Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λιπαρά οξέα μικροβίωμα: Ποιο λιπαρό οξύ βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στο έντερο;

Λιπαρά οξέα μικροβίωμα: Ποιο λιπαρό οξύ βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στο έντερο;

Λιπαρά οξέα μικροβίωμα: Πώς οι επιλογές τροφίμων μπορεί να επηρεάσουν έναν συγκεκριμένο τύπο ανοσοποιητικού συστήματος που κατοικεί στο γαστρεντερικό σωλήνα;


Οι ερευνητές λένε ότι ένα συγκεκριμένο λιπαρό οξύ παίζει κρίσιμο ρόλο στην οικοδόμηση του ανοσοποιητικού συστήματος στο μικροβίωμα του εντέρου. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουνίου στο Nature, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ανακάλυψαν πώς οι επιλογές τροφίμων μπορεί να επηρεάσουν έναν συγκεκριμένο τύπο ανοσοποιητικού συστήματος που κατοικεί στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Η έρευνα, που έγινε σε ποντίκια, διαπίστωσε ότι το λινολεϊκό οξύ – ένα πολυακόρεστο απαραίτητο λιπαρό οξύ που βρίσκεται κυρίως στα φυτικά έλαια – αλληλεπιδρά με τα μικρόβια του εντέρου για να παράγει ένα υποπροϊόν που ενισχύει την ανάπτυξη των κυττάρων του ανοσοποιητικού γνωστού ως CD4+CD8aa+ ενδοεπιθηλιακά λεμφοκύτταρα (IELs) σε συγκεκριμένο τμήμα του λεπτού εντέρου.Στην πρώτη φάση της μελέτης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που είχαν σχεδιαστεί ώστε να μην έχουν μικροβίωμα του εντέρου – επίσης γνωστά ως ποντίκια χωρίς μικρόβια – δεν είχαν ανοσοκύτταρα CD4+CD8aa+ IEL στο λεπτό τους έντερο.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι σε ποντίκια με ένα τυπικό μικροβίωμα, εκείνοι που κατανάλωναν μια ελάχιστη διατροφή δεν είχαν επίσης αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Ωστόσο, όσοι ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είχαν κύτταρα CD4+CD8aa+ IELs στο λεπτό έντερό τους. Αυτές οι παρατηρήσεις κέντρισαν το ενδιαφέρον της ομάδας. Έτσι, διερεύνησαν περαιτέρω εξετάζοντας την ελάχιστη διατροφή του τρωκτικού για να προσδιορίσουν ποια θρεπτικά συστατικά έλειπαν.

Τελικά, η ομάδα εστίασε σε διάφορα λιπαρά οξέα και προχώρησε στην παροχή συγκεκριμένων τύπων στα ποντίκια που τρώνε μια ελάχιστη διατροφή. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν τάισαν αυτά τα ποντίκια λινολεϊκό οξύ – ένα κοινό λιπαρό οξύ – τα τρωκτικά άρχισαν να αναπτύσσουν CD4+CD8aa+ IEL στο λεπτό τους έντερο. Περαιτέρω έρευνες αποκάλυψαν ότι τα μικρόβια του εντέρου καταναλώνουν λινολεϊκό οξύ και το μετατρέπουν σε συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA). Στη συνέχεια, το CLA σηματοδοτεί μια βιολογική διαδικασία που ξεκινά την ανάπτυξη του CD4+CD8aa+ IEL.

Επιπλέον, η διακοπή αυτής της διαδικασίας επηρεάζει αρνητικά την ανοσολογική απόκριση. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που δεν παρήγαγαν CD4+CD8aa+ IEL είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν όταν μολυνθούν με Salmonella typhimurium – ένα βακτηριακό είδος που ευθύνεται για τροφική δηλητηρίαση. Ωστόσο, επειδή οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια στις έρευνές τους, είναι άγνωστο πώς συμβαίνει αυτή η περίπλοκη διαδικασία στους ανθρώπους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί τα κράνμπερι είναι η υπερτροφή που χρειάζεστε στη διατροφή σας

Πόσα φυτά την εβδομάδα οδηγούν στη βέλτιστη υγεία;

Οι επιστήμονες εντοπίζουν συνδέσεις μεταξύ του αυτισμού και του εντέρου

Πόνος περιόδου φλεγμονή: Αντιμετωπίστε τον πόνο της περιόδου με αυτές τις 7 αντιφλεγμονώδεις τροφές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon