Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μάθετε για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Μάθετε για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού


Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori, H. Pylori) είναι ένα βακτήριο που κατοικεί στο στομάχι, και είναι υπεύθυνο για τις παθήσεις του ανώτατου γαστρεντερικού συστήματος, γι αυτό και είναι η κύρια αιτία για τη χρόνια γαστρίτιδα, το έλκος στομάχου και το έλκος δωδεκαδακτύλου.


Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.grη Τζουλιάννα Καρνέζη -Διαιτολόγος, RD Διαιτολόγος, RD – Dietetics BSC Hons, University of Hertfordshire.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού πλήττει όλο και περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Προκαλεί φλεγμονή, που οδηγεί σε κοιλιακό φούσκωμα, πόνο, ναυτία, εμετό, και απώλεια της όρεξης.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη καταπολέμηση του εν λόγω βακτηρίου, δείτε παρακάτω με πιο τρόπο.
• Συμπεριλάβετε περισσότερα μπρόκολο στη διατροφή σας. Το μπρόκολο έχει αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης, περιέχει σελήνιο και σουλφοραφάνη, που μπορεί να αποτρέψουν ένα πεπτικό έλκος, το οποίο προκαλείται από το H. Pylori. Η σουλφοραφάνη, ειδικότερα, βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο και κουνουπίδι.
• Τα προβιοτικά, φιλικά βακτήρια του εντέρου, μπορεί να συμβάλλουν στην αναστολή της ανάπτυξης του H. Pylori. στο στομάχι. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι, τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής του H Pylori. Τα προβιοτικά θα τα πάρετε από ένα μπολ φρέσκο γιαούρτι ή από συμπληρώματα.
• Πάρτε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος είναι ένα εξαιρετικά σημαντικός, όταν πάσχετε από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, διότι μπορεί να σκοτώσει αυτό το βακτήριο. Πηγές ψευδαργύρου είναι, τα στρείδια, το βοδινό κρέας, το αρνί και το σπανάκι. Ερευνητές βρήκαν επίσης, ότι όταν ο ψευδάργυρος συνδυάζεται με καρνοσίνη, ένα αμινοξύ, όχι μόνο εμποδίζει το σχηματισμό έλκους αλλά, οδηγεί σε επούλωση του.
• Πάρτε τις βιταμίνες C και E. Είναι γεγονός ότι, η βιταμίνη C και Ε έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται στον οργανισμό. Μελέτες, έδειξαν ότι, όταν η βιταμίνη C και βιταμίνη Ε χορηγούνται σε ασθενείς που πάσχουν από λοιμώξεις του πυλωρού, υπήρξε δραστική βελτίωση. Ωστόσο, απαραίτητο να γίνουν και άλλες έρευνες στο μέλλον. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι το φραγκοστάφυλο, τα εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι, τα πορτοκάλια, και οι πιπεριές. Τα αμύγδαλα είναι γνωστό ότι, είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε.
• Τρώτε λιπαρά ψάρια. Τα ιχθυέλαια που βρίσκονται στον σολομό, στο σκουμπρί, στις σαρδέλες, στη ρέγκα και στον γαύρο, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του H pylori, λόγω των ωμέγα 3 και ω 6 λιπαρών οξέων που περιέχουν. Καταναλώνοντας τα ψάρια που αναφέρονται παραπάνω 2-3 φορές την εβδομάδα, μπορεί να είναι αρκετό για να βοηθήσει μια μόλυνση από H pylori. Ωστόσο, και πάλι, η έρευνα είναι περιορισμένη. Άρα, μην βασίζεστε σε αυτή και μόνο τη μέθοδο, για την καταπολέμηση τυχόν παθήσεων του πεπτικού, συμπεριλαμβανομένων και του H Pylori.
• Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των επιπέδων των ινών, κυρίως των διαλυτών, και του δωδεκαδακτυλικού έλκους.

Τέλος, υπάρχουν, και κάποια τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται, για την αντιμετώπιση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Οι τροφές αυτές είναι, η ζάχαρη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα βακτήρια, η σοκολάτα, ο καφές, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, τα προϊόντα τουρσί, τα επεξεργασμένα δημητριακά, το αλάτι, και τα οινοπνευματώδη ποτά. Αυτά τα τρόφιμα συνδέονται ποικιλοτρόπως σε πολλές ερευνητικές μελέτες, με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσος που προκαλείται από λοίμωξη με H. pylori.

Βιβλιογραφία
Drahoslava L., Irène C. T., André L. Blum., 2007, Helicobacter pylori and Probiotics, J. Nutr., 137: 3 812S-818S
Linda Morris Brown, 2000, Helicobacter pylori: Epidemiology and Routes of Transmission, Epidemiologic Reviews, 22(2):283-297
Jarosz M, Dzieniszewski J, Dabrowska-Ufniarz E, et al., 2002, Effect of physiological concentrations of vitamin C on gastric cancer cells and Helicobacter pylori, GUT, 50(2):165-169
AMA, Aiba Y, Takagi A, Kamiya S, Miwa T, Koga Y, 1997, Prevention of Helicobacter pylori infection by lactobacilli in a gnotobiotic murine model, GUT, 41:49-55.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon