Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μασούλημα φαγητό: Μασήστε το φαγητό σας και μην καταπίνετε απλώς το φαγητό σας

Μασούλημα φαγητό: Μασήστε το φαγητό σας και μην καταπίνετε απλώς το φαγητό σας

Μασούλημα φαγητό: Συνιστάται να μασάτε την τροφή σας τουλάχιστον 32 φορές πριν τη στείλετε στο σωλήνα του φαγητού. Αυτό γίνεται για να χάσει το φαγητό την υφή του και να διασπαστεί.



Το πρώτο βήμα της πεπτικής διαδικασίας είναι η μάσηση. Εάν το πρώτο βήμα είναι λάθος, η όλη διαδικασία θα χτυπήσει. Συνιστάται να μασάτε την τροφή σας τουλάχιστον 32 φορές πριν τη στείλετε στο σωλήνα του φαγητού. Αυτό γίνεται για να χάσει το φαγητό την υφή του και να διασπαστεί. Αυτό διευκολύνει το σώμα σας να το αφομοιώσει. Αλλά το 32 είναι απλώς ένας μέσος αριθμός. Ο αριθμός των φορών που μασάτε θα αλλάξει ανάλογα με την υφή του φαγητού. Αν είναι μαλακό, ο αριθμός των μασημάτων μειώνεται και, αν το φαγητό είναι σκληρό, τότε ο αριθμός αυξάνεται. Ο αριθμός των φορών που μπορείτε να μασάτε αλλάζει επίσης ανάλογα με το μέγεθος της μπουκιάς που παίρνετε. Οι άνθρωποι που παίρνουν πολύ μεγάλες ή πολύ μικρές μπουκιές συχνά αναπτύσσουν τη συνήθεια της κατάποσης. Ένα άλλο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι ενώ τρώνε είναι να πίνουν νερό. Μην πίνετε νερό ενώ τρώτε γιατί αυτό θα σας κάνει να καταπιείτε και θα μειώσετε τον χρόνο μάσησης.


Ο καλύτερος τρόπος για να μασάτε τροφή είναι να παίρνετε κανονικές μπουκιές. Επίσης, κλείστε τα χείλη σας, χρησιμοποιήστε τη γλώσσα σας για να μετακινήσετε το φαγητό στο στόμα σας, μασήστε 32 φορές και καταπιείτε το μόνο εάν αισθάνεστε ότι η υφή του φαγητού έχει πλέον σπάσει. Εδώ είναι μερικά οφέλη που θα δείτε στο σώμα σας αν το κάνετε αυτό συνήθεια.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Θέλετε να χάσετε βάρος τρώγοντας; Εάν μασάτε σωστά την τροφή σας, τότε μπορείτε να αφαιρέσετε περισσότερες θερμίδες από το φαγητό. Αυτό θα γεμίσει το στομάχι σας και θα φροντίσει να μην τρώτε υπερβολικά. Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, μασήστε το φαγητό σας αργά. Η ταχύτητα μάσησης παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόσληψη τροφής. Αν μασάτε αργά, θα νιώσετε πιο ικανοποιημένοι. Μειώνει τις πιθανότητες πνιγμού. Η αποστολή μεγάλων κομματιών τροφής στον οισοφάγο μπορεί να προκαλέσει απόφραξη στο σωλήνα τροφής και να προκαλέσει πνιγμό. Άνθρωποι έχουν πεθάνει πνιγόμενοι από το φαγητό τους. Αν θέλετε να το αποφύγετε, αρχίστε να μασάτε την τροφή σας.

Θα σας ενυδατώσει

Εάν αισθάνεστε αφυδατωμένοι και πεινασμένοι, προσπαθήστε πάντα να μασάτε όσο περισσότερο μπορείτε. Ο οισοφάγος μας γίνεται αδύναμος χωρίς νερό. Το μάσημα θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε τα στοιχεία του νερού στο φαγητό σας και θα σας βοηθήσει με την αφυδάτωση.

Κάνει το φαγητό πιο νόστιμο

Το μάσημα της τροφής είναι υπεύθυνο για την απελευθέρωση της γεύσης στο φαγητό. Όσο περισσότερο μασάτε, τόσο περισσότερο άρωμα και γεύσεις θα βιώσετε. Αυτό βελτιώνει την ικανότητά σας να εκτιμάτε ένα τρόφιμο.

Αποτρέπει την παλινδρόμηση οξέος

Εάν δεν ακολουθήσετε τη φυσική διαδικασία του πεπτικού συστήματος, οι πιθανότητες είναι ότι το πεπτικό σύστημα θα μπερδευτεί. Η κατάποση οδηγεί σε απελευθέρωση ορισμένων ενζύμων που μπορεί να μην απαιτούνται από το σύστημα. Αυτά τα ανεπιθύμητα ένζυμα προκαλούν παλινδρόμηση οξέος, φούσκωμα και διάρροια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εντάξτε στην διατροφική σας καθημερινότητα αυτές τις πρωτεϊνούχες τροφές

20 απλοί τρόποι για να χάσετε τα κιλά των διακοπών

Πώς τα βραδινά τσιμπολογήματα επηρεάζουν την υγεία μας;

10% των Αμερικανών ευαίσθητοι σε 1 από τα 5 κορυφαία superfoods

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon