Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μασήστε τα τρόφιμα 32 φορές: γιατί;

Μασήστε τα τρόφιμα 32 φορές: γιατί;

Όταν σκέφτεστε το φαγητό, μπορεί να σκέφτεστε τη διαδικασία που συμβαίνει στο στομάχι και τα έντερα. Αλλά ολόκληρη η διαδικασία της πέψης ξεκινά στο στόμα σας, με το μάσημα. Όταν μασάτε το φαγητό σας, το διασπάτε σε μικρότερα κομμάτια τα οποία είναι πιο εύπεπτα. Όταν αναμειγνύεται με το σάλιο, το μάσημα επιτρέπει στο σώμα σας να εκχυλίσει τη μέγιστη δυνατή ποσότητα θρεπτικών ουσιών από το φαγητό που τρώτε.

Μασήστε τα τρόφιμα 32 φορές

Οι ειδικοί έχουν πολλά να πουν για το μάσημα. Μια κοινή συμβουλή είναι να μασήσετε το φαγητό σας περίπου 32 φορές πριν την κατάποση. Ο στόχος της μάσησης είναι να σπάσει το φαγητό σας και έτσι να χάσει την υφή του.

Οι 32 φορές φαίνεται να είναι ένας μέσος όρος που εφαρμόζεται στα περισσότερα είδη τροφίμων. Τα τρόφιμα που είναι πιο δύσκολα να μασηθούν, όπως μπριζόλα και ξηροί καρποί, μπορεί να απαιτούν έως και 40 δαγκώματα ανά μπουκιά. Τρόφιμα όπως το καρπούζι μπορεί να απαιτούν λιγότερα δακώματα για να σπάσουν – λίγα από 10 έως 15.

Οφέλη από τη μάσηση των τροφίμων

Το μάσημα είναι το πρώτο βήμα της πέψης.

Το μάσημα και το σάλιο αναμιγνύουν το φαγητό στο στόμα σας. Από εκεί, το φαγητό κατεβαίνει στον οισοφάγο σας όταν καταπιείτε.

Ο οισοφάγος σας ωθεί το φαγητό στο στομάχι σας.

Το στομάχι σας κρατά τη τροφή, ενώ αυτή αναμιγνύεται με ένζυμα που συνεχίζουν να διασπούν το φαγητό, ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για ενέργεια.

Όταν το φαγητό χωνεύεται αρκετά στο στομάχι σας, μετακινείται στο λεπτό έντερο, όπου αναμιγνύεται με περισσότερα ένζυμα που συνεχίζουν να το διασπούν. Τα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό απορροφώνται στο λεπτό έντερο.

Τα απόβλητα αποστέλλονται στο παχύ έντερο. Τα απόβλητα που απομένουν εκκρίνονται μέσω του ορθού και του πρωκτού. Οι άνθρωποι μπορεί να ξεχάσουν να μασήσουν τα τρόφιμά τους ή να συνηθίζουν την κατάποση πριν να το έχουν μασήσει πλήρως. Οι άνθρωποι που παίρνουν μπουκιές που είναι πάρα πολύ μεγάλες ή πολύ μικρές ίσως να μην μασάνε σωστά τα τρόφιμα.

Το μάσημα δεν είναι μόνο ένα σημαντικό μέρος της πεπτικής διαδικασίας, αλλά είναι επίσης ευεργετικό για τη γενική υγεία. Οι άνθρωποι που δεν μασούν το φαγητό τους αρκετά καλά πριν καταπιούν, συχνά αναπτύσσουν πεπτικά προβλήματα και διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο:

-πνιγμού

-αναρρόφησης

– υποσιτισμού

– αφυδάτωσης

Οφέλη από τη αργή μάσηση της τροφής

Οι ειδικοί λένε ότι όσο πιο γρήγορα τρώτε, τόσο περισσότερο φαγητό θα τρώτε. Το μάσημα του φαγητού πολλές φορές με βραδύτερο ρυθμό μπορεί να μειώσει τη συνολική πρόσληψη τροφής.

Σε μία μελέτη, 30 υγιείς γυναίκες κατανάλωναν γεύματα σε διαφορετικούς ρυθμούς. Οι γυναίκες που έτρωγαν πιο αργά κατανάλωναν σημαντικά λιγότερη τροφή, αλλά αισθάνονταν πληρέστερες από εκείνες που έτρωγαν γρηγορότερα. Σε άλλη μελέτη, το περισσότερο μάσημα κατά τη διάρκεια του γεύματος βρέθηκε να μειώνει τα ακόλουθα σνακ αργότερα στην ημέρα.

Εκτός από τον έλεγχο βάρους, οι ειδικοί λένε ότι το σωστό μάσημα του φαγητού σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της ποσότητας των θρεπτικών ουσιών που παίρνετε από το φαγητό σας. Σε μια μελέτη, ειδικοί διαπίστωσαν ότι το μάσημα των αμυγδάλων μεταξύ 25 και 40 φορές όχι μόνο καταστέλλει την πείνα αλλά και αυξάνει την ικανότητα των ανθρώπων να απορροφούν θρεπτικά συστατικά από τα αμύγδαλα.

Πώς να μασήσετε

Όταν τρώτε, υπάρχει σωστός και λανθασμένος τρόπος να μασάτε. Δείτε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα γεύματά σας:

  • Μην υπερφορτώνετε το κουτάλι ή το πιρούνι σας. Το φαγητό πρέπει να παραμένει στο πιρούνι χωρίς να πέφτει.
  • Mε την τροφή στο στόμα σας, κλείστε τα χείλη σας και αρχίστε να μασάτε. Η γλώσσα σας πρέπει να μετακινεί το φαγητό από τη μια πλευρά στην άλλη και η σιαγόνα σας πρέπει να περιστρέφεται ελαφρά.
  • Μασήστε αργά, μετρώντας μέχρι το 32 με κάθε δάγκωμα τροφής. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο χρόνο ανάλογα με τον τύπο του φαγητού.
  • Μόλις το δάγκωμα έχει διώξει όλη την υφή που είχε το φαγητό, μπορείτε να καταπιείτε.

Εάν έχετε πεπτικά προβλήματα, το πόσιμο νερό όταν τρώτε δεν είναι πάντα καλό για σας. Το πόσιμο νερό μπορεί να επιβραδύνει την πεπτική διαδικασία αραιώνοντας τα ένζυμα στο σώμα που διασπούν τα τρόφιμα. Αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο εάν πάσχετε από πεπτικές διαταραχές όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Όταν δεν μασάτε αρκετά το φαγητό σας

Όταν δεν μασάτε αρκετά τα τρόφιμά σας, το υπόλοιπο του πεπτικού σας συστήματος μπερδεύεται. Το σώμα σας μπορεί να μην παράγει αρκετά από τα ένζυμα που χρειάζονται για να διασπάσει πλήρως το φαγητό σας. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα, όπως:

– φούσκωμα

-διάρροια

– καούρα

-γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

-κράμπες

-ναυτία

– πονοκεφάλους

-προβλήματα στο δέρμα

-ευερέθιστο έντερο

-υποσιτισμό

-δυσπεψία

-αέρια

Άλλες χρήσιμες συμβουλές διατροφής

Αξιοποιήστε στο έπακρο το φαγητό σας τρώγοντας σωστά. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να φάτε για να βελτιώσετε την πεπτική σας υγεία:

 

Πιείτε νερό 30 λεπτά πριν ή μετά το φαγητό, αλλά όχι με το γεύμα σας. Αυτό αυξάνει την αποτελεσματικότητα της πέψης σας. Μην πίνετε καφέ αμέσως μετά το γεύμα. Αυτό μπορεί να επιταχύνει την πέψη σας και να σας στείλει στο μπάνιο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει καούρα από την οξύτητά του. Αποφύγετε τα φρούτα και τα επεξεργασμένα γλυκά αμέσως μετά το γεύμα. Τα τρόφιμα με ζάχαρη πέπτονται γρήγορα και μπορεί να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα. Αποφύγετε την έντονη άσκηση μετά από ένα γεύμα. Η πέψη απαιτεί ενέργεια και είναι λιγότερο αποτελεσματική όταν ασκείστε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon