Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μαγειρίτσα: Συνταγή για απόλυτη επιτυχία [vid]

Μαγειρίτσα: Συνταγή για απόλυτη επιτυχία [vid]

Μαγειρίτσα: Το Μεγάλο Σάββατο έφτασε, όλοι μας αναγκαστικά θα βρισκόμαστε στα σπίτια μας και είναι μια καλή ευκαιρία να φτιάξουμε την παραδοσιακή μαγειρίτσα για να γιορτάσουμε τη φετινή Ανάσταση του Χριστού.


Η μαγειρίτσα είναι το παραδοσιακό θεσπέσιο έδεσμα που τρώμε το βράδυ της Ανάστασης. Οι περισσότεροι γνωρίζουν από τι αποτελείται και πως φτιάχνεται η μαγειρίτσα. Όμως ξέρετε τι ακριβώς συμβολίζει και πως προέκυψε σαν έθιμο; Το βράδυ της Ανάστασης είναι ουσιαστικά το τέλος της Σαρακοστής, δηλαδή το τέλος της 40ημερης νηστείας από την Καθαρά Δευτέρα. Το πιάτο με την μαγειρίτσα είναι μια πολύ εύστοχή και ήπια επιλογή για το στομάχι, αφού όσοι νήστεψαν το κρέας για σαράντα ημέρες, θα πρέπει να προσέξουν και να ξεκινήσουν σταδιακά την κρεατοφαγία που ακολουθεί τις επόμενες ημέρες. Οπότε η μαγειρίτσα είναι το φαγητό που προετοιμάζει τον ανθρώπινο οργανισμό ώστε να μην πέσει κατ’ ευθείαν στα βαθιά, με το αρνί και το κατσίκι της επόμενη μέρας. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε να τρώγεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και καθιερώθηκε ως έθιμο.

Ωστόσο, ποιος είναι ο συμβολισμός της; Τα χορταρικά της συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι προς ανάμνηση της πολύχρονης σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους. Το Πάσχα των Εβραίων είναι εθνική γιορτή. Πάσχα στα εβραϊκά σημαίνει έξοδος ή διάβαση. Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.

Μια άλλη επιστημονική άποψη σχετικά με την προέλευση της γιορτής του Πάσχα, είναι πως τα περί κατανάλωσης αρνιού ανήκαν αρχικά σε ποιμενική γιορτή, που λάμβανε χώρα την πανσέληνο που ήταν πιο κοντά στην εαρινή ισημερία. Επρόκειτο μάλλον για θυσία ενός αρνιού έτσι ώστε ο θεός των ποιμνίων (της γονιμότητας) να πάρει το μερίδιό του για να εξασφαλίσει τη γονιμότητα του ποιμνίου. Το αρνί τρωγόταν σε ένδειξη κοινωνίας με το θεό προστάτη.

Σύμφωνα με αυτό, ο θεός είχε πει στους Εβραίους ότι πρέπει το αρνί να φαγωθεί όλο και να μην μείνει κανένα κομμάτι του. Έτσι προέκυψαν και τα φαγητά όπως η μαγειρίτσα αλλά και το κοκορέτσι στα οποία χρησιμοποιούνται τα εντόσθια του ζώου.

Υλικά

  • 1 κιλό αρνίσια συκωταριά (εντόσθια)
  • 1 κ. σ. αλεύρι
  • 2 κ. σ. κορν φλάουρ
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 αβγά
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 κ. σ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πλύνετε πολύ καλά την συκωταριά και βάλτε τη να βράσει για 10 λεπτά σε νερό με λίγο αλάτι και ελαιόλαδο. Αφαιρέστε από την κατσαρόλα και ψιλοκόψτε.
  • Σοτάρετε σε λάδι τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τη συκωταριά και το αλεύρι διαλυμένο σε λίγο νερό για 5- 6 λεπτά.
  • Προσθέστε 2 φλυτζάνια του τσαγιού ζεστό νερό, ανακατέψτε και μόλις πάρει βράση αφήστε να σιγομαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά.
  • Εντωμεταξύ, χωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους των αβγών και χτυπήστε τα ξεχωριστά.
  • Ενώστε τα και συνεχίστε το χτύπημα, προσθέτοντας το χυμό λεμονιού, το κορν φλάουρ και λίγο ζεστό ζουμί από την κατσαρόλα.
  • Ρίξτε το αυγολέμονο στη μαγειρίτσα, ανακατέψτε και προσθέστε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και τον άνηθο.
  • Ανακατέψτε για τελευταία φορά και σερβίρετε.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Λαχταριστές συνταγές για παραδοσιακή και vegan μαγειρίτσα

Η συνταγή της ημέρας: Μαγειρίτσα

Παριανή μαγειρίτσα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon