Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λυκοπένιο: βασικές πηγές και αντιοξειδωτική δράση

Λυκοπένιο: βασικές πηγές και αντιοξειδωτική δράση

Το λυκοπένιο είναι ένα φυτικό συστατικό με αντιοξειδωτική δράση. Είναι η χρωστική ουσία που δίνει στα κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα, όπως η ντομάτα, το καρπούζι και το γκρέιπφρουτ, το χαρακτηριστικό χρώμα τους. Το λυκοπένιο έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, από την προστασία ενάντια στο έγκαυμα μέχρι τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα οφέλη του, καθώς και σε ποια προϊόντα βρίσκεται.

Οφέλη

  1. Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Το λυκοπένιο ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών που ονομάζονται καροτενοειδή. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Όταν τα επίπεδα ελεύθερων ριζών είναι υψηλότερα από τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στον οργανισμό, τότε προκαλείται το λεγόμενο οξειδωτικό στρες, το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει σε χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος και το Αλτσχάιμερ.

  1. Αντικαρκινική προστασία

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του λυκοπενίου προλαμβάνουν ή επιβραδύνουν την εξέλιξη ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδίως του μαστού και του προστάτη. Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν υποδείξει επίσης ότι το λυκοπένιο αποτρέπει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στα νεφρά.

  1. Βελτιωμένη υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, το λυκοπένιο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιοπάθειας ή πρόωρου θανάτου λόγω καρδιοπάθειας. Η ιδιότητά του αυτή οφείλεται εν μέρει στην προστασία που παρέχει ενάντια σε καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η άνοδος της ολικής και της «κακής» (LDL) χοληστερόλης.

  1. Προστασία από το ηλιακό έγκαυμα

Μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο μπορεί επίσης να εξουδετερώσει ως έναν βαθμό τις επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα. Στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Journal of Dermatology, οι ερευνητές χορήγησαν στους συμμετέχοντες για διάστημα 12 εβδομάδων είτε 16 mg λυκοπενίου είτε εικονικό φάρμακο (placebo). Πριν και μετά τη λήψη του λυκοπενίου ή του εικονικού φαρμάκου οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στην ομάδα του λυκοπενίου οι δερματικές αντιδράσεις στην υπεριώδη ακτινοβολία ήταν πολύ ηπιότερες. Παρόμοια δοκιμή στην οποία οι συμμετέχοντες λάμβαναν 8-16 mg λυκοπενίου καθημερινά για 12 εβδομάδες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αντιοξειδωτική ουσία μπορεί να μειώσει αισθητά (κατά 40-50%) το κοκκίνισμα του δέρματος έπειτα από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Πηγές

Αν και δεν υπάρχει επίσημη σύσταση για την ημερήσια πρόσληψη λυκοπενίου, τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα μεγαλύτερα οφέλη προκύπτουν από μια δόση 8-21 mg.

Με τις πιο κάτω τροφές θα καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε λυκοπένιο. Οι ποσότητες λυκοπενίου που αναφέρονται αφορούν μερίδα 100 γραμμαρίων.

  1. Λιαστές ντομάτες: 45,9 mg
  2. Πολτός ντομάτας: 21,8 mg
  3. Γκουάβα: 5,2 mg
  4. Καρπούζι: 4,5 mg
  5. Φρέσκες ντομάτες: 3 mg
  6. Παπάγια: 1,8 mg
  7. Γκρέιπφρουτ: 1,1 mg
  8. Γλυκές κόκκινες πιπεριές (μαγειρεμένες): 0,5 mg

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon