Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λουκάνικα: Γιατί αγαπούν τόσο πολύ τα λουκάνικα οι Νορβηγοί;

Λουκάνικα: Γιατί αγαπούν τόσο πολύ τα λουκάνικα οι Νορβηγοί;

Λουκάνικα: Πόσα λουκάνικα καταναλώνει ο μέσος Νορβηγός κάθε χρόνο;


Τα λουκάνικα είναι ένας πιστός σύντροφος στην πεζοπορία που λατρεύουν πολλοί Νορβηγοί. Οι Νορβηγοί απολαμβάνουν τα λουκάνικα στις πεζοπορίες, αλλά αποτελούν επίσης μεγάλο μέρος των διατροφικών παραδόσεών τους. Τα λουκάνικα αποτελούν σημαντικό μέρος του εορτασμού της Ημέρας του Νορβηγικού Συντάγματος, στις 17 Μαΐου, ακόμη και την παραμονή των Χριστουγέννων. Γιατί τα λουκάνικα έγιναν τόσο μεγάλο γαστρονομικό φαινόμενο και έγιναν τακτικοί σύντροφοι της πεζοπορίας;

Φαγητά φιλικά για την πεζοπορία

Στις αρχές του 1900, οι διακοπές του Πάσχα άρχισαν να γίνονται αυτό που τις ξέρουμε ως σήμερα. Αλλά μόνο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο απογειώθηκαν. Περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να αγοράζουν εξοχικά στα βουνά και τα ξενοδοχεία στα ψηλά βουνά έγιναν δημοφιλή. Στη δεκαετία του 1930, παρουσιάστηκε η σοκολάτα Kvikk Lunsj, παρόμοια με την Kit Kat, η οποία κυκλοφόρησε στην αγορά ως σύντροφος πεζοπορίας.

Ήταν μια μπάρα σοκολάτας που σχεδιάστηκε για να φέρνει μαζί σας πεζοπορίες. Ήταν εύκολο να το μοιραστείς και ο κατασκευαστής Freia μπορούσε να ισχυριστεί ότι ένα Kvikk Lunsj είχε την ίδια θρεπτική αξία με ένα αυγό και δύο κομμάτια ψωμί με βούτυρο. Ένα άλλο γνωστό πασχαλινό φαγητό στη Νορβηγία είναι το πορτοκάλι. Τα πορτοκάλια ήταν στην εποχή μεταξύ των Χριστουγέννων και του Πάσχα, καθιστώντας τα ιδανικά για πεζοπορία.

Αμερικανικό γρήγορο φαγητό

Τι γίνεται όμως με τα λουκάνικα; Παρόλο που είχαμε λουκάνικα στη Νορβηγία από τον Μεσαίωνα, μόλις τη δεκαετία του 1950 πήραμε λουκάνικα από πιπεριά. Με στάσεις για χοτ ντογκ και σνακ μπαρ, το αμερικάνικο χοτ ντογκ έγινε δημοφιλές. «Είναι λίγο αστείο γιατί αν ρωτήσω τους μεγαλύτερους για το γρήγορο φαγητό σήμερα, λένε λουκάνικα. Αλλά αν ρωτήσω τους νεότερους, λένε χάμπουργκερ. Αυτό συμβαίνει επειδή το χάμπουργκερ ήρθε στη Νορβηγία τη δεκαετία του 1980», δήλωσε η καθηγήτρια ερευνητών Annechen Bahr Bugge.

Η Bugge διεξάγει έρευνα στην κοινωνιολογία των τροφίμων, της κατανάλωσης τροφίμων και των διατροφικών συνηθειών στο Consumption Research Norway (SIFO), στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Όσλο. Τα λουκάνικα θεωρούνται επίσης πολύ φιλικά για τα παιδιά και βολικά για να τα φέρετε μαζί. «Έτσι τα λουκάνικα στις πεζοπορίες δεν είναι μια αρχαία παράδοση, αλλά λέει κάτι για το πώς έχει αναπτυχθεί η χώρα και το φαγητό της», λέει η Bugge.

6 στους 10 Νορβηγούς τρώνε λουκάνικα κάθε μήνα

Οι Νορβηγοί αγαπούν τα λουκάνικα και 6 στους 10 τρώνε λουκάνικα μία φορά το μήνα ή περισσότερο. Και τρώμε κυρίως ψητά λουκάνικα. Άνδρες, νέοι και οικογένειες με παιδιά είναι αυτοί που τρώνε τα περισσότερα λουκάνικα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της NorgesGruppen από το 2016, οι Νορβηγοί τρώνε 37.400 τόνους λουκάνικα κάθε χρόνο. Δηλαδή 7,2 κιλά ανά άτομο.

Είναι ισοδύναμο με 12 συσκευασίες ψητό λουκάνικο, ή 120 λουκάνικα. «Αυτό που βρίσκω λίγο αστείο είναι πόσες έννοιες έχουν τα λουκάνικα ανάλογα με το πότε τα τρώμε. Για παράδειγμα, αν τρώτε λουκάνικα σε ένα βενζινάδικο τη Δευτέρα το πρωί, δεν είναι τόσο συναρπαστικό όσο στις 17 Μαΐου», λέει η Bugge.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

10 λάθη στο πρωινό που οδηγούν σε αύξηση βάρους

Οι 5 χειρότερες τροφές που μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας

Οι Γερμανοί υποτιμούν τον κίνδυνο των ωμών τροφίμων

Αποφύγετε αυτές τις 15 τροφές για να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon