Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μαγείρεμα στον ατμό – Πώς σας ωφελεί;

Μαγείρεμα στον ατμό – Πώς σας ωφελεί;

Το ψήσιμο με ατμό, παρόλο που είναι ένας παλιός τρόπος μαγειρέματος έχει μπει πολύ δυναμικά στην καθημερινή μας ζωή.


Η παγκοσμιοποίηση και οι ανοιχτές αγορές έδωσαν στον καταναλωτή μια πληθώρα επιλογών σε προϊόντα τα οποία όμως δεν είναι και κατ’ ανάγκη υγιεινά. Κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών πολλά προβλήματα στην υγεία των καταναλωτών  συνδέθηκαν (περισσότερο ή λιγότερο)  με την κακή διατροφή. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που συμβάλει στα προβλήματα της διατροφής έχει σχέση και με το μαγείρεμα – προετοιμασία των προϊόντων του τραπεζιού μας. Εδώ έρχεται και το μαγείρεμα στον ατμό που αποτελεί μια παλιά μέθοδος (Λίθινη εποχή) με περιορισμό στην χρήση της σε ασιατικές, κυρίως, κουζίνες αλλά με μεγάλες προοπτικές και δυναμική και στον υπόλοιπο κόσμο.

 

 

 

Πλεονεκτήματα του ψησίματος στον ατμό

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το τρόφιμο τοποθετείται πάνω από το νερό και όχι μέσα, και η θερμότητα μεταφέρεται σε αυτό μέσω του ατμού. Η θερμοκρασία του τροφίμου φτάνει τους 100ο C (μέγιστο). Έτσι ουσιαστικά μιλάμε για μια επεξεργασία χαμηλής θερμοκρασίας και συντόμου χρόνου. Ακριβώς επειδή το τρόφιμο δεν εμβαπτίζεται σε νερό δεν έχουμε (μεγάλες) απώλειες υδατοδιαλυτών συστατικών σε σύγκριση με το βρασμό. Η έρευνα σε μπρόκολο έδειξε απώλεια της βιταμίνης C σε ποσοστό 14% σε σύγκριση με 54% του τροφίμου με βρασμό.

Εξοπλισμός για μαγείρεμα στον ατμό

Μπορεί να ακούγετε δύσκολο ή περίπλοκο αλλά ουσιαστικά δυο σκεύη χρησιμοποιούμαι στην απλούστερη μορφή μαγειρέματος στον ατμό, δηλαδή μια κατσαρόλα και ένα τρυπητό σκεύος. Η κατσαρόλα θα πρέπει να είναι αρκετά βαθιά και όχι πλατιά ώστε να χωρέσει την κατάλληλη ποσότητα νερού για την δημιουργία του ατμού ενώ εσωτερικά χρησιμοιούνται καλάθια μεταλλικά ή απο σιλικόνη.

Μυστικά κατά την χρήση του ατμού

  • Επειδή το μέσο ψησίματος είναι ο ατμός, αποφεύγουμε να ανοίγουμε το καπάκι της συσκευής μας ώστε να αποφύγουμε πτώση της θερμοκρασίας λόγω της απομάκρυνσης του ατμού.
  • Παρά την γενική πεποίθηση ότι στον ατμό τα προϊόντα μαγειρεύονται πιο γρήγορα από ότι με τον απλό βρασμό πολλές μελέτες δείξανε το αντίθετο, δηλαδή το μαγείρεμα στον ατμό είναι (σχετικά) πιο αργό.
  • Ιδανικά τρόφιμα για ψήσιμο στο ατμό αποτελούν τα διάφορα είδη λαχανικών αλλά και ζωικά προϊόντα όπως ψάρια, οστρακοειδή, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχαρίσια και χοιρινά φιλέτα.

Συμπερασματικά

Το ψήσιμο με ατμό, παρόλο που είναι ένας παλιός τρόπος μαγειρέματος έχει μπει πολύ δυναμικά στην καθημερινή μας ζωή με παρουσία, είτε σε επίπεδο νεών συνταγών, είτε με νέα μηχανήματα που παρουσιάζονται από τις διάφορες εταιρείες και σίγουρα το μέλλον είναι πολύ ελπιδοφόρο με πολλές γεύσεις, χρώματα και αρώματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αποξηραμένα βερίκοκα: Ένας θησαυρός θρεπτικών συστατικών για την υγεία μας

Φράουλες: Πώς βοηθούν στη φυσική λεύκανση των δοντιών σας;

Ξηροί καρποί: Προστατεύουν από καρκίνο μαστού, παχέος εντέρου και προστάτη

Η θρεπτική δύναμη της ντομάτας στην πρόληψη του διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon