Μαγιονέζα υγεία: Σε πολλούς αρέσει να τρώνε μαγιονέζα, η οποία είναι ένα νόστιμο καρύκευμα.
Σε πολλούς αρέσει να τρώνε μαγιονέζα, η οποία είναι ένα νόστιμο καρύκευμα. Λέγεται ότι είναι ένα γαλάκτωμα κρόκου αυγού και λαδιού, μαζί με χυμό λεμονιού ή οποιοδήποτε άλλο οξύ όπως το ξύδι. Συχνά αντιμετωπίζεται ως σάλτσα, καταναλώνεται με ψωμιά, momo κ.λπ. Είναι όμως υγιεινή η μαγιονέζα; «Όντας πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο», δήλωσε η διατροφολόγος Bhakti Arora Kapoor σε μια ανάρτησή του. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά πιο υγιεινά υποκατάστατα για αυτό, όπως το αβοκάντο με υφή τόσο κρεμώδη και παχύρρευστη. Ελληνικό γιαούρτι ή τυρόπηγμα, που είναι προβιοτικό και χούμους που γίνεται με ρεβίθια, μπαχαρικά και λεμόνι.
Διατροφικά Στοιχεία
Ο διατροφολόγος εξήγησε ότι η μαγιονέζα μπορεί να περιέχει κάποιες ποσότητες βιταμίνης Ε και Κ. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλλά είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες. Επιπλέον, το μάγιο με χαμηλά λιπαρά μπορεί να περιέχει άμυλο ή ζάχαρη. Είναι χωρίς γλουτένη, πλούσιο σε σάκχαρα, πρόσθετα και συντηρητικά, μαζί με ακόρεστα λιπαρά και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. «Πλούσιο σε λίπος και θερμίδες, μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται με τους στόχους απώλειας βάρους», είπε. Σύμφωνα με τον ειδικό, υπάρχουν διάφορα είδη μαγιονέζας με μοναδικό διατροφικό προφίλ που διαμορφώνεται από την επιλογή του λαδιού. Για παράδειγμα, η τυπική μαγιονέζα που είναι φτιαγμένη με λάδι σόγιας, κρόκο αυγού και όξινη πινελιά είναι μια παραδοσιακή παραλλαγή που θέτει τη βάση για τη μαγιονέζα.
Μαγιονέζα με μειωμένο λίπος
Αυτή είναι μια ελαφρύτερη εναλλακτική με μειωμένη περιεκτικότητα σε λίπος, που ενδεχομένως αντισταθμίζεται από σάκχαρα και άμυλα για μια βελτιωμένη εμπειρία γεύσης, είπε ο διατροφολόγος. «Με περικοπή θερμίδων σε σύγκριση με την τυπική έκδοση, η ελαφριά μαγιονέζα μπορεί να έχει ομοιότητες με τη μαγιονέζα μειωμένων λιπαρών στην ενσωμάτωση σακχάρων ή αμύλου για βελτίωση της γεύσης», σημείωσε ο ειδικός.
Vegan Μαγιονέζα
Ένα μη παραδοσιακό παρασκεύασμα, αυτό το μαγιονέζα χωρίς αυγά χρησιμοποιεί λάδι σόγιας ή canola με υποκατάστατα όπως γάλα σόγιας ή aquafaba που αλλοιώνουν την υφή του. «Είναι μια επανάσταση στην κρεμώδη υφή με βάση τα φυτά».
Mαγιονέζα με εναλλακτικά έλαια
“Αναβαθμίστε το παιχνίδι σας μαγιονέζας με εκδόσεις που χρησιμοποιούν πιο υγιεινά έλαια όπως αβοκάντο, ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας. Μια προειδοποιητική σημείωση: εξετάστε προσεκτικά τη λίστα συστατικών, καθώς αυτά τα έλαια μπορεί να περιλαμβάνονται για γεύση και όχι για θρεπτικά οφέλη”, συμβουλεύει ο Kapoor.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube