Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λουκάνικα: Γιατί αγαπούν τόσο πολύ τα λουκάνικα οι Νορβηγοί;

Λουκάνικα: Γιατί αγαπούν τόσο πολύ τα λουκάνικα οι Νορβηγοί;

Λουκάνικα: Πόσα λουκάνικα καταναλώνει ο μέσος Νορβηγός κάθε χρόνο;



Τα λουκάνικα είναι ένας πιστός σύντροφος στην πεζοπορία που λατρεύουν πολλοί Νορβηγοί. Οι Νορβηγοί απολαμβάνουν τα λουκάνικα στις πεζοπορίες, αλλά αποτελούν επίσης μεγάλο μέρος των διατροφικών παραδόσεών τους. Τα λουκάνικα αποτελούν σημαντικό μέρος του εορτασμού της Ημέρας του Νορβηγικού Συντάγματος, στις 17 Μαΐου, ακόμη και την παραμονή των Χριστουγέννων. Γιατί τα λουκάνικα έγιναν τόσο μεγάλο γαστρονομικό φαινόμενο και έγιναν τακτικοί σύντροφοι της πεζοπορίας;


Φαγητά φιλικά για την πεζοπορία

Στις αρχές του 1900, οι διακοπές του Πάσχα άρχισαν να γίνονται αυτό που τις ξέρουμε ως σήμερα. Αλλά μόνο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο απογειώθηκαν. Περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να αγοράζουν εξοχικά στα βουνά και τα ξενοδοχεία στα ψηλά βουνά έγιναν δημοφιλή. Στη δεκαετία του 1930, παρουσιάστηκε η σοκολάτα Kvikk Lunsj, παρόμοια με την Kit Kat, η οποία κυκλοφόρησε στην αγορά ως σύντροφος πεζοπορίας.

Ήταν μια μπάρα σοκολάτας που σχεδιάστηκε για να φέρνει μαζί σας πεζοπορίες. Ήταν εύκολο να το μοιραστείς και ο κατασκευαστής Freia μπορούσε να ισχυριστεί ότι ένα Kvikk Lunsj είχε την ίδια θρεπτική αξία με ένα αυγό και δύο κομμάτια ψωμί με βούτυρο. Ένα άλλο γνωστό πασχαλινό φαγητό στη Νορβηγία είναι το πορτοκάλι. Τα πορτοκάλια ήταν στην εποχή μεταξύ των Χριστουγέννων και του Πάσχα, καθιστώντας τα ιδανικά για πεζοπορία.

Αμερικανικό γρήγορο φαγητό

Τι γίνεται όμως με τα λουκάνικα; Παρόλο που είχαμε λουκάνικα στη Νορβηγία από τον Μεσαίωνα, μόλις τη δεκαετία του 1950 πήραμε λουκάνικα από πιπεριά. Με στάσεις για χοτ ντογκ και σνακ μπαρ, το αμερικάνικο χοτ ντογκ έγινε δημοφιλές. «Είναι λίγο αστείο γιατί αν ρωτήσω τους μεγαλύτερους για το γρήγορο φαγητό σήμερα, λένε λουκάνικα. Αλλά αν ρωτήσω τους νεότερους, λένε χάμπουργκερ. Αυτό συμβαίνει επειδή το χάμπουργκερ ήρθε στη Νορβηγία τη δεκαετία του 1980», δήλωσε η καθηγήτρια ερευνητών Annechen Bahr Bugge.

Η Bugge διεξάγει έρευνα στην κοινωνιολογία των τροφίμων, της κατανάλωσης τροφίμων και των διατροφικών συνηθειών στο Consumption Research Norway (SIFO), στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Όσλο. Τα λουκάνικα θεωρούνται επίσης πολύ φιλικά για τα παιδιά και βολικά για να τα φέρετε μαζί. «Έτσι τα λουκάνικα στις πεζοπορίες δεν είναι μια αρχαία παράδοση, αλλά λέει κάτι για το πώς έχει αναπτυχθεί η χώρα και το φαγητό της», λέει η Bugge.

6 στους 10 Νορβηγούς τρώνε λουκάνικα κάθε μήνα

Οι Νορβηγοί αγαπούν τα λουκάνικα και 6 στους 10 τρώνε λουκάνικα μία φορά το μήνα ή περισσότερο. Και τρώμε κυρίως ψητά λουκάνικα. Άνδρες, νέοι και οικογένειες με παιδιά είναι αυτοί που τρώνε τα περισσότερα λουκάνικα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της NorgesGruppen από το 2016, οι Νορβηγοί τρώνε 37.400 τόνους λουκάνικα κάθε χρόνο. Δηλαδή 7,2 κιλά ανά άτομο.

Είναι ισοδύναμο με 12 συσκευασίες ψητό λουκάνικο, ή 120 λουκάνικα. «Αυτό που βρίσκω λίγο αστείο είναι πόσες έννοιες έχουν τα λουκάνικα ανάλογα με το πότε τα τρώμε. Για παράδειγμα, αν τρώτε λουκάνικα σε ένα βενζινάδικο τη Δευτέρα το πρωί, δεν είναι τόσο συναρπαστικό όσο στις 17 Μαΐου», λέει η Bugge.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

10 λάθη στο πρωινό που οδηγούν σε αύξηση βάρους

Οι 5 χειρότερες τροφές που μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας

Οι Γερμανοί υποτιμούν τον κίνδυνο των ωμών τροφίμων

Αποφύγετε αυτές τις 15 τροφές για να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon