τα εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι, τα πορτοκάλια, και οι πιπεριές. Τα αμύγδαλα είναι γνωστό ότι, είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε.
• Τρώτε λιπαρά ψάρια. Τα ιχθυέλαια που βρίσκονται στον σολομό, στο σκουμπρί, στις σαρδέλες, στη ρέγκα και στον γαύρο, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του H pylori, λόγω των ωμέγα 3 και ω 6 λιπαρών οξέων που περιέχουν. Καταναλώνοντας τα ψάρια που αναφέρονται παραπάνω 2-3 φορές την εβδομάδα, μπορεί να είναι αρκετό για να βοηθήσει μια μόλυνση από H pylori. Ωστόσο, και πάλι, η έρευνα είναι περιορισμένη. Άρα, μην βασίζεστε σε αυτή και μόνο τη μέθοδο, για την καταπολέμηση τυχόν παθήσεων του πεπτικού, συμπεριλαμβανομένων και του H Pylori.
• Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των επιπέδων των ινών, κυρίως των διαλυτών, και του δωδεκαδακτυλικού έλκους.

Τέλος, υπάρχουν, και κάποια τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται, για την αντιμετώπιση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Οι τροφές αυτές είναι, η ζάχαρη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα βακτήρια, η σοκολάτα, ο καφές, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, τα προϊόντα τουρσί, τα επεξεργασμένα δημητριακά, το αλάτι, και τα οινοπνευματώδη ποτά. Αυτά τα τρόφιμα συνδέονται ποικιλοτρόπως σε πολλές ερευνητικές μελέτες, με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσος που προκαλείται από λοίμωξη με H. pylori.

Βιβλιογραφία
Drahoslava L., Irène C. T., André L. Blum., 2007, Helicobacter pylori and Probiotics, J. Nutr., 137: 3 812S-818S
Linda Morris Brown, 2000, Helicobacter pylori: Epidemiology and Routes of Transmission, Epidemiologic Reviews, 22(2):283-297
Jarosz M, Dzieniszewski J, Dabrowska-Ufniarz E, et al., 2002, Effect of physiological concentrations of vitamin C on gastric cancer cells and Helicobacter pylori, GUT, 50(2):165-169
AMA, Aiba Y, Takagi A, Kamiya S, Miwa T, Koga Y, 1997, Prevention of Helicobacter pylori infection by lactobacilli in a gnotobiotic murine model, GUT, 41:49-55.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon