Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μαγειρεύοντας με μπίρα

Μαγειρεύοντας με μπίρα

Στη γαστρονομία του σήμερα έχει αρχίσει να ανατέλλει μια καινούργια τάση, η αντικατάσταση του κρασιού από τη μπίρα.


Στη γαστρονομία του σήμερα έχει αρχίσει να ανατέλλει μια καινούργια τάση, η αντικατάσταση του κρασιού από τη μπίρα. Πολλοί διακεκριμένοι σεφ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό την χρησιμοποιούν με διάφορους τρόπους για να δημιουργήσουν εκπληκτικά πιάτα με εξαιρετική γεύση. Τι προσφέρει όμως αυτή η νέα γαστρονομική τάση στην υγεία μας;

 

Τι είναι η μπίρα;

Η μπίρα είναι ένα από τα παλαιότερα προϊόντα, αφού υπολογίζετε ότι παρασκευάζεται από το 10.000 π.Χ. Η παραγωγή της είναι πολύ σύνθετη, ενώ ανάλογα με τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται έχουμε και τους διαφορετικούς τύπους μπίρας. Κύρια συστατικά της μπίρας είναι το νερό, η βύνη κριθαριού και ο λυκίσκος, ενώ περιέχει πολλά ακόμα στοιχεία που βοηθούν στην προάσπιση της υγείας του ανθρώπου.

Αντιοξειδωτική δράση – Φυτικές ίνες

Η μπίρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες λόγω της περιεκτικότητάς της σε λυκίσκο και κριθάρι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την προστασία του οργανισμού από καρδιαγγειακές παθήσεις, λόγω της μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης και από την εμφάνιση καρκίνου, λόγω της δράσης των αντιοξειδωτικών ουσιών στις ελεύθερες ρίζες.

Αιθανόλη

Πολλοί πιστεύουν ότι η αιθανόλη (αλκοόλ) που περιέχει η μπίρα εξατμίζεται με το μαγείρεμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Το ποσοστό της μπορεί να μειώνεται αλλά δεν μηδενίζεται. Η περιεκτικότητα της μπίρας σε αιθανόλη φαίνεται να είναι ευεργετική για την υγεία του ανθρώπου. Σύμφωνα με έρευνες, η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση μπίρας βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία σχετίζεται με την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη, ενώ αυξάνει την HDL-χοληστερόλη (καλή χοληστερόλη). Ακόμη, η με μέτρο κατανάλωση μπίρας δεν φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ παρατηρείται βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, η οποία όμως σε υπερβολικές ποσότητες αυξάνεται.

 

Είναι πλούσια σε βιταμίνες;

Η μπίρα είναι πλούσια σε βιταμίνες, κυρίως του συμπλέγματος Β, καθώς και σε μέταλλα απαραίτητα για τον οργανισμό. Χρησιμοποιώντας την λοιπόν στην παρασκευή του φαγητού επωφελούμαστε από αυτά. Αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε όμως όταν μαγειρεύουμε με μπίρα είναι ότι στις υψηλές θερμοκρασίες τα στοιχεία αυτά καταστρέφονται.

 

 

Ενεργειακή αξία μπίρας και η  προσθήκη της στο φαγητό

Όπως όλα τα αλκοολούχα ποτά έτσι κι η μπίρα έχει θερμίδες. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να θεωρηθεί μια πολύ καλή επιλογή με όποιον τρόπο κι αν την καταναλώσουμε, αφού έχει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Οι θερμίδες των αλκοολούχων ποτών προέρχονται από το αλκοόλ που περιέχουν. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του αλκοόλ, τόσες περισσότερες οι θερμίδες. Αναφέρθηκε νωρίτερα, ότι με το μαγείρεμα ένα μικρό ποσοστό αυτού εξατμίζεται. Με αυτόν τον τρόπο, οι θερμίδες θα είναι ακόμα λίγοτερες από το να καταναλώναμε απλώς μια παγωμένη μπίρα.  Στη γαστρονομία του σήμερα έχει αρχίσει να ανατέλλει μια καινούργια τάση, η αντικατάσταση του κρασιού από τη μπίρα. Πολλοί διακεκριμένοι σεφ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό την χρησιμοποιούν με διάφορους τρόπους για να δημιουργήσουν εκπληκτικά πιάτα με εξαιρετική γεύση. Τι πρόσφέρει όμως αυτή η νέα γαστρονομική τάση στην υγεία μας;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία;

Γιατί το καλό φαγητό είναι ένα είδος διασκέδασης των Ελλήνων;

Αμύγδαλα: Ένας φυσικός σύμμαχος για ξεκούραστο ύπνο

Τι να τρώτε και τι να μην τρώτε μετά τις 7 το απόγευμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon