Μακαρόνια Amatriciana: Η μακαρονάδα αλα Αματριτσιάνα είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα ιταλικά πιάτα, με καταγωγή από την περιοχή του Λάτσιο και την πόλη Αμάτριτσε. Η συνταγή αυτή συνδυάζει ζυμαρικά με guanciale
Η μακαρονάδα αλα Αματριτσιάνα είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα ιταλικά πιάτα, με καταγωγή από την περιοχή του Λάτσιο και την πόλη Αμάτριτσε. Η συνταγή αυτή συνδυάζει ζυμαρικά με guanciale (ιταλικό μπέικον από χοιρινό μάγουλο), ντομάτες, πεκορίνο τυρί και μαύρο πιπέρι, δημιουργώντας μια πλούσια και γεμάτη γεύση που σίγουρα θα ικανοποιήσει κάθε ουρανίσκο.
Υλικά:
- 400γρ. σπαγγέτι ή μπουκατίνι
- 150γρ. guanciale (ή πανκέτα αν δεν βρείτε guanciale), κομμένο σε λωρίδες
- 400γρ. κονσέρβα αποφλοιωμένων ντοματών (ή φρέσκες ντομάτες, ψιλοκομμένες)
- 50γρ. πεκορίνο Ρομάνο, τριμμένο
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο (προαιρετικά)
- Αλάτι, κατά προτίμηση
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κατά προτίμηση
- Πιπέρι καγιέν (προαιρετικά, αν θέλετε επιπλέον πικάντικη γεύση)
Εκτέλεση:
-
Βράστε τα ζυμαρικά:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μέχρι να γίνουν al dente. Κρατήστε 1 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά και στη συνέχεια στραγγίστε τα.
-
Ετοιμάστε τη σάλτσα:
- Ενώ βράζουν τα ζυμαρικά, ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το guanciale (ή την πανκέτα) και μαγειρέψτε μέχρι να γίνει τραγανό και να απελευθερώσει το λίπος του, περίπου 5-7 λεπτά. Αν υπάρχει πολύ λίπος, μπορείτε να αφαιρέσετε λίγο, αλλά κρατήστε αρκετό για να δώσει γεύση.
-
Προσθέστε τις ντομάτες:
- Ρίξτε τις ντομάτες στο τηγάνι, σπάστε τες με μια ξύλινη κουτάλα και αφήστε τις να σιγοβράσουν για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αλατίστε και προσθέστε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και, αν θέλετε, πιπέρι καγιέν για έξτρα πικάντικη γεύση.
-
Συνδυάστε τη σάλτσα με τα ζυμαρικά:
- Ρίξτε τα βρασμένα ζυμαρικά στο τηγάνι με τη σάλτσα και ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν πλήρως. Αν η σάλτσα φαίνεται πολύ πηχτή, προσθέστε λίγο από το νερό που κρατήσατε από το βράσιμο των ζυμαρικών για να τη χαλαρώσετε.
-
Ολοκληρώστε με το τυρί:
- Απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέστε το μισό από το τριμμένο πεκορίνο. Ανακατέψτε για να λιώσει το τυρί και να ενσωματωθεί στη σάλτσα.
-
Σερβίρετε:
- Σερβίρετε αμέσως την μακαρονάδα αλα Αματριτσιάνα, προσθέτοντας το υπόλοιπο πεκορίνο και μια επιπλέον πινελιά φρεσκοτριμμένου μαύρου πιπεριού.
Απολαύστε την παραδοσιακή μακαρονάδα αλα Αματριτσιάνα με ένα ποτήρι κόκκινο ιταλικό κρασί, όπως ένα Chianti ή Montepulciano!
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube