Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μαγειρίτσα: Γιατί τρώμε αυτό το παραδοσιακό φαγητό μετά την Ανάσταση;

Μαγειρίτσα: Γιατί τρώμε αυτό το παραδοσιακό φαγητό μετά την Ανάσταση;

Μαγειρίτσα: Η μαγερίτσα τρώγεται για να σπάσει τη 40ήμερη νηστεία και να προετοιμάσει το έδαφος για το Πασχαλινό γιορτινό τραπέζι, καθώς παραδοσιακά μετά από 40 ημέρες εγκράτειας είναι δύσκολο να καταναλωθούν πολύ λιπαρά και δύσπεπτα φαγητά.


Η Μαγειρίτσα είναι μια παραδοσιακή ελληνική σούπα από εντόσθια αρνιού, που συνδέεται με την πασχαλινή παράδοση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αντίστοιχα, μερικές φορές ονομάζεται πασχαλινή σούπα. Η Μαγερίτσα τρώγεται για να σπάσει τη 40ήμερη νηστεία που κάνουν οι Ελληνορθόδοξοι πιστοί την Σαρακοστή. Ο ρόλος και τα συστατικά της προκύπτουν από τη σχέση του με το ψητό αρνί που παραδοσιακά σερβίρεται στο πασχαλινό δείπνο. Στην παραδοσιακή της μορφή, η μαγαρίτσα αποτελείται απλώς από όλα τα παραπροϊόντα που αφαιρούνται από το αρνί για ψήσιμο, και στη συνέχεια αρωματίζονται με τα καρυκεύματα και τις σάλτσες που αναφέρονται παρακάτω. Παρασκευασμένη από Ελληνίδες νοικοκυρές το Μεγάλο Σάββατο μαζί με το αρνί της επόμενης μέρας, η μαγειρίτσα καταναλώνεται αμέσως με το πέρας της πασχαλινής μεταμεσονύχτιας λειτουργίας. Το πιάτο είναι ιδιαίτερα πηχτό και χορταστικό, καθιστώντας το ένα χορταστικό γεύμα με το οποίο μπορεί να σπάσει η νηστεία.

Υλικά και Προετοιμασία

Ενώ η παραδοσιακή μαγειρίτσα περιλαμβάνει όλα τα διαθέσιμα εντόσθια αρνιού, είναι το κεφάλι και ο λαιμός του αρνιού που δίνουν το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης της σούπας και αυτά μαζί με τα έντερα και το συκώτι που επιλέγονται πιο συχνά για χρήση σήμερα. Μετά από ενδελεχή καθαρισμό, τα υλικά του αρνιού βράζονται ολόκληρα σε νερό για τριάντα λεπτά με δύο ώρες, μετά κόβονται σε μικρότερα κομμάτια, αρωματίζονται με κρεμμύδια, γλυκάνισο, βούτυρο και μερικές φορές λαχανικά και βράζονται περαιτέρω σε χαμηλότερη θερμοκρασία από πριν. Το ρύζι προστίθεται προς το τέλος του βρασμού και ο ζωμός σερβίρεται σε σάλτσα αυγολέμου, που αποτελείται από αυγά και χυμό λεμονιού. Όταν καταναλώνεται το πρωί του Πάσχα, η μαγειρίτσα συνοδεύεται γενικά από σαλάτα και τυρί, παραδοσιακό ελληνικό τσουρέκι και αυγά βαμμένα κόκκινα ως σύμβολο του αίματος της Ανάστασης του Χριστού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς φτιάχνεται το κοκορέτσι και ποια είναι τα κύρια συστατικά του

Η περίφημη μαγειρίτσα και οδηγίες για την παρασκευή της!

Παραδοσιακή μαγειρίτσα με αυγολέμονο για να γιορτάσουμε την Ανάσταση

Λαχταριστές συνταγές για παραδοσιακή και vegan μαγειρίτσα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon