Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μαγειρίτσα: Γιατί τρώμε αυτό το παραδοσιακό φαγητό μετά την Ανάσταση;

Μαγειρίτσα: Γιατί τρώμε αυτό το παραδοσιακό φαγητό μετά την Ανάσταση;

Μαγειρίτσα: Η μαγερίτσα τρώγεται για να σπάσει τη 40ήμερη νηστεία και να προετοιμάσει το έδαφος για το Πασχαλινό γιορτινό τραπέζι, καθώς παραδοσιακά μετά από 40 ημέρες εγκράτειας είναι δύσκολο να καταναλωθούν πολύ λιπαρά και δύσπεπτα φαγητά.


Η Μαγειρίτσα είναι μια παραδοσιακή ελληνική σούπα από εντόσθια αρνιού, που συνδέεται με την πασχαλινή παράδοση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αντίστοιχα, μερικές φορές ονομάζεται πασχαλινή σούπα. Η Μαγερίτσα τρώγεται για να σπάσει τη 40ήμερη νηστεία που κάνουν οι Ελληνορθόδοξοι πιστοί την Σαρακοστή. Ο ρόλος και τα συστατικά της προκύπτουν από τη σχέση του με το ψητό αρνί που παραδοσιακά σερβίρεται στο πασχαλινό δείπνο. Στην παραδοσιακή της μορφή, η μαγαρίτσα αποτελείται απλώς από όλα τα παραπροϊόντα που αφαιρούνται από το αρνί για ψήσιμο, και στη συνέχεια αρωματίζονται με τα καρυκεύματα και τις σάλτσες που αναφέρονται παρακάτω. Παρασκευασμένη από Ελληνίδες νοικοκυρές το Μεγάλο Σάββατο μαζί με το αρνί της επόμενης μέρας, η μαγειρίτσα καταναλώνεται αμέσως με το πέρας της πασχαλινής μεταμεσονύχτιας λειτουργίας. Το πιάτο είναι ιδιαίτερα πηχτό και χορταστικό, καθιστώντας το ένα χορταστικό γεύμα με το οποίο μπορεί να σπάσει η νηστεία.

Υλικά και Προετοιμασία

Ενώ η παραδοσιακή μαγειρίτσα περιλαμβάνει όλα τα διαθέσιμα εντόσθια αρνιού, είναι το κεφάλι και ο λαιμός του αρνιού που δίνουν το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης της σούπας και αυτά μαζί με τα έντερα και το συκώτι που επιλέγονται πιο συχνά για χρήση σήμερα. Μετά από ενδελεχή καθαρισμό, τα υλικά του αρνιού βράζονται ολόκληρα σε νερό για τριάντα λεπτά με δύο ώρες, μετά κόβονται σε μικρότερα κομμάτια, αρωματίζονται με κρεμμύδια, γλυκάνισο, βούτυρο και μερικές φορές λαχανικά και βράζονται περαιτέρω σε χαμηλότερη θερμοκρασία από πριν. Το ρύζι προστίθεται προς το τέλος του βρασμού και ο ζωμός σερβίρεται σε σάλτσα αυγολέμου, που αποτελείται από αυγά και χυμό λεμονιού. Όταν καταναλώνεται το πρωί του Πάσχα, η μαγειρίτσα συνοδεύεται γενικά από σαλάτα και τυρί, παραδοσιακό ελληνικό τσουρέκι και αυγά βαμμένα κόκκινα ως σύμβολο του αίματος της Ανάστασης του Χριστού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς φτιάχνεται το κοκορέτσι και ποια είναι τα κύρια συστατικά του

Η περίφημη μαγειρίτσα και οδηγίες για την παρασκευή της!

Παραδοσιακή μαγειρίτσα με αυγολέμονο για να γιορτάσουμε την Ανάσταση

Λαχταριστές συνταγές για παραδοσιακή και vegan μαγειρίτσα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon