Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μανιτάρια: 5 Οφέλη των μανιταριών για τον οργανισμό μας

Μανιτάρια: 5 Οφέλη των μανιταριών για τον οργανισμό μας

Μανιτάρια: Τα μανιτάρια είναι μια από τις λίγες μη ζωικές πηγές βιταμίνης D.


Όλα τα μανιτάρια είναι μύκητες και παράγουν σπόρια, παρόμοια με τη γύρη ή τους σπόρους, που τους επιτρέπει να εξαπλώνονται ή να ταξιδεύουν με τον άνεμο. Το υπόλοιπο μανιτάρι στη συνέχεια ωριμάζει, συνήθως ζει στο έδαφος ή στο ξύλο. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι μανιταριών, μερικά από τα οποία είναι βρώσιμα, συμπεριλαμβανομένων γνωστών ειδών όπως το κουμπάκι, το στρείδι, το πορτσίνι και το chanterelle. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά που δεν είναι βρώσιμα και μπορεί να προκαλέσουν πόνους στο στομάχι ή εμετό εάν καταναλωθούν, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποβούν θανατηφόρα, όπως το κοινό μανιτάρι του θανάτου. Τα μανιτάρια ερευνώνται όλο και περισσότερο και χρησιμοποιούνται για τα σημαντικά οφέλη τους για την υγεία, με μια σειρά από ποικιλίες να επιδεικνύουν φαρμακευτικές ιδιότητες.

Τα 5 κορυφαία οφέλη των μανιταριών για την υγεία

Φυτική πηγή βιταμίνης D

Τα μανιτάρια είναι μια από τις λίγες μη ζωικές πηγές βιταμίνης D. Όταν καλλιεργούνται, εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV), είτε από το ηλιακό φως είτε από μια λάμπα UV, τα μανιτάρια αυξάνουν τη συγκέντρωσή τους σε βιταμίνη D. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να κάνετε Αυτό στο σπίτι αφήνοντας τα μανιτάρια έξω στον πάγκο σε άμεσο ηλιακό φως για 15-120 λεπτά. μελέτες δείχνουν ότι αυτή η απλή πράξη μπορεί να οδηγήσει σε επίπεδα βιταμίνης D2 έως και 10 mcg ανά 100 g φρέσκου βάρους.

Περιέχουν θρεπτικά συστατικά που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό

Τα μανιτάρια περιέχουν ενεργούς πολυσακχαρίτες, ένας από τους οποίους είναι ένας τύπος διαλυτής ίνας που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη. Αυτή η ένωση ενεργοποιεί μέρη του ανοσοποιητικού σας συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των ανοσοκυττάρων που ονομάζονται φυσικά φονικά κύτταρα και μακροφάγα, και με αυτόν τον τρόπο αυξάνει την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις και πιθανώς ακόμη και να σταματήσει την ανάπτυξη ή την εξέλιξη των όγκων.

Τα μανιτάρια περιέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται σελήνιο, το οποίο βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στην πρόληψη της βλάβης στα κύτταρα και τους ιστούς.

Mπορεί να είναι ευεργετικό για τη διαχείριση νευροεκφυλιστικών καταστάσεων

Ορισμένες ποικιλίες μανιταριών αναφέρονται ως «φαρμακευτικές», επειδή πιστεύεται ότι έχουν συγκεκριμένες θεραπευτικές ιδιότητες. Τα φαρμακευτικά μανιτάρια, όπως η χαίτη του λιονταριού και το reishi, λαμβάνονται πιο συχνά ως σκόνη ή συμπλήρωμα αντί να καταναλώνονται ολόκληρα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τέτοια φαρμακευτικά μανιτάρια μπορεί να είναι ευεργετικά στη θεραπεία και τη διαχείριση νευροεκφυλιστικών ασθενειών και ενδεχομένως για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Μπορεί να είναι χρήσιμο στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς

Τα μανιτάρια έχουν αποδειχθεί ότι έχουν κάποιες θεραπευτικές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, ιδιαίτερα σε υπέρβαρους ενήλικες. Συμβάλλουν επίσης σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της προσκόλλησης των κυττάρων στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και στο σχηματισμό πλάκας. Αυτό με τη σειρά του βοηθά στην προστασία της καρδιάς διατηρώντας υγιή την αρτηριακή πίεση και την κυκλοφορία του αίματος.

Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου

Οι ενώσεις στα μανιτάρια, συμπεριλαμβανομένης της βήτα γλυκάνης, φαίνεται να δρουν ως πρεβιοτικά, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου και προάγοντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον στο έντερο. Αυτό είναι σημαντικό επειδή ένα υγιές έντερο παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της άμυνας του ανοσοποιητικού μας, στην πέψη της τροφής μας καθώς και στην επικοινωνία με τον εγκέφαλο μέσω των νεύρων και των ορμονών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες;

Ποια τρόφιμα συμπεριλαμβάνουν βιταμίνη D;

Γαλέτα άγριων μανιταριών που όλοι θα λατρέψουν

Τα πιο νόστιμα ζυμαρικά με κοτόπουλο και μανιτάρια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon