Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μασούλημα φαγητό: Μασήστε το φαγητό σας και μην καταπίνετε απλώς το φαγητό σας

Μασούλημα φαγητό: Μασήστε το φαγητό σας και μην καταπίνετε απλώς το φαγητό σας

Μασούλημα φαγητό: Συνιστάται να μασάτε την τροφή σας τουλάχιστον 32 φορές πριν τη στείλετε στο σωλήνα του φαγητού. Αυτό γίνεται για να χάσει το φαγητό την υφή του και να διασπαστεί.


Το πρώτο βήμα της πεπτικής διαδικασίας είναι η μάσηση. Εάν το πρώτο βήμα είναι λάθος, η όλη διαδικασία θα χτυπήσει. Συνιστάται να μασάτε την τροφή σας τουλάχιστον 32 φορές πριν τη στείλετε στο σωλήνα του φαγητού. Αυτό γίνεται για να χάσει το φαγητό την υφή του και να διασπαστεί. Αυτό διευκολύνει το σώμα σας να το αφομοιώσει. Αλλά το 32 είναι απλώς ένας μέσος αριθμός. Ο αριθμός των φορών που μασάτε θα αλλάξει ανάλογα με την υφή του φαγητού. Αν είναι μαλακό, ο αριθμός των μασημάτων μειώνεται και, αν το φαγητό είναι σκληρό, τότε ο αριθμός αυξάνεται. Ο αριθμός των φορών που μπορείτε να μασάτε αλλάζει επίσης ανάλογα με το μέγεθος της μπουκιάς που παίρνετε. Οι άνθρωποι που παίρνουν πολύ μεγάλες ή πολύ μικρές μπουκιές συχνά αναπτύσσουν τη συνήθεια της κατάποσης. Ένα άλλο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι ενώ τρώνε είναι να πίνουν νερό. Μην πίνετε νερό ενώ τρώτε γιατί αυτό θα σας κάνει να καταπιείτε και θα μειώσετε τον χρόνο μάσησης.

Ο καλύτερος τρόπος για να μασάτε τροφή είναι να παίρνετε κανονικές μπουκιές. Επίσης, κλείστε τα χείλη σας, χρησιμοποιήστε τη γλώσσα σας για να μετακινήσετε το φαγητό στο στόμα σας, μασήστε 32 φορές και καταπιείτε το μόνο εάν αισθάνεστε ότι η υφή του φαγητού έχει πλέον σπάσει. Εδώ είναι μερικά οφέλη που θα δείτε στο σώμα σας αν το κάνετε αυτό συνήθεια.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Θέλετε να χάσετε βάρος τρώγοντας; Εάν μασάτε σωστά την τροφή σας, τότε μπορείτε να αφαιρέσετε περισσότερες θερμίδες από το φαγητό. Αυτό θα γεμίσει το στομάχι σας και θα φροντίσει να μην τρώτε υπερβολικά. Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, μασήστε το φαγητό σας αργά. Η ταχύτητα μάσησης παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόσληψη τροφής. Αν μασάτε αργά, θα νιώσετε πιο ικανοποιημένοι. Μειώνει τις πιθανότητες πνιγμού. Η αποστολή μεγάλων κομματιών τροφής στον οισοφάγο μπορεί να προκαλέσει απόφραξη στο σωλήνα τροφής και να προκαλέσει πνιγμό. Άνθρωποι έχουν πεθάνει πνιγόμενοι από το φαγητό τους. Αν θέλετε να το αποφύγετε, αρχίστε να μασάτε την τροφή σας.

Θα σας ενυδατώσει

Εάν αισθάνεστε αφυδατωμένοι και πεινασμένοι, προσπαθήστε πάντα να μασάτε όσο περισσότερο μπορείτε. Ο οισοφάγος μας γίνεται αδύναμος χωρίς νερό. Το μάσημα θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε τα στοιχεία του νερού στο φαγητό σας και θα σας βοηθήσει με την αφυδάτωση.

Κάνει το φαγητό πιο νόστιμο

Το μάσημα της τροφής είναι υπεύθυνο για την απελευθέρωση της γεύσης στο φαγητό. Όσο περισσότερο μασάτε, τόσο περισσότερο άρωμα και γεύσεις θα βιώσετε. Αυτό βελτιώνει την ικανότητά σας να εκτιμάτε ένα τρόφιμο.

Αποτρέπει την παλινδρόμηση οξέος

Εάν δεν ακολουθήσετε τη φυσική διαδικασία του πεπτικού συστήματος, οι πιθανότητες είναι ότι το πεπτικό σύστημα θα μπερδευτεί. Η κατάποση οδηγεί σε απελευθέρωση ορισμένων ενζύμων που μπορεί να μην απαιτούνται από το σύστημα. Αυτά τα ανεπιθύμητα ένζυμα προκαλούν παλινδρόμηση οξέος, φούσκωμα και διάρροια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εντάξτε στην διατροφική σας καθημερινότητα αυτές τις πρωτεϊνούχες τροφές

20 απλοί τρόποι για να χάσετε τα κιλά των διακοπών

Πώς τα βραδινά τσιμπολογήματα επηρεάζουν την υγεία μας;

10% των Αμερικανών ευαίσθητοι σε 1 από τα 5 κορυφαία superfoods

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon