Μαραθόπιτα: Η μαραθόπιτα σερβίρεται ως κύριο πιάτο μαζί με μια τραγανή σαλάτα ή ως μια απολαυστική προσθήκη σε ένα brunch ή πικνίκ.
Η μαραθόπιτα είναι ένα νόστιμο και γευστικό πιάτο που αναδεικνύει τη μοναδική γεύση του μάραθου, ενός βολβώδους λαχανικού που είναι γνωστό για τη διακριτική του γεύση σαν γλυκόριζα. Αυτή η αλμυρή πίτα συνδυάζει τον αρωματικό μάραθο με μια κρεμώδη γέμιση και μια τραγανή κρούστα, με αποτέλεσμα ένα χορταστικό και ανακουφιστικό γεύμα. Ακολουθεί μια συνταγή που θα σας καθοδηγήσει στο να φτιάξετε μια υπέροχη μαραθόπιτα.
Μαραθόπιτα
Για την κρούστα:
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο, κρύο και κομμένο σε κύβους
- 1/4 φλιτζάνι παγωμένο νερό
Για τη γέμιση:
- 4 μεγάλοι βολβοί μάραθου, κομμένοι σε λεπτές φέτες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα
- 1 φλιτζάνι παχύρρευστη κρέμα
- 3 αυγά
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
- Φρέσκος άνηθος ή μαϊντανός για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Παρασκευή συνταγής
- Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C.
- Για να φτιάξετε την κρούστα, συνδυάστε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε το κρύο, κομμένο σε κύβους βούτυρο και χρησιμοποιήστε ένα κουπάτ ζαχαροπλαστικής ή με τα δάχτυλά σας για να κόψετε το βούτυρο στο αλεύρι μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρό τρίμμα.
- Προσθέστε σταδιακά το παγωμένο νερό, μια κουταλιά της σούπας και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Στο μεταξύ ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένο και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα και να μυρίσουν.
- Προσθέστε τον κομμένο σε φέτες μάραθο στο τηγάνι και μαγειρέψτε για περίπου 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσει και να καραμελώσει ελαφρώς το μάραθο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Ανοίγετε την παγωμένη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε κύκλο που ταιριάζει στην πιάτα σας. Μεταφέρετε τη ζύμη στο ταψί και πιέστε την απαλά στον πάτο και στα πλαϊνά.
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί την παχύρρευστη κρέμα, τα αυγά, το τριμμένο τυρί, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να ενωθούν καλά.
- Απλώστε το κρύο μείγμα μάραθου ομοιόμορφα πάνω από την κρούστα. Περιχύνετε το μάραθο με το μείγμα της κρέμας και των αυγών, φροντίζοντας να γεμίσει τα κενά.
- Τοποθετείτε το ταψί της πίτας σε ταψί και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 35-40 λεπτά ή μέχρι να δέσει η γέμιση και να ροδίσει η κρούστα.
- Βγάζετε την μαραθόπιτα από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς πριν τη σερβίρουμε. Γαρνίρετε με φρέσκο άνηθο ή μαϊντανό, αν θέλετε.
Η μαραθόπιτα μπορείτε να την απολαύσετε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, καθιστώντας την ένα ευέλικτο πιάτο για κάθε περίσταση. Σερβίρεται ως κύριο πιάτο μαζί με μια τραγανή σαλάτα ή ως μια απολαυστική προσθήκη σε ένα brunch ή πικνίκ. Ο συνδυασμός γεύσεων και υφών σε αυτή την πίτα σίγουρα θα ευχαριστήσει τους γευστικούς σας ουρανίσκους και θα σας αφήσει να λαχταρείτε περισσότερο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube