Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μαγειρική υγιεινή: Ποιες είναι οι πιο υγιεινές τεχνικές μαγειρικής;

Μαγειρική υγιεινή: Ποιες είναι οι πιο υγιεινές τεχνικές μαγειρικής;

Μαγειρική υγιεινή: Η υγιεινή διατροφή δεν έχει να κάνει μόνο με το τι τρώμε, αλλά και με το πώς το μαγειρεύουμε, σωστά;


Καθώς γινόμαστε ολοένα περισσότερο συνειδητοποιημένοι για την υγεία μας, οι τρόποι με τους οποίους προετοιμάζουμε το φαγητό μας αλλάζουν. Δεν έχει να κάνει μόνο με το τι τρώμε, αλλά και με το πώς το μαγειρεύουμε. Οι διάφορες μέθοδοι μαγειρέματος μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά όχι μόνο τη γεύση αλλά και το θρεπτικό περιεχόμενο του φαγητού. Αυτός ο περιεκτικός οδηγός θα εξερευνήσει μερικές από τις πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια θρεπτική και γευστική διατροφή.

Μέθοδοι μαγειρέματος και διατήρηση θρεπτικών συστατικών

Κάθε μέθοδος μαγειρέματος επηρεάζει διαφορετικά το θρεπτικό περιεχόμενο των τροφίμων. Η θερμότητα μπορεί να διασπάσει και να καταστρέψει ορισμένα θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα τη βιταμίνη C και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (όπως A, D, E και K), ωστόσο, δεν επηρεάζονται τόσο εύκολα. Άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, δεν επηρεάζονται καθόλου από το μαγείρεμα. Επιπλέον, ορισμένες μέθοδοι μαγειρέματος μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν τη διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, το μαγείρεμα της ντομάτας αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού.

Ατμός

Το μαγείρεμα στον ατμό είναι μια από τις πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος. Περιλαμβάνει το μαγείρεμα του φαγητού με την έκθεσή του στον ατμό, χωρίς να βυθίζεται το φαγητό στο νερό ή να μαγειρεύεται σε λίπος. Το φαγητό διατηρεί τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά του επειδή δεν ξεπλένονται στο νερό, όπως συμβαίνει με το βράσιμο. Το μαγείρεμα στον ατμό είναι μια εξαιρετική μέθοδος για το μαγείρεμα λαχανικών, ψαριών, ακόμη και κοτόπουλου. Διατηρεί το φαγητό υγρό, αναδεικνύει τις φυσικές γεύσεις και διατηρεί το λαμπερό χρώμα των λαχανικών.

Ψήσιμο στη σχάρα

Το ψήσιμο στη σχάρα είναι μια μέθοδος μαγειρέματος που μπορεί να δημιουργήσει υγιεινά και γευστικά γεύματα. Απαιτεί ελάχιστο πρόσθετο λίπος και προσδίδει μια καπνιστή γεύση στο φαγητό. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να αποφύγετε την απανθράκωση των τροφίμων, καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει επιβλαβείς ενώσεις. Επίσης, σκεφτείτε να μαρινάρετε το φαγητό σας πριν το ψήσιμο στη σχάρα, καθώς ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι μαρινάδες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σχηματισμού αυτών των ενώσεων.

Ψήσιμο στον φούρνο

Το ψήσιμο είναι και μια μέθοδος μαγειρέματος σε ξηρή θερμότητα που είναι ιδανική για το μαγείρεμα κρέατος και λαχανικών. Αναδεικνύει τη φυσική γλυκύτητα στα τρόφιμα και απαιτεί ελάχιστα, έως καθόλου, πρόσθετα λιπαρά. Ένα κλειδί για να διατηρήσετε αυτή την μέθοδο στην πιο υγιεινή πλευρά είναι να αποφύγετε την προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων ανθυγιεινών σως.

Σοτάρισμα και stir-fry

Το σοτάρισμα και το stir-fry είναι γρήγορες, υγιεινές μέθοδοι μαγειρέματος που χρησιμοποιούν μικρή ποσότητα λαδιού. Αυτές οι μέθοδοι διατηρούν τα λαχανικά τραγανά και πολύχρωμα και είναι ιδανικά για το μαγείρεμα μικρών κομματιών κρέατος. Επιλέξτε ένα υγιεινό λάδι όπως το ελαιόλαδο και φροντίστε να κρατάτε το φαγητό σε κίνηση για να μην κολλήσει και να παραβράσει.

Ποσάρισμα

Το ποσάρισμα είναι μια ήπια μέθοδος μαγειρέματος με υγρή ζέστη που δεν χρησιμοποιεί λίπος. Το φαγητό μαγειρεύεται σε υγρό – όπως νερό, ζωμός ή κρασί – που θερμαίνεται σε χαμηλή φωτιά. Είναι εξαιρετικό για το μαγείρεμα ευαίσθητων φαγητών όπως τα αυγά, τα ψάρια ή τα φρούτα και βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας των τροφίμων.

Βράσιμο

Το βράσιμο περιλαμβάνει το ήπιο μαγείρεμα του φαγητού σε υγρό σε θερμοκρασία χαμηλότερη από το βράσιμο αλλά υψηλότερη από τη λαθροθηρία. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συνήθως για μεγαλύτερες διεργασίες μαγειρέματος, επιτρέποντας στις γεύσεις να συγχωνεύονται ενώ μαλακώνουν πιο σκληρά κομμάτια κρέατος ή πυκνά λαχανικά. Το βράσιμο είναι ένας υπέροχος τρόπος για να εξαγάγετε γεύσεις και θρεπτικά συστατικά από τα συστατικά, ειδικά όταν φτιάχνετε σούπες ή μαγειρευτά.

Η αργή, απαλή διαδικασία επιτρέπει στα συστατικά να διατηρούν τη δομή τους ενώ εμποτίζουν το μαγειρικό υγρό με γεύση. Είναι επίσης ιδανικό για τη μείωση των σαλτσών, που συμπυκνώνει τις γεύσεις. Ενώ το βράσιμο περιλαμβάνει το μαγείρεμα στο νερό, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κάποια απώλεια θρεπτικών συστατικών, πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά παραμένουν στο ζωμό ή τη σάλτσα στην οποία σιγοβράστηκε το φαγητό, διασφαλίζοντας ότι εξακολουθείτε να αποκομίζετε τα οφέλη όταν καταναλώνετε το πιάτο ως σύνολο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα βρώσιμα άνθη παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία

Tips για να ανανεώσετε τη διατροφή σας αυτή την άνοιξη

Ποιο είναι το καλύτερο λάδι για να προσθέσετε στη μαγειρική σας;

Αφαιρέστε αυτές τις 3 τροφές από τη διατροφή σας για σίγουρο αδυνάτισμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πατάτες με μελιτζάνες γιαχνί - Απλή και πεντανόστιμη  συνταγή

Η συνταγή για πατάτες με μελιτζάνες γιαχνί είναι μια απλή και πεντανόστιμη επιλογή που μπορεί να απολαύσει κανείς ως κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό. Είναι ένα πιάτο που συνδυάζει τις γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας και είναι ιδανικό για τις οικογενειακές σας συγκεντρώσεις.

Το καθημερινό γάλα ασπίδα ενάντια στον καρκίνο του εντέρου 

Η καλή υγεία της εντερικής χλωρίδας συνδέεται με την καλύτερη πέψη και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι προβιοτικές τροφές, όπως το γιαούρτι και το γάλα, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης φλεγμονών στο έντερο, οι οποίες είναι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο.

Πώς να κόψεις το σκόρδο για περισσότερη γεύση και υγεία 

Το ψιλοκομμένο σκόρδο μπορεί να έχει καλύτερες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ειδικότερα, η αλικίνη έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πίεσης του αίματος και στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας.

6+1 Είδη τσαγιού για την καταπολέμηση του πρηξίματος

Φούσκωμα τσάι: Το φούσκωμα είναι ένα συχνό πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και μπορεί να προκαλεί δυσφορία στην καθημερινότητα. Η κατανάλωση ορισμένων βοτάνων και τσαγιών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το φούσκωμα

Είναι πράγματι οι σαλάτες πάντα τόσο υγιεινές;

Σαλάτες: Οι σαλάτες συχνά θεωρούνται ένα υγιεινό γεύμα, καθώς περιλαμβάνουν λαχανικά, φρούτα, και άλλες θρεπτικές τροφές. Ωστόσο, δεν είναι πάντα τόσο υγιεινές όσο φαίνονται, καθώς διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την θρεπτική τους αξία.

Υπέροχες συνταγές με cottage cheese για γλυκές απολαύσεις

Cottage cheese: Ένα εξαιρετικό συστατικό για την παρασκευή νόστιμων και υγιεινών γλυκών. Από απλές συνταγές με μέλι και ξηρούς καρπούς, μέχρι πιο σύνθετα επιδόρπια όπως μους και κέικ σοκολάτας, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες.

Πώς να συμπεριλάβετε τους σπόρους κολοκύθας στη διατροφή σας;

Κολοκυθόσποροι: Με λίγη φαντασία μπορείτε να τα εντάξετε σε πολλές καθημερινές συνταγές και να απολαύσετε τη θρεπτική τους αξία. Δοκιμάστε το σήμερα για να δώσετε στη διατροφή σας μια υγιεινή και νόστιμη ανατροπή.

Close Icon