Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λιπαρά οξέα: Η τροποποίησή τους μπορεί να αντιμετωπίσει το βρογχικό άσθμα

Λιπαρά οξέα: Η τροποποίησή τους μπορεί να αντιμετωπίσει το βρογχικό άσθμα

Λιπαρά οξέα: Η μελέτη παρείχε μια απόδειξη της ιδέας μιας νέας μεθόδου θεραπείας για το βρογχικό άσθμα, ρυθμίζοντας τη σύνθεση των λιπιδίων, θέτοντας τις βάσεις για μελλοντικές μελέτες.


Το βρογχικό άσθμα, μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών που είναι αναστρέψιμη σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανίζεται συνήθως με βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και συριγμό. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν επιτυχώς το άσθμα χρησιμοποιώντας εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, περίπου το 10% των ασθενών είναι ανθεκτικοί στη θεραπεία. Πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν σύνδεση μεταξύ της υπερβολικής πρόσληψης λιπαρών οξέων και της επιδείνωσης του άσθματος, αλλά οι λεπτομέρειες της σχέσης παρέμεναν άγνωστες.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Allergy and Clinical Immunology, μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Tsukuba έριξε φως σε αυτό το κενό γνώσης. Η ομάδα επικεντρώθηκε στη λειτουργία ενός ενζύμου που ονομάζεται ELOVL6, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη βιοσύνθεση λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας στους ανθρώπους. Η δυσλειτουργία του ELOVL6 έχει συνδεθεί με διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, και έτσι, η ομάδα υπέθεσε μια σύνδεση μεταξύ του ELOVL6 και του άσθματος.

«Η ακατάλληλη λειτουργία του ELOVL6 έχει συνδεθεί με ασθένειες, όπως η ατοπική δερματίτιδα, η οποία είναι παρόμοια με το άσθμα· και οι δύο σχετίζονται με τη φλεγμονή που προκαλείται από την ανοσοαπόκριση», εξηγεί ο συγγραφέας Yuko Morishima. «Για να διερευνήσουμε τον ρόλο του ELOVL6 στο άσθμα, δημιουργήσαμε ένα μοντέλο ποντικιού άσθματος που δεν διέθετε το ένζυμο ELOVL6 και διερευνήσαμε το προφίλ λιπαρών οξέων και την ανταπόκριση στα αλλεργιογόνα των αεραγωγών του ποντικιού». Η ομάδα αξιολόγησε επίσης τα επίπεδα του ELOVL6 στους αεραγωγούς ασθενών με σοβαρό άσθμα.

Τα δεδομένα επιβεβαίωσαν ότι η έκφραση του ELOVL6 μειώνεται σε ασθενείς με σοβαρό άσθμα, δηλαδή σε ασθενείς των οποίων το άσθμα δεν ελεγχόταν παρά την έντονη θεραπεία. Είναι ενδιαφέρον ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στο ΔΜΣ των ασθενών σε σύγκριση με τους μη ασθματικούς μάρτυρες, κάτι που συμφωνεί με τα δεδομένα των ομάδων στο μοντέλο ποντικιού που έδειξαν ότι η διαγραφή του ELOVL6 επηρέασε τη σύνθεση λιπαρών οξέων στους πνεύμονες του ποντικού, αλλά δεν συνέβαλε στην αύξηση βάρους. Επιπλέον, τα ποντίκια που δεν είχαν ELOVL6 είχαν ενισχυμένη φλεγμονή των αεραγωγών, καθώς και ενισχυμένη υπερπλασία κυττάρου και ανταπόκριση των αεραγωγών ως απόκριση στα αλλεργιογόνα.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι η διαγραφή του ELOVL6 αύξησε τις ποσότητες μιας κατηγορίας λιπιδίων που ονομάζονται κεραμίδια στους αεραγωγούς των ποντικών και επίσης οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα ενός μεταβολίτη κεραμιδίου που ονομάζεται S1P. «Το S1P είναι γνωστό ότι δυνητικά σχετίζεται με αλλεργική φλεγμονή, επομένως αναρωτηθήκαμε τι επίδραση θα είχε η αναστολή της σύνθεσής του στο μοντέλο ποντικιού μας με έλλειψη ELOVL6», λέει ο Morishima. «Διαπιστώσαμε ότι η επαγόμενη από φάρμακα αναστολή της σύνθεσης κεραμιδίου και S1P μείωσε όχι μόνο τη φλεγμονή των αεραγωγών στο μοντέλο μας, αλλά και τη μετανάστευση των κυττάρων του ανοσοποιητικού από τους λεμφαδένες και την παραγωγή κυτοκίνης τους».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο καλό κάνει το χαλούμι στον οργανισμό μας;

Πώς ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αιτία του βήχα σας;

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πώς λειτουργεί;

Μελέτη για το άσθμα πυροδοτεί συζήτηση για την ασφάλεια του μαγειρέματος με αέριο

Τρόποι για να περιορίσετε τις αλλεργίες και το άσθμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon