Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μαγείρεμα στον ατμό – Πώς σας ωφελεί;

Μαγείρεμα στον ατμό – Πώς σας ωφελεί;

Το ψήσιμο με ατμό, παρόλο που είναι ένας παλιός τρόπος μαγειρέματος έχει μπει πολύ δυναμικά στην καθημερινή μας ζωή.



Η παγκοσμιοποίηση και οι ανοιχτές αγορές έδωσαν στον καταναλωτή μια πληθώρα επιλογών σε προϊόντα τα οποία όμως δεν είναι και κατ’ ανάγκη υγιεινά. Κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών πολλά προβλήματα στην υγεία των καταναλωτών  συνδέθηκαν (περισσότερο ή λιγότερο)  με την κακή διατροφή. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που συμβάλει στα προβλήματα της διατροφής έχει σχέση και με το μαγείρεμα – προετοιμασία των προϊόντων του τραπεζιού μας. Εδώ έρχεται και το μαγείρεμα στον ατμό που αποτελεί μια παλιά μέθοδος (Λίθινη εποχή) με περιορισμό στην χρήση της σε ασιατικές, κυρίως, κουζίνες αλλά με μεγάλες προοπτικές και δυναμική και στον υπόλοιπο κόσμο.

 


 

 

Πλεονεκτήματα του ψησίματος στον ατμό

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το τρόφιμο τοποθετείται πάνω από το νερό και όχι μέσα, και η θερμότητα μεταφέρεται σε αυτό μέσω του ατμού. Η θερμοκρασία του τροφίμου φτάνει τους 100ο C (μέγιστο). Έτσι ουσιαστικά μιλάμε για μια επεξεργασία χαμηλής θερμοκρασίας και συντόμου χρόνου. Ακριβώς επειδή το τρόφιμο δεν εμβαπτίζεται σε νερό δεν έχουμε (μεγάλες) απώλειες υδατοδιαλυτών συστατικών σε σύγκριση με το βρασμό. Η έρευνα σε μπρόκολο έδειξε απώλεια της βιταμίνης C σε ποσοστό 14% σε σύγκριση με 54% του τροφίμου με βρασμό.

Εξοπλισμός για μαγείρεμα στον ατμό

Μπορεί να ακούγετε δύσκολο ή περίπλοκο αλλά ουσιαστικά δυο σκεύη χρησιμοποιούμαι στην απλούστερη μορφή μαγειρέματος στον ατμό, δηλαδή μια κατσαρόλα και ένα τρυπητό σκεύος. Η κατσαρόλα θα πρέπει να είναι αρκετά βαθιά και όχι πλατιά ώστε να χωρέσει την κατάλληλη ποσότητα νερού για την δημιουργία του ατμού ενώ εσωτερικά χρησιμοιούνται καλάθια μεταλλικά ή απο σιλικόνη.

Μυστικά κατά την χρήση του ατμού

  • Επειδή το μέσο ψησίματος είναι ο ατμός, αποφεύγουμε να ανοίγουμε το καπάκι της συσκευής μας ώστε να αποφύγουμε πτώση της θερμοκρασίας λόγω της απομάκρυνσης του ατμού.
  • Παρά την γενική πεποίθηση ότι στον ατμό τα προϊόντα μαγειρεύονται πιο γρήγορα από ότι με τον απλό βρασμό πολλές μελέτες δείξανε το αντίθετο, δηλαδή το μαγείρεμα στον ατμό είναι (σχετικά) πιο αργό.
  • Ιδανικά τρόφιμα για ψήσιμο στο ατμό αποτελούν τα διάφορα είδη λαχανικών αλλά και ζωικά προϊόντα όπως ψάρια, οστρακοειδή, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχαρίσια και χοιρινά φιλέτα.

Συμπερασματικά

Το ψήσιμο με ατμό, παρόλο που είναι ένας παλιός τρόπος μαγειρέματος έχει μπει πολύ δυναμικά στην καθημερινή μας ζωή με παρουσία, είτε σε επίπεδο νεών συνταγών, είτε με νέα μηχανήματα που παρουσιάζονται από τις διάφορες εταιρείες και σίγουρα το μέλλον είναι πολύ ελπιδοφόρο με πολλές γεύσεις, χρώματα και αρώματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αποξηραμένα βερίκοκα: Ένας θησαυρός θρεπτικών συστατικών για την υγεία μας

Φράουλες: Πώς βοηθούν στη φυσική λεύκανση των δοντιών σας;

Ξηροί καρποί: Προστατεύουν από καρκίνο μαστού, παχέος εντέρου και προστάτη

Η θρεπτική δύναμη της ντομάτας στην πρόληψη του διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon