Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μανιτάρια: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και προλαμβάνουν παθήσεις [vid]

Μανιτάρια: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και προλαμβάνουν παθήσεις [vid]


Τα μανιτάρια περιέχουν πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά είναι χημικές ουσίες που βοηθούν το σώμα να αποβάλλει τις ελεύθερες ρίζες.


Οι ελεύθερες ρίζες είναι τοξικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού και άλλων σωματικών διεργασιών. Μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα και αν μαζευτούν πάρα πολλά, μπορεί να προκύψει οξειδωτικό στρες. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του σώματος και μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παθήσεις υγείας.

Μεταξύ των αντιοξειδωτικών παραγόντων που περιέχονται στα μανιτάρια συναντάμε:

  • σελήνιο
  • βιταμίνη C
  • χολίνη
  • Καρκίνος

Η περιεκτικότητα των μανιταριών σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, του προστάτη, του μαστού, καθώς και άλλων τύπων, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα.

Τα μανιτάρια περιέχουν επίσης μια μικρή ποσότητα βιταμίνης D. Υπάρχουν κάποια στοιχεία ότι η πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία ορισμένων ειδών καρκίνου. Σημειώνεται οστώσο, ότι έκθεση του 2018 αναφέρει ότι η επίδραση της μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Η χολίνη είναι ένα άλλο αντιοξειδωτικό που περιέχετε στα μανιτάρια. Ορισμένες μελέτες προτείνουν ότι η κατανάλωση χολίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου, ενώ τουλάχιστον μία μελέτη έδειξε ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

  • Διαβήτης

Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με μια αναθεώρηση του 2018, τα άτομα που τρώνε πολλές φυτικές ίνες μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Για όσους το έχουν ήδη τη νόσο, οι φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Ένα φλιτζάνι κομμένα, ωμά μανιτάρια, βάρους 70 γραμμαρίων παρέχει σχεδόν 1 g φυτικών ινών.

Οι Διατροφικές Οδηγίες συνιστούν στους ενήλικες να καταναλώνουν 22,4–33,6 g διαιτητικών ινών κάθε μέρα, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.

  • Υγεία της καρδιάς

Οι φυτικές ίνες, το κάλιο και η βιταμίνη C στα μανιτάρια μπορούν να συμβάλουν στην καρδιαγγειακή υγεία.

Το κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η American Heart Association (AHA) συνιστά τη μείωση της πρόσληψης πρόσθετου αλατιού στη διατροφή και την κατανάλωση περισσότερων τροφών που περιέχουν κάλιο.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές, πρέπει να καταναλώνουμε περίπου 4.700 χιλιοστόγραμμα (mg) καλίου κάθε μέρα. Τα μανιτάρια εμφανίζονται στη λίστα τροφίμων της AHA που παρέχουν κάλιο.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία του πλανήτη μας

Υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να προστατέψουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου πριν τα 50

Τα λευκά μανιτάρια μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη καρκίνου στον προστάτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon