Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μασήστε τα τρόφιμα 32 φορές: γιατί;

Μασήστε τα τρόφιμα 32 φορές: γιατί;


Όταν σκέφτεστε το φαγητό, μπορεί να σκέφτεστε τη διαδικασία που συμβαίνει στο στομάχι και τα έντερα. Αλλά ολόκληρη η διαδικασία της πέψης ξεκινά στο στόμα σας, με το μάσημα. Όταν μασάτε το φαγητό σας, το διασπάτε σε μικρότερα κομμάτια τα οποία είναι πιο εύπεπτα. Όταν αναμειγνύεται με το σάλιο, το μάσημα επιτρέπει στο σώμα σας να εκχυλίσει τη μέγιστη δυνατή ποσότητα θρεπτικών ουσιών από το φαγητό που τρώτε.

Μασήστε τα τρόφιμα 32 φορές


Οι ειδικοί έχουν πολλά να πουν για το μάσημα. Μια κοινή συμβουλή είναι να μασήσετε το φαγητό σας περίπου 32 φορές πριν την κατάποση. Ο στόχος της μάσησης είναι να σπάσει το φαγητό σας και έτσι να χάσει την υφή του.

Οι 32 φορές φαίνεται να είναι ένας μέσος όρος που εφαρμόζεται στα περισσότερα είδη τροφίμων. Τα τρόφιμα που είναι πιο δύσκολα να μασηθούν, όπως μπριζόλα και ξηροί καρποί, μπορεί να απαιτούν έως και 40 δαγκώματα ανά μπουκιά. Τρόφιμα όπως το καρπούζι μπορεί να απαιτούν λιγότερα δακώματα για να σπάσουν – λίγα από 10 έως 15.

Οφέλη από τη μάσηση των τροφίμων

Το μάσημα είναι το πρώτο βήμα της πέψης.

Το μάσημα και το σάλιο αναμιγνύουν το φαγητό στο στόμα σας. Από εκεί, το φαγητό κατεβαίνει στον οισοφάγο σας όταν καταπιείτε.

Ο οισοφάγος σας ωθεί το φαγητό στο στομάχι σας.

Το στομάχι σας κρατά τη τροφή, ενώ αυτή αναμιγνύεται με ένζυμα που συνεχίζουν να διασπούν το φαγητό, ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για ενέργεια.

Όταν το φαγητό χωνεύεται αρκετά στο στομάχι σας, μετακινείται στο λεπτό έντερο, όπου αναμιγνύεται με περισσότερα ένζυμα που συνεχίζουν να το διασπούν. Τα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό απορροφώνται στο λεπτό έντερο.

Τα απόβλητα αποστέλλονται στο παχύ έντερο. Τα απόβλητα που απομένουν εκκρίνονται μέσω του ορθού και του πρωκτού. Οι άνθρωποι μπορεί να ξεχάσουν να μασήσουν τα τρόφιμά τους ή να συνηθίζουν την κατάποση πριν να το έχουν μασήσει πλήρως. Οι άνθρωποι που παίρνουν μπουκιές που είναι πάρα πολύ μεγάλες ή πολύ μικρές ίσως να μην μασάνε σωστά τα τρόφιμα.

Το μάσημα δεν είναι μόνο ένα σημαντικό μέρος της πεπτικής διαδικασίας, αλλά είναι επίσης ευεργετικό για τη γενική υγεία. Οι άνθρωποι που δεν μασούν το φαγητό τους αρκετά καλά πριν καταπιούν, συχνά αναπτύσσουν πεπτικά προβλήματα και διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο:

-πνιγμού

-αναρρόφησης

– υποσιτισμού

– αφυδάτωσης

Οφέλη από τη αργή μάσηση της τροφής

Οι ειδικοί λένε ότι όσο πιο γρήγορα τρώτε, τόσο περισσότερο φαγητό θα τρώτε. Το μάσημα του φαγητού πολλές φορές με βραδύτερο ρυθμό μπορεί να μειώσει τη συνολική πρόσληψη τροφής.

Σε μία μελέτη, 30 υγιείς γυναίκες κατανάλωναν γεύματα σε διαφορετικούς ρυθμούς. Οι γυναίκες που έτρωγαν πιο αργά κατανάλωναν σημαντικά λιγότερη τροφή, αλλά αισθάνονταν πληρέστερες από εκείνες που έτρωγαν γρηγορότερα. Σε άλλη μελέτη, το περισσότερο μάσημα κατά τη διάρκεια του γεύματος βρέθηκε να μειώνει τα ακόλουθα σνακ αργότερα στην ημέρα.

Εκτός από τον έλεγχο βάρους, οι ειδικοί λένε ότι το σωστό μάσημα του φαγητού σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της ποσότητας των θρεπτικών ουσιών που παίρνετε από το φαγητό σας. Σε μια μελέτη, ειδικοί διαπίστωσαν ότι το μάσημα των αμυγδάλων μεταξύ 25 και 40 φορές όχι μόνο καταστέλλει την πείνα αλλά και αυξάνει την ικανότητα των ανθρώπων να απορροφούν θρεπτικά συστατικά από τα αμύγδαλα.

Πώς να μασήσετε

Όταν τρώτε, υπάρχει σωστός και λανθασμένος τρόπος να μασάτε. Δείτε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα γεύματά σας:

  • Μην υπερφορτώνετε το κουτάλι ή το πιρούνι σας. Το φαγητό πρέπει να παραμένει στο πιρούνι χωρίς να πέφτει.
  • Mε την τροφή στο στόμα σας, κλείστε τα χείλη σας και αρχίστε να μασάτε. Η γλώσσα σας πρέπει να μετακινεί το φαγητό από τη μια πλευρά στην άλλη και η σιαγόνα σας πρέπει να περιστρέφεται ελαφρά.
  • Μασήστε αργά, μετρώντας μέχρι το 32 με κάθε δάγκωμα τροφής. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο χρόνο ανάλογα με τον τύπο του φαγητού.
  • Μόλις το δάγκωμα έχει διώξει όλη την υφή που είχε το φαγητό, μπορείτε να καταπιείτε.

Εάν έχετε πεπτικά προβλήματα, το πόσιμο νερό όταν τρώτε δεν είναι πάντα καλό για σας. Το πόσιμο νερό μπορεί να επιβραδύνει την πεπτική διαδικασία αραιώνοντας τα ένζυμα στο σώμα που διασπούν τα τρόφιμα. Αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο εάν πάσχετε από πεπτικές διαταραχές όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Όταν δεν μασάτε αρκετά το φαγητό σας

Όταν δεν μασάτε αρκετά τα τρόφιμά σας, το υπόλοιπο του πεπτικού σας συστήματος μπερδεύεται. Το σώμα σας μπορεί να μην παράγει αρκετά από τα ένζυμα που χρειάζονται για να διασπάσει πλήρως το φαγητό σας. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα, όπως:

– φούσκωμα

-διάρροια

– καούρα

-γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

-κράμπες

-ναυτία

– πονοκεφάλους

-προβλήματα στο δέρμα

-ευερέθιστο έντερο

-υποσιτισμό

-δυσπεψία

-αέρια

Άλλες χρήσιμες συμβουλές διατροφής

Αξιοποιήστε στο έπακρο το φαγητό σας τρώγοντας σωστά. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να φάτε για να βελτιώσετε την πεπτική σας υγεία:

 

Πιείτε νερό 30 λεπτά πριν ή μετά το φαγητό, αλλά όχι με το γεύμα σας. Αυτό αυξάνει την αποτελεσματικότητα της πέψης σας. Μην πίνετε καφέ αμέσως μετά το γεύμα. Αυτό μπορεί να επιταχύνει την πέψη σας και να σας στείλει στο μπάνιο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει καούρα από την οξύτητά του. Αποφύγετε τα φρούτα και τα επεξεργασμένα γλυκά αμέσως μετά το γεύμα. Τα τρόφιμα με ζάχαρη πέπτονται γρήγορα και μπορεί να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα. Αποφύγετε την έντονη άσκηση μετά από ένα γεύμα. Η πέψη απαιτεί ενέργεια και είναι λιγότερο αποτελεσματική όταν ασκείστε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon