Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μαϊντανός ένα βότανο που «πάει»…με όλα!

Μαϊντανός ένα βότανο που «πάει»…με όλα!

 

Ο μαϊντανός ένα βότανο που «πάει» σχεδόν με όλα τα φαγητά και η φύση μας το διαθέτει όλο το χρόνο.

Σχετικές πληροφορίες  δίνει στο www.Life2day.gr η Εύα ΚαφετζήΚλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πτολεμαΐδα Αναπληρωτής Υπεύθυνη Βορείου Ελλάδας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .

Παρουσιάζει μεγάλη θεραπευτική αξία καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μία ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Συγκεκριμένα:

Όσο και να ακούγεται περίεργο ο μαϊντανός περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από το λεμόνι και σε συνδυασμό με τα φλαβονοειδή συγκαταλέγεται στα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση. Έτσι, προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και δρα προληπτικά έναντι στον καρκίνο.

Επίσης, ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος.

Η διατροφική αξία του μαϊντανού ενισχύεται από το πλούσιο περιεχόμενό του σε φυλλικό οξύ, που είναι σημαντικό σε περιπτώσεις αναιμίας. Επίσης  το φυλλικό οξύ δρα ευεργετικά κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων, χάρη στην ικανότητά του να μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης.

Επιπλέον, ο μαϊντανός:

  • Χάρη στα αιθέρια έλαια του περιέχει, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνορρυσίας.
  • Έχει διουρητική δράση που βοηθάει άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά, την αρτηριακή πίεση και οιδήματα.
  • Η μάσηση του φρέσκου μαϊντανού βοηθάει στην πέψη των τροφών, καθώς αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου χάρη σε ένα από τα κύρια αιθέρια έλαιά του που ονομάζεται myristicin. Σε αυτό οφείλεται και η ελαφρά παραισθησιογόνος δράση που του αποδίδεται.
  • Βελτιώνει την κακοσμία του στόματος, ειδικά μετά από γεύματα με έντονη μυρωδιά.
  • Είναι πλούσιο στο έλαιο apiole, το οποίο αυξάνει την κινητικότητα της μήτρας και πιθανολογείται ότι σχετίζεται με διαταραχές του κύκλου στη γυναίκα, σε μεγάλες δόσεις. Έτσι, αφεψήματα μαινατνού είναι καλό να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Γευστικές χρήσεις του μαϊντανού:

  • Τα σκουροπράσινα φύλλα του δίνουν χρώμα, άρωμα, πικάντικη γεύση και τόνο φρεσκάδας σε σαλάτες, σνακ, μαρινάδες, γεύματα, ποτά!
  • Εξουδετερώνει την κακοσμία του στόματος (μασήστε τον μετά τη σκορδαλιά).
  • Αγαπημένο διακοσμητικό «τελείωμα» σε φαγητά, σαλάτες, ντιπ, καναπεδάκια.
  • Πίνουμε νηστικοί τσάι μαϊντανού, για αποτοξίνωση, μείωση κυτταρίτιδας και κατακράτησης υγρών.
  • Προσθέτουμε στο σαμπουάν «τσάι» μαϊντανού: δίνει λάμψη στα μαλλιά, ανακουφίζει το ερεθισμένο δέρμα του κεφαλιού και διώχνει τις… ψείρες!
  • Μουλιάζουμε κλωναράκια μαϊντανού στο κρασί ή τη ρακή μας, γιατί θεωρείται αφροδισιακός! Ο χυμός του είναι πιο διεγερτικός (όμως προσοχή, μόνο1/3 ποτηράκι). Η υπερβολή βλάπτει!

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon