Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μαγείρεμα στον ατμό – Πώς σας ωφελεί;

Μαγείρεμα στον ατμό – Πώς σας ωφελεί;

Το ψήσιμο με ατμό, παρόλο που είναι ένας παλιός τρόπος μαγειρέματος έχει μπει πολύ δυναμικά στην καθημερινή μας ζωή.


Η παγκοσμιοποίηση και οι ανοιχτές αγορές έδωσαν στον καταναλωτή μια πληθώρα επιλογών σε προϊόντα τα οποία όμως δεν είναι και κατ’ ανάγκη υγιεινά. Κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών πολλά προβλήματα στην υγεία των καταναλωτών  συνδέθηκαν (περισσότερο ή λιγότερο)  με την κακή διατροφή. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που συμβάλει στα προβλήματα της διατροφής έχει σχέση και με το μαγείρεμα – προετοιμασία των προϊόντων του τραπεζιού μας. Εδώ έρχεται και το μαγείρεμα στον ατμό που αποτελεί μια παλιά μέθοδος (Λίθινη εποχή) με περιορισμό στην χρήση της σε ασιατικές, κυρίως, κουζίνες αλλά με μεγάλες προοπτικές και δυναμική και στον υπόλοιπο κόσμο.

 

 

 

Πλεονεκτήματα του ψησίματος στον ατμό

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το τρόφιμο τοποθετείται πάνω από το νερό και όχι μέσα, και η θερμότητα μεταφέρεται σε αυτό μέσω του ατμού. Η θερμοκρασία του τροφίμου φτάνει τους 100ο C (μέγιστο). Έτσι ουσιαστικά μιλάμε για μια επεξεργασία χαμηλής θερμοκρασίας και συντόμου χρόνου. Ακριβώς επειδή το τρόφιμο δεν εμβαπτίζεται σε νερό δεν έχουμε (μεγάλες) απώλειες υδατοδιαλυτών συστατικών σε σύγκριση με το βρασμό. Η έρευνα σε μπρόκολο έδειξε απώλεια της βιταμίνης C σε ποσοστό 14% σε σύγκριση με 54% του τροφίμου με βρασμό.

Εξοπλισμός για μαγείρεμα στον ατμό

Μπορεί να ακούγετε δύσκολο ή περίπλοκο αλλά ουσιαστικά δυο σκεύη χρησιμοποιούμαι στην απλούστερη μορφή μαγειρέματος στον ατμό, δηλαδή μια κατσαρόλα και ένα τρυπητό σκεύος. Η κατσαρόλα θα πρέπει να είναι αρκετά βαθιά και όχι πλατιά ώστε να χωρέσει την κατάλληλη ποσότητα νερού για την δημιουργία του ατμού ενώ εσωτερικά χρησιμοιούνται καλάθια μεταλλικά ή απο σιλικόνη.

Μυστικά κατά την χρήση του ατμού

  • Επειδή το μέσο ψησίματος είναι ο ατμός, αποφεύγουμε να ανοίγουμε το καπάκι της συσκευής μας ώστε να αποφύγουμε πτώση της θερμοκρασίας λόγω της απομάκρυνσης του ατμού.
  • Παρά την γενική πεποίθηση ότι στον ατμό τα προϊόντα μαγειρεύονται πιο γρήγορα από ότι με τον απλό βρασμό πολλές μελέτες δείξανε το αντίθετο, δηλαδή το μαγείρεμα στον ατμό είναι (σχετικά) πιο αργό.
  • Ιδανικά τρόφιμα για ψήσιμο στο ατμό αποτελούν τα διάφορα είδη λαχανικών αλλά και ζωικά προϊόντα όπως ψάρια, οστρακοειδή, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχαρίσια και χοιρινά φιλέτα.

Συμπερασματικά

Το ψήσιμο με ατμό, παρόλο που είναι ένας παλιός τρόπος μαγειρέματος έχει μπει πολύ δυναμικά στην καθημερινή μας ζωή με παρουσία, είτε σε επίπεδο νεών συνταγών, είτε με νέα μηχανήματα που παρουσιάζονται από τις διάφορες εταιρείες και σίγουρα το μέλλον είναι πολύ ελπιδοφόρο με πολλές γεύσεις, χρώματα και αρώματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αποξηραμένα βερίκοκα: Ένας θησαυρός θρεπτικών συστατικών για την υγεία μας

Φράουλες: Πώς βοηθούν στη φυσική λεύκανση των δοντιών σας;

Ξηροί καρποί: Προστατεύουν από καρκίνο μαστού, παχέος εντέρου και προστάτη

Η θρεπτική δύναμη της ντομάτας στην πρόληψη του διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon