Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μανιτάρια: Γιατί πρέπει να εντάξουμε τα μανιτάρια στη διατροφή μας;

Μανιτάρια: Γιατί πρέπει να εντάξουμε τα μανιτάρια στη διατροφή μας;

Μανιτάρια: Οι ερευνητές συνεχίζουν να αποκαλύπτουν πώς τα μανιτάρια μπορούν να αποτρέψουν τις χρόνιες ασθένειες και να βελτιώσουν την καθημερινή σας υγεία.

Τα μανιτάρια είναι ένας μύκητας, αλλά αυτό δεν πτόησε τους περισσότερους Αμερικανούς από το να τα προσθέσουν στα γεύματα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ο μέσος Αμερικανός τρώει περίπου τρία κιλά μανιτάρια το χρόνο. Και τώρα υπάρχει ακόμα περισσότερος λόγος να εντάξετε τα μανιτάρια στη διατροφή σας. Τα μανιτάρια δίνουν μια αλμυρή γεύση στα γεύματα χωρίς να προσθέτουν πολύ λίπος, θερμίδες ή νάτριο. Όμως τα οφέλη για την υγεία δεν σταματούν εδώ. Οι ερευνητές συνεχίζουν να αποκαλύπτουν πώς τα μανιτάρια μπορούν να αποτρέψουν τις χρόνιες ασθένειες και να βελτιώσουν την καθημερινή σας υγεία.


Πόσο επωφελείται ο οργανισμός μας από την κατανάλωση μανιταριών;

1. Μειώστε τον κίνδυνο καρκίνου. Μια ανασκόπηση 17 μελετών για τον καρκίνο από το 1966 έως το 2020 δείχνει ότι η κατανάλωση μόλις 18 γραμμαρίων μανιταριών (ίσο με περίπου ένα 1/8 φλιτζάνι ή δύο μέτρια μανιτάρια) την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου έως και 45%. Τα μανιτάρια είναι μια ισχυρή πηγή εργοθειονίνης, ενός αμινοξέος και αντιοξειδωτικού που αποτρέπει ή επιβραδύνει την κυτταρική βλάβη. Ορισμένες ποικιλίες μανιταριών (όπως το shiitake, το oyster, το maitake και το king oyster) έχουν υψηλότερες ποσότητες εργοθειονίνης. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενσωμάτωση οποιασδήποτε ποικιλίας μανιταριών στην καθημερινή σας διατροφή θα μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

2. Μειώστε την πρόσληψη νατρίου. Το νάτριο και η υψηλή αρτηριακή πίεση συχνά πάνε χέρι-χέρι. Το νάτριο αναγκάζει το σώμα να συγκρατεί περίσσεια υγρών, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Για να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου, σκεφτείτε να προσθέσετε μανιτάρια στα γεύματά σας. Τα μανιτάρια είναι φυσικά χαμηλά σε νάτριο – ένα ολόκληρο φλιτζάνι λευκά μανιτάρια έχει μόλις πέντε χιλιοστόγραμμα νατρίου. Προσφέρουν αλμυρή γεύση που μειώνει την ανάγκη για πρόσθετο αλάτι για να κρατήσει την αρτηριακή σας πίεση σε χαμηλά επίπεδα. Μια μελέτη από το Culinary Institute of American και UC Davis δείχνει ότι η αντικατάσταση του μισού κρέατος με μανιτάρια σε μια παραδοσιακή συνταγή μοσχαρίσιου κιμά μπορεί να διατηρήσει τη γεύση ενώ μειώνει την πρόσληψη νατρίου κατά 25%.

3. Προωθεί τη μείωση της χοληστερόλης. Τα μανιτάρια αποτελούν ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του κόκκινου κρέατος ενώ ελαχιστοποιούν τις θερμίδες, το λίπος και τη χοληστερόλη. Η έρευνα δείχνει ότι τα μανιτάρια shiitake, ειδικότερα, βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα. Περιέχουν ενώσεις που αναστέλλουν την παραγωγή χοληστερόλης, εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης και μειώνουν τη συνολική ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα σας.

4. Προστατέψτε την υγεία του εγκεφάλου. Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης μανιταριών στην ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI). Το MCI προκαλεί δυσκολίες στη μνήμη και τη γλώσσα και είναι συχνά πρόδρομος της νόσου του Αλτσχάιμερ. Σε μια μελέτη στη Σιγκαπούρη, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερα από δύο φλιτζάνια μανιτάρια την εβδομάδα είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν MCI. Ακόμη και εκείνοι που έφαγαν μόνο ένα φλιτζάνι είδαν κάποιο όφελος. Τα μανιτάρια που έφαγαν οι συμμετέχοντες περιελάμβαναν μανιτάρια χρυσαφί, στρείδι, shiitake και λευκά μανιτάρια.

5. Παρέχετε πηγή βιταμίνης D. Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο για να διατηρήσει και να χτίσει γερά οστά. Πολλοί άνθρωποι βασίζονται σε συμπληρώματα ή την ηλιοφάνεια για να λάβουν βιταμίνη D, αλλά αν θέλετε να πάρετε αυτό το θρεπτικό συστατικό μέσω της διατροφής σας, τα μανιτάρια μπορεί να είναι η απάντηση. Είναι το μόνο είδος προϊόντος που είναι πηγή βιταμίνης D. Όπως οι άνθρωποι, ορισμένα μανιτάρια που εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία ή ηλιακό φως μπορεί να αυξήσουν τις ποσότητες βιταμίνης D τους. Το λευκό κουμπί, η πορταμπέλα και τα μανιτάρια cremini παρέχουν την περισσότερη βιταμίνη D μετά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία ή το φως του ήλιου. Για να λάβετε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα, κόψτε σε φέτες τρία μανιτάρια (ή μια πορταμπέλα), εκθέστε τα στον ήλιο για τουλάχιστον 15 λεπτά και απολαύστε τα. Τρώγοντας λίγο περισσότερο από ένα φλιτζάνι μανιτάρια maitake επιτυγχάνετε τον ίδιο στόχο χωρίς την ανάγκη έκθεσης στον ήλιο.

6. Τονώστε ένα πιο υγιές έντερο. Το μικροβίωμα στο έντερο σας φιλοξενεί οργανισμούς και βακτήρια που παίζουν μεγάλο ρόλο στην υγεία και τη διάθεσή σας. Ένας τρόπος για να διατηρήσετε το έντερο σας υγιές είναι να τονώσετε την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων σε αυτόν τον χώρο με τη χρήση πρεβιοτικών, όπως τα μανιτάρια. Έρευνες δείχνουν ότι οι πολυσακχαρίτες των μανιταριών, ο πιο άφθονος υδατάνθρακάς τους, διεγείρουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων. Ενώ πολλά τρόφιμα διασπώνται με το οξύ του στομάχου, οι πολυσακχαρίτες που βρίσκονται στα μανιτάρια περνούν από το στομάχι αμετάβλητοι και μπορούν να φτάσουν στο κόλον για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων εκεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

10 Λόγοι που η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητη

Εύκολη συνταγή ζυμαρικών με σπανάκι και μανιτάρια

Η πίτσα που θα ξετρελάνει όλη την οικογένεια!

Κατανάλωση ζάχαρης: Tips για να μειώσετε τη ζάχαρη εύκολα και γρήγορα

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Η σούπα που θα σώσει το ανοσοποιητικό σας

Σούπα τζίντζερ καρότο: Η σούπα καρότου με τζίντζερ είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Το τζίντζερ προσφέρει μια υπέροχη γεύση και ζεστασιά στη σούπα, ενώ τα καρότα είναι γεμάτα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Μήπως τρώτε πολύ κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας;

Η υπερβολική κατανάλωση ενός μόνο τύπου κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική ανισορροπία. Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος B, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγεία του αίματος.

Γουακαμόλε: Η αυθεντική συνταγή για μια μεξικάνικη φιέστα

Γουακαμόλε: Το γουακαμόλε είναι μια παραδοσιακή μεξικάνικη συνταγή που βασίζεται στο αβοκάντο και έχει γίνει αγαπημένο συνοδευτικό σε πολλά τραπέζια. Είτε για να συνοδεύσει nachos, tacos ή ακόμα και σαν ντιπ

Ζυμαρικά με μπρόκολο και cheddar: Το πιο comfort φαγητό

Ζυμαρικά με μπρόκολο και cheddar: Τα ζυμαρικά με μπρόκολο και τυρί τσένταρ είναι ένα γευστικό και θρεπτικό πιάτο, ιδανικό για το καθημερινό τραπέζι. Συνδυάζοντας την κρεμώδη γεύση του τυριού με τα θρεπτικά συστατικά του μπρόκολου,

Brownies με τριπλή σοκολάτα: Η απόλυτη συνταγή για τους λάτρεις της σοκολάτας

Brownies με τριπλή σοκολάτα: Τα brownies με τριπλή σοκολάτα είναι μια από τις πιο απολαυστικές και σοκολατένιες λιχουδιές που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γλυκατζή. Η συνταγή αυτή συνδυάζει τρεις διαφορετικούς τύπους σοκολάτας

Pescatarian: Μια ισορροπημένη προσέγγιση διατροφής

Pescatarian: Μια δίαιτα ψαρέματος προσφέρει έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής που συνδυάζει τα οφέλη των φυτικών τροφών, των πρωτεϊνών και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στα ψάρια.

Σκαρτοτσέτα: Κοκκινιστά ρολάκια μοσχαριού, γεμιστά με τυρί και μυρωδικά

Σκαρτοτσέτα: Στο κυριακάτικο τραπέζι μας συχνά φιλοξενούμε πιάτα που συνδυάζουν την παράδοση με τη γεύση, και ένα από τα πιο αγαπημένα μας είναι η «Σκαρτοτσέτα», δηλαδή κοκκινιστά ρολάκια μοσχαριού γεμιστά με τυρί και μυρωδικά.

Close Icon