Μάραθος: Οι σπόροι μάραθου είναι ένα μπαχαρικό που συλλέγεται από έναν από τους διάφορους τύπους φυτών μάραθου. Έχουν μια γλυκιά, ισχυρή γεύση που μοιάζει με τη γλυκόριζα.
Οι σπόροι μάραθου είναι ένα μπαχαρικό που συλλέγεται από έναν από τους διάφορους τύπους φυτών μάραθου. Έχουν μια γλυκιά, ισχυρή γεύση που μοιάζει με τη γλυκόριζα. Οι σπόροι μάραθου χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στην ιταλική μαγειρική. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα είδη τροφίμων και τα τελευταία χρόνια, η δυτική κουλτούρα έχει ανοίξει τις πόρτες της σε δημιουργικές χρήσεις των σπόρων μάραθου σε συνταγές.
Οφέλη για την υγεία
Σε πολλά μέρη του κόσμου, οι σπόροι μάραθου χρησιμοποιούνται ιατρικά για τη θεραπεία των πάντων, από τις κράμπες της περιόδου μέχρι τα κακά αέρια. Μερικές από αυτές τις χρήσεις έχουν επιβεβαιωθεί από έρευνα, ενώ άλλες βρίσκονται ακόμη υπό δοκιμή.
Απώλεια βάρους
Οι σπόροι μάραθου μερικές φορές διατίθενται στο εμπόριο ως εργαλείο απώλειας βάρους. Μπορεί να υπάρχει κάποια αλήθεια στον ισχυρισμό ότι οι σπόροι μάραθου μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Μια πρώιμη μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση σπόρων μάραθου μειώνει την όρεξη και μειώνει σημαντικά την υπερκατανάλωση τροφής κατά την ώρα των γευμάτων. Για άτομα με παχυσαρκία που προκαλείται από λαχτάρα για φαγητό και υπερκατανάλωση τροφής, οι σπόροι μάραθου θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε σπόρους μάραθου για να βοηθήσετε στη διαχείριση του βάρους.
Πρόληψη Καρκίνου
Μία από τις κύριες ενώσεις που βρίσκονται στους σπόρους μάραθου είναι η ανηθόλη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανηθόλη είναι αποτελεσματική στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων του μαστού και στη διακοπή της εξάπλωσης τόσο των καρκινικών κυττάρων του μαστού όσο και του ήπατος. Αυτές οι μελέτες δεν έχουν ακόμη προχωρήσει πέρα από το εργαστήριο, αλλά τα αρχικά ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα.
Αύξηση της παραγωγής γάλακτος για γυναίκες που θηλάζουν
Οι γυναίκες που θηλάζουν μερικές φορές αγωνίζονται να δημιουργήσουν αρκετό γάλα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των μωρών τους. Οι σπόροι μάραθου θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτό το πρόβλημα. Η ανηθόλη, μια κύρια ένωση που βρίσκεται στους σπόρους μάραθου, έχει ιδιότητες που μιμούνται τα οιστρογόνα και μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της παραγωγής γάλακτος.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση σπόρων μάραθου αυξάνει την προλακτίνη – την ορμόνη που ενεργοποιεί την παραγωγή γάλακτος. Εάν θηλάζετε και έχετε χαμηλή παροχή γάλακτος, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ρωτήσετε το γιατρό σας εάν η κατανάλωση τσαγιού με σπόρους μάραθου θα μπορούσε να είναι χρήσιμη.
Θρέψη
Εκτός από τα άλλα οφέλη για την υγεία, οι σπόροι μάραθου είναι πλούσιοι σε:
- Βιταμίνη C
- Ασβέστιο
- Σίδερο
- Μαγνήσιο
- Κάλιο
Πράγματα που πρέπει να προσέξετε
Αν και οι ολόκληροι σπόροι μάραθου είναι ασφαλείς να καταναλωθούν με μέτρο, τα συγκεντρωμένα επίπεδα χημικών ουσιών που βρίσκονται σε πολλά συμπληρώματα ή αιθέρια έλαια μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλή. Η ανηθόλη, μια από τις κύριες ενώσεις στους σπόρους μάραθου, έχει ιδιότητες παρόμοιες με τα οιστρογόνα. Σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να επηρεάσει τα φάρμακα και να προκαλέσει απροσδόκητες παρενέργειες.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν το αιθέριο έλαιο μάραθου χρησιμοποιήθηκε σε έγκυους αρουραίους, προκάλεσε τον θάνατο των εμβρύων τους. Εάν είστε έγκυος, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα ή αιθέρια έλαια από σπόρους μάραθου.
Πώς να παρασκευάσετε τους σπόρους μάραθου
Ένα από τα κύρια ενδιαφέροντα των σπόρων μάραθου είναι ότι παρέχουν ένα άρωμα χαμηλών θερμίδων, χωρίς χοληστερόλη για τις συνταγές. Έχουν γλυκιά, αρωματική γεύση και παραδοσιακά χρησιμοποιούνται σε κάρυ και ιταλικά φαγητά. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους μάραθου στη μαγειρική σας. Για επιπλέον ενίσχυση της γεύσης, δοκιμάστε να τα προσθέσετε σε:
- Σαλάτες
- Ψωμιά
- Σούπες και μαγειρευτά
- Κάρυ
- Ζυμαρικά
- Επιδόρπια
Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, είναι δημοφιλές να τρώτε μόνοι τους καβουρδισμένους σπόρους μάραθου. Ψήστε τα με λίγο αλάτι ή ζάχαρη για να φτιάξετε ένα νόστιμο, χορταστικό σνακ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube