Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λυκοπένιο: βασικές πηγές και αντιοξειδωτική δράση

Λυκοπένιο: βασικές πηγές και αντιοξειδωτική δράση

Το λυκοπένιο είναι ένα φυτικό συστατικό με αντιοξειδωτική δράση. Είναι η χρωστική ουσία που δίνει στα κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα, όπως η ντομάτα, το καρπούζι και το γκρέιπφρουτ, το χαρακτηριστικό χρώμα τους. Το λυκοπένιο έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, από την προστασία ενάντια στο έγκαυμα μέχρι τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα οφέλη του, καθώς και σε ποια προϊόντα βρίσκεται.

Οφέλη

  1. Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Το λυκοπένιο ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών που ονομάζονται καροτενοειδή. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Όταν τα επίπεδα ελεύθερων ριζών είναι υψηλότερα από τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στον οργανισμό, τότε προκαλείται το λεγόμενο οξειδωτικό στρες, το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει σε χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος και το Αλτσχάιμερ.

  1. Αντικαρκινική προστασία

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του λυκοπενίου προλαμβάνουν ή επιβραδύνουν την εξέλιξη ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδίως του μαστού και του προστάτη. Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν υποδείξει επίσης ότι το λυκοπένιο αποτρέπει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στα νεφρά.

  1. Βελτιωμένη υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, το λυκοπένιο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιοπάθειας ή πρόωρου θανάτου λόγω καρδιοπάθειας. Η ιδιότητά του αυτή οφείλεται εν μέρει στην προστασία που παρέχει ενάντια σε καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η άνοδος της ολικής και της «κακής» (LDL) χοληστερόλης.

  1. Προστασία από το ηλιακό έγκαυμα

Μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο μπορεί επίσης να εξουδετερώσει ως έναν βαθμό τις επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα. Στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Journal of Dermatology, οι ερευνητές χορήγησαν στους συμμετέχοντες για διάστημα 12 εβδομάδων είτε 16 mg λυκοπενίου είτε εικονικό φάρμακο (placebo). Πριν και μετά τη λήψη του λυκοπενίου ή του εικονικού φαρμάκου οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στην ομάδα του λυκοπενίου οι δερματικές αντιδράσεις στην υπεριώδη ακτινοβολία ήταν πολύ ηπιότερες. Παρόμοια δοκιμή στην οποία οι συμμετέχοντες λάμβαναν 8-16 mg λυκοπενίου καθημερινά για 12 εβδομάδες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αντιοξειδωτική ουσία μπορεί να μειώσει αισθητά (κατά 40-50%) το κοκκίνισμα του δέρματος έπειτα από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Πηγές

Αν και δεν υπάρχει επίσημη σύσταση για την ημερήσια πρόσληψη λυκοπενίου, τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα μεγαλύτερα οφέλη προκύπτουν από μια δόση 8-21 mg.

Με τις πιο κάτω τροφές θα καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε λυκοπένιο. Οι ποσότητες λυκοπενίου που αναφέρονται αφορούν μερίδα 100 γραμμαρίων.

  1. Λιαστές ντομάτες: 45,9 mg
  2. Πολτός ντομάτας: 21,8 mg
  3. Γκουάβα: 5,2 mg
  4. Καρπούζι: 4,5 mg
  5. Φρέσκες ντομάτες: 3 mg
  6. Παπάγια: 1,8 mg
  7. Γκρέιπφρουτ: 1,1 mg
  8. Γλυκές κόκκινες πιπεριές (μαγειρεμένες): 0,5 mg

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon