Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μαγειρίτσα: Γιατί τρώμε αυτό το παραδοσιακό φαγητό μετά την Ανάσταση;

Μαγειρίτσα: Γιατί τρώμε αυτό το παραδοσιακό φαγητό μετά την Ανάσταση;

Μαγειρίτσα: Η μαγερίτσα τρώγεται για να σπάσει τη 40ήμερη νηστεία και να προετοιμάσει το έδαφος για το Πασχαλινό γιορτινό τραπέζι, καθώς παραδοσιακά μετά από 40 ημέρες εγκράτειας είναι δύσκολο να καταναλωθούν πολύ λιπαρά και δύσπεπτα φαγητά.



Η Μαγειρίτσα είναι μια παραδοσιακή ελληνική σούπα από εντόσθια αρνιού, που συνδέεται με την πασχαλινή παράδοση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αντίστοιχα, μερικές φορές ονομάζεται πασχαλινή σούπα. Η Μαγερίτσα τρώγεται για να σπάσει τη 40ήμερη νηστεία που κάνουν οι Ελληνορθόδοξοι πιστοί την Σαρακοστή. Ο ρόλος και τα συστατικά της προκύπτουν από τη σχέση του με το ψητό αρνί που παραδοσιακά σερβίρεται στο πασχαλινό δείπνο. Στην παραδοσιακή της μορφή, η μαγαρίτσα αποτελείται απλώς από όλα τα παραπροϊόντα που αφαιρούνται από το αρνί για ψήσιμο, και στη συνέχεια αρωματίζονται με τα καρυκεύματα και τις σάλτσες που αναφέρονται παρακάτω. Παρασκευασμένη από Ελληνίδες νοικοκυρές το Μεγάλο Σάββατο μαζί με το αρνί της επόμενης μέρας, η μαγειρίτσα καταναλώνεται αμέσως με το πέρας της πασχαλινής μεταμεσονύχτιας λειτουργίας. Το πιάτο είναι ιδιαίτερα πηχτό και χορταστικό, καθιστώντας το ένα χορταστικό γεύμα με το οποίο μπορεί να σπάσει η νηστεία.


Υλικά και Προετοιμασία

Ενώ η παραδοσιακή μαγειρίτσα περιλαμβάνει όλα τα διαθέσιμα εντόσθια αρνιού, είναι το κεφάλι και ο λαιμός του αρνιού που δίνουν το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης της σούπας και αυτά μαζί με τα έντερα και το συκώτι που επιλέγονται πιο συχνά για χρήση σήμερα. Μετά από ενδελεχή καθαρισμό, τα υλικά του αρνιού βράζονται ολόκληρα σε νερό για τριάντα λεπτά με δύο ώρες, μετά κόβονται σε μικρότερα κομμάτια, αρωματίζονται με κρεμμύδια, γλυκάνισο, βούτυρο και μερικές φορές λαχανικά και βράζονται περαιτέρω σε χαμηλότερη θερμοκρασία από πριν. Το ρύζι προστίθεται προς το τέλος του βρασμού και ο ζωμός σερβίρεται σε σάλτσα αυγολέμου, που αποτελείται από αυγά και χυμό λεμονιού. Όταν καταναλώνεται το πρωί του Πάσχα, η μαγειρίτσα συνοδεύεται γενικά από σαλάτα και τυρί, παραδοσιακό ελληνικό τσουρέκι και αυγά βαμμένα κόκκινα ως σύμβολο του αίματος της Ανάστασης του Χριστού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς φτιάχνεται το κοκορέτσι και ποια είναι τα κύρια συστατικά του

Η περίφημη μαγειρίτσα και οδηγίες για την παρασκευή της!

Παραδοσιακή μαγειρίτσα με αυγολέμονο για να γιορτάσουμε την Ανάσταση

Λαχταριστές συνταγές για παραδοσιακή και vegan μαγειρίτσα

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon