Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μανιτάρια: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και προλαμβάνουν παθήσεις [vid]

Μανιτάρια: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και προλαμβάνουν παθήσεις [vid]

Τα μανιτάρια περιέχουν πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά είναι χημικές ουσίες που βοηθούν το σώμα να αποβάλλει τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι τοξικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού και άλλων σωματικών διεργασιών. Μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα και αν μαζευτούν πάρα πολλά, μπορεί να προκύψει οξειδωτικό στρες. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του σώματος και μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παθήσεις υγείας.

Μεταξύ των αντιοξειδωτικών παραγόντων που περιέχονται στα μανιτάρια συναντάμε:

  • σελήνιο
  • βιταμίνη C
  • χολίνη
  • Καρκίνος

Η περιεκτικότητα των μανιταριών σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, του προστάτη, του μαστού, καθώς και άλλων τύπων, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα.

Τα μανιτάρια περιέχουν επίσης μια μικρή ποσότητα βιταμίνης D. Υπάρχουν κάποια στοιχεία ότι η πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία ορισμένων ειδών καρκίνου. Σημειώνεται οστώσο, ότι έκθεση του 2018 αναφέρει ότι η επίδραση της μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Η χολίνη είναι ένα άλλο αντιοξειδωτικό που περιέχετε στα μανιτάρια. Ορισμένες μελέτες προτείνουν ότι η κατανάλωση χολίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου, ενώ τουλάχιστον μία μελέτη έδειξε ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

  • Διαβήτης

Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με μια αναθεώρηση του 2018, τα άτομα που τρώνε πολλές φυτικές ίνες μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Για όσους το έχουν ήδη τη νόσο, οι φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Ένα φλιτζάνι κομμένα, ωμά μανιτάρια, βάρους 70 γραμμαρίων παρέχει σχεδόν 1 g φυτικών ινών.

Οι Διατροφικές Οδηγίες συνιστούν στους ενήλικες να καταναλώνουν 22,4–33,6 g διαιτητικών ινών κάθε μέρα, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.

  • Υγεία της καρδιάς

Οι φυτικές ίνες, το κάλιο και η βιταμίνη C στα μανιτάρια μπορούν να συμβάλουν στην καρδιαγγειακή υγεία.

Το κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η American Heart Association (AHA) συνιστά τη μείωση της πρόσληψης πρόσθετου αλατιού στη διατροφή και την κατανάλωση περισσότερων τροφών που περιέχουν κάλιο.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές, πρέπει να καταναλώνουμε περίπου 4.700 χιλιοστόγραμμα (mg) καλίου κάθε μέρα. Τα μανιτάρια εμφανίζονται στη λίστα τροφίμων της AHA που παρέχουν κάλιο.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία του πλανήτη μας

Υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να προστατέψουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου πριν τα 50

Τα λευκά μανιτάρια μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη καρκίνου στον προστάτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon